Έρωτος Ύβρις: Το αίμα των Ατρειδών

Αρχείο Παίχτηκε από 25/02/2022 έως 25/03/2022
στο Κοινότητα Τέχνης Πράξις
Διάρκεια: 60'
Κείμενο: Ειρήνη Καπελώνη, Σύνθεση και διαμόρφωση κειμένων: Νίκος Τουλιάτος, Μιχάλης Αβρατόγλου, Γιωργος Ρούφας
Μετάφραση: Νίκος Περέλης και Ομάδα Ηχοποιοί
Σκηνοθέτης: Νίκος Τουλιάτος, Μιχάλης Αβρατόγλου
Σκηνογραφία: Νικόλας Μαρμαράς
Κοστούμια: Νικόλας Μαρμαράς
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική: Νίκος Τουλιάτος, Μιχάλης Αβρατόγλου (επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Ειρήνη Καπελώνη (Δικαστής), Νικόλας Μαρμαράς (Αγαμέμνων), Ιωάννα Κολονέλου (Ιφιγένεια), Δανάη Γραμμένου (Κλυταιμνήστρα), Γιάννα Λαπέα (Ηλέκτρα), Μιχάλης Αβρατόγλου (Ορέστης), Ευγενία Λιούτα (Χρυσόθεμις), Νεφέλη Τουλιάτου – Πέννυ Χρυσικού – Μάρω Θεοδοσίου (Ερινύες)
Παίζουν μουσική: Νεφέλη Τουλιάτου (Κρουστά επί σκηνής)

Περιγραφή

Το έργο «Έρωτος Ύβρις», η performance λόγου, κίνησης, ήχου και ρυθμού με την μορφή ορατόριου, που παρουσιάστηκε με επιτυχία από τη θεατρική ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την περίοδο 2018 – 2019, επιστρέφει κάθε Παρασκευή στις 21:30 στον Πολυχώρο της Κοινότητας Τέχνης Πράξις (Γενναίου Κολοκοτρώνη 12, Κουκάκι) σε σκηνοθεσία Νίκου Τουλιάτου και Μιχάλη Αβρατόγλου.

Περισσότερα

Αν ζούσαμε αιώνια, όλα θ’ άλλαζαν…

Αγαμέμνωνας, Κλυταιμνήστρα, Ηλέκτρα, Ορέστης, Ιφιγένεια, Χρυσόθεμις. Η οικογένεια των Ατρειδών έζησε μέσα σ’ ένα κύκλο αίματος, που ξεκίνησε με την αρπαγή της Ωραίας Ελένης και την προσβολή του Ξένιου Δία. Τα μέλη της οικογένειας συναντιούνται ξανά στον Άδη. Ένα άλλοτε οικογενειακό δείπνο θα μετατραπεί σε δικαστήριο, όπου θα απολογηθούν για όλα τα ειδεχθή τους εγκλήματα. Αθώοι ή ένοχοι; Τελικά ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα;Η θεατρική ομάδα ΗΧΟΠΟΙΟΙ δημιουργήθηκε από τον διεθνούς φήμης μουσικό της JAZZ, σύγχρονης και αυτoσχεδιαζόμενης μουσικής και καταξιωμένο κρουστό Νίκο Τουλιάτο. Οι παραστάσεις των Ηχοποιών ξεχωρίζουν για τη ρυθμική και ηχητική τους προσέγγιση, καθώς ο ήχος μετατρέπεται σε ρόλο.

Σκηνοθετικό σημείωμα
Όταν ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε την παράσταση, μέσα από συζητήσεις και ανταλλαγή ιδεών, προέκυψαν οι διάλογοι του έργου. Πήραμε λοιπόν, αυτή την πρώτη ύλη και βάσει αυτής στήσαμε όλο το έργο. Πήραμε μονολόγους και κείμενα των 6 προσώπων της οικογένειας των Ατρειδών από διαφορετικά έργα του Αισχύλου, του Ευριπίδη και του Σοφοκλή. Με κάποια πρωτότυπα κείμενα που έγραψε η Ειρήνη  Καπελώνη και με την βασική μετάφραση μονολόγων και χορικών από τον Νίκο Περέλη, φτιάξαμε ένα κολλάζ. Προσπαθήσαμε να είναι κάτι διαδραστικό με ρεαλιστικά στοιχεία. Η συρραφή των κειμένων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να προκύπτει ένα έργο, που να έχει αρχή, μέση και τέλος. Τα μέλη της οικογένειας των Ατρειδών (Αγαμέμνων, Κλυταιμνήστρα, Ορέστης, Ηλέκτρα, Ιφιγένεια, Χρυσόθεμις) περίμεναν σε μια αίθουσα αναμονής στον Άδη μέχρι να έρθει και ο τελευταίος της οικογένειας, για να βρεθούν για πρώτη φορά όλοι μαζί ενώπιος ενωπίω. Τους βρίσκουμε να συνομιλούν για ό,τι έκαναν στην ζωή τους. Πρώτη φορά αντιμετωπίζουν άμεσες κατηγορίες από τα θύματα τους και μπαίνουν στην διαδικασία να απολογηθούν,  είτε με πράξεις είτε με την σιωπή τους, ενώ βρίσκονται στον Άδη όπου τελείται η «δίκη». Πρόσωπα  που έφτασαν στην ύβρη ορμώμενα από το πάθος τους για τον πλούτο και την εξουσία, το μεταφυσικό στοιχείο, το αντίθετο φύλο, την απονομή δικαιοσύνης ή την υπεράσπιση της τιμής άλλοτε καταπατώντας και άλλοτε χάνοντας την πίστη τους.
Και επειδή πραγματική κάθαρση δεν μπορεί να υπάρξει, γιατί πράξεις σαν αυτές συνεχίζονται αέναα σαν τέλειος αξεδιάλυτος κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ, γι’ αυτό δεν υπάρχει τέλος, αλλά όλα επαναλαμβάνονται απ’ την αρχή.

Νίκος Τουλιάτος
Τεχνικός φώτων – ήχου: Μάριος Τσουμάρης
Σχεδιασμός Αφίσας, Δημιουργία Teaser: astrokids
Μουσική Teaser: "Μοιρολόγι” - Νίκος Τουλιάτος, Σαβίνα Γιαννάτου (από το δίσκο ΜΑΣΚΟ)
Φωτογραφίες: Νεκτάριος Θεοδώρου

Παραγωγή: Ηχόδραση Α.Μ.Κ.Ε.

Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Φωτογραφίες

Βίντεο