Έξοδος

Αρχείο Παίχτηκε από 07/11/2015 έως 28/11/2015
στο Αργώ
Διάρκεια: 80' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Θεατρική ομάδα ANIMA
Σκηνοθέτης: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Ερμηνεύουν: Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Άντρη Χατζηχριστοδούλου. Και η αγωνίστρια Όλγα Τσολακίδου

Περιγραφή

Το έργο διαπραγματεύεται το ερώτημα: Εγώ θα έβαζα σε κίνδυνο την ζωή μου για κάτι μεγαλύτερο και ανώτερο από το ατομικό; Και τι είναι η πατρίδα σήμερα και τότε; Το θέμα της παράστασης στοχεύει να αναδείξει τις αντιφάσεις, τους δισταγμούς, τις αποφάσεις, εν τέλει τον ρόλο των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής Ιστορίας, μέσα από τη διαφορετικότητα του γυναικείου ψυχισμού.

Περισσότερα

Αντιφάσεις, δισταγμοί, αποφάσεις …

Ο ρόλος των γυναικών στη διάρκεια της Νεοελληνικής Ιστορίας

Έγινε sold out όπου παρουσιάστηκε, απέσπασε πολύ καλές κριτικές και εγκωμιαστικά σχόλια των ανθρώπων της τέχνης και των γραμμάτων, είχε μεγάλη αποδοχή από το κοινό, φιλοξένησε συγκινητικές συναντήσεις και συζητήσεις. Η «ΕΞΟΔΟΣ», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτη, επέστρεψε πρόσφατα (συμβολικά κοντά στην εορτή της 28ης Οκτωβρίου), για λίγες παραστάσεις στο Θέατρο Αργώ και μετά από την επιτυχία που σημείωσε και πάλι, συνεχίζει στο ΑΡΓΩ (Ελευσινίων 15, Μεταξουργείο, ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210-5201.684) από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και κάθε Σάββατο στις 6:00 μ.μ.

Οι ηρωίδες της παράστασης «ΕΞΟΔΟΣ», η Μόσχω Τζαβέλα, η Ηλέκτρα Αποστόλου, η Μπουμπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, η Λέλα Καραγιάννη, Σουλιώτισσες και Μεσολογγίτισσες, εργάτριες και ανώνυμες αγωνίστριες, ζωντανεύουν στη σκηνή από πέντε γυναίκες ηθοποιούς - Νικολίνα Καραθύμιου, Κατερίνα Μπιλάλη, Λυγερή Ταμπακοπούλου, Γιώτα Τσιότσκα, Άντρη Χατζηχριστοδούλου - και συναντούν την αγωνίστρια Όλγα Τσολακίδου, που αφηγείται ζωντανά στη Σκηνή τη δική της μάχη και ιστορία, παίρνοντας τη σκυτάλη από την 90χρονη αγωνίστρια Ζωή Πετροπούλου.

Μια παράσταση που έχει εξελιχθεί σε θέατρο - ντοκουμέντο, όπου πολλές παλιές και νέες αγωνίστριες συναντήθηκαν στο διάστημα, που παίχτηκε ολόκληρο τον περασμένο χρόνο [στην Αθήνα στο Studio Μαυρομιχάλη και το Θέατρο ΘΗΣΕΙΟΝ, στη Θεσσαλονίκη - Θέατρο Φαργκάνη και στην Πάτρα - Θέατρο Λιθογραφείον].

Η «ΕΞΟΔΟΣ» παρουσιάζεται από τη θεατρική ομάδα Anima, που συνεχίζει την θεατρική της έρευνα πάνω στην ανάδειξη της γυναικείας οπτικής και στην άρθρωση ενός ισότιμου γυναικείου λόγου. Το κείμενο της παράστασης συντίθεται από αφηγηματικά κείμενα - μονολόγους, αλλά και αληθινές μαρτυρίες γυναικών, που έδρασαν στην επανάσταση του 1821, στον πόλεμο του 1940, στον εμφύλιο και μέχρι σήμερα.

Η ιδέα της σκηνοθεσίας:

Με αφετηρία το περιβάλλον μιας πειραγμένης εθνικής εορτής - κάτι μεταξύ 25ης Μαρτίου και 28ης Οκτωβρίου - την οποία οι ηθοποιοί προετοιμάζουν, χρησιμοποιώντας υλικά από εθνικούς εορτασμούς, όπως ποιήματα, εικόνες, τραγούδια, απαγγελίες, στεφάνια, παρελάσεις και άλλα, αποδομείται και επαναδομείται η ιδέα του εθνικού.  Στόχος της παράστασης είναι να ξαναδιαβάσουμε με καινούριο τρόπο το 1821 και το 1940, ώστε τα κείμενα αυτά να αποκτήσουν σάρκα και οστά και να φέρουν πραγματικά, σημερινά, επίκαιρα διλήμματα, γιατί ‘Ηρωας μπορεί να είναι κάποιος από εμάς, όταν βρεθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία - Διασκευή: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη
Κείμενο: Θεατρική ομάδα ANIMA
Δραματουργική επεξεργασία: Κυριακή Σπανού
Σκηνογραφία - Κοστούμια: Μάρθα Φωκά
Επιμέλεια Κίνησης - Χορογραφίες: Κάλλια Θεοδοσιάδη
Πρωτότυπη Μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Σχεδιασμός Φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Παραγωγή: Θεατρική ομάδα ANIMA σε συνεργασία με την Καλλιτεχνική Εταιρεία Αργώ

Η oμάδα ΑΝΙΜΑ στο youtube:   http://www.youtube.com/user/ANIMATHEATRE

Ομάδα ΑΝΙΜΑ - Facebook Page:   https://www.facebook.com/anima.theatre

Βίντεο

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Την ειδα χθες 21/11.Αυτή δεν ηταν απλως μια παρασταση ηταν ένα μαθημα ιστοριας για την αδουλωτη Ελληνικη ψυχη.Ιδιαιτερη συγκινηση όταν ανεβηκε στη σκηνη μια διωχθεισα-φυλακισμενη και εξορισθεισα από τη χουντα που μας ειπε την ιστορια της μαζι με τις συγκρατουμενες της.
    Ένα μαθημα ειδικα για την νεα γενια που σχεδόν εχει παραιτηθεί και απαθης δεν αντιστέκεται αλλα και για τον υπολοιπο λαο που δεχεται τον εξεφτελισμο,την ταπεινωση και εξαθλιωση του χωρις αντισταση

  2. Καλησπέρα σας. Παρακολούθησα τη παράσταση Έξοδος στο θέατρο Αργώ σήμερα. Η παράσταση προσπάθησε με ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο να μας κάνει να γνωρίσουμε την ιστορία, να καλλιεργήσουμε μια εθνική συνείδηση και να εκτιμήσουμε την ταυτότητα και την συναισθηματική φόρτιση της λέξης "πατρίδα" που έχει σχεδόν χαθεί σήμερα. Ξεκινώντας από διάφορα ιστορικά γεγονότα της εθνικής Απελευθέρωσης από τους Τούρκους, προχωρώντας στην περίοδο της Κατοχής και καταλήγοντας στον εξαιρετικά αποκαλυπτικό και βαθιά συγκηνητικό λόγο της Όλγας Τσολακίδου, που ήταν και η έκπληξη στο τέλος ο στόχος ήταν προφανής: να ενεργοποιηθούμε και να ξεκινήσουμε να αγωνιζόμαστε για τις δύσκολες εποχές του σήμερα, γιατί αυτή η χώρα έχει περάσει στο παρελθόν από πολύ πιο δυσχερείς καταστάσεις που υπήρξαν άνθρωποι διαφόρων κοινωνικών τάξεων που παλέψανε και αγωνιστήκαν.

    Όσον αφορά τους ηθοποιούς, πραγματικά είχαν ένα πολύ δύσκολο σκηνοθετικά έργο να πραγματώσουν και με ικανοποίησε αρκετά. Επίσης και το κείμενο μου άρεσε πάρα πολύ και το βρήκα ενδιαφέρον. Το μόνο αρνητικό είναι ότι δεν υπήρχε κόσμος στην αίθουσα και αυτό με δυσαρέστησε γιατί αξίζει πραγματικά όλοι να δούμε.