316

Φαρμακεύτρια

από 15/01
4ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 55'
Δραματουργική επεξεργασία: Χρυσή Γιάντσιου
Σκηνοθέτης: Bάσια Βασιλείου
Ερμηνεύουν: Bάσια Βασιλείου

 Δέλφης: Γρηγόρης Βαλτινός ( ακούγεται ηχογραφημένη φωνή)

Περιγραφή

Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΡΙΑ επανέρχεται με τα μαγικά της ξόρκια, για 4 η χρονιά στη θεατρική σκηνή της Αθήνας.

Περισσότερα

Πρόκειται για μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία, μια σκηνική ιεροτελεστία, ένα τελετουργικό με μαγγανείες, μαγικά βοτάνια, και βακχικούς ήχους . Ενα ερωτικό ποίημα που έγραψε ο βουκολικός ποιητής Θεόκριτος  όπου ο πόνος του χαμένου έρωτα, γεννά την υπέρβαση των ψυχικών ορίων. Η μετάβαση αυτή από το φως στο σκοτάδι, είναι η Φαρμακεύτρια.  Το κοινό γίνεται κοινωνός  μιας ζωντανής τελετής αρχαιοτραγωδιακής μαγείας με στοιχεία του σύγχρονου θεάτρου, στη προσπάθεια ενός ξεχωριστού παντρέματος. Μιας ευτυχούς σύμπραξης παρελθόντος και παρόντος.

Η Σιμαίθα παραληρεί και εκστασιάζεται επί σκηνής και μέσα από κινησιολογικά μοτίβα επιχειρεί να μετουσιωθεί στη θεοκρίτεια Σιμαίθα και το αρχέτυπο θηλυκό, την αιώνια Γυναίκα ως ερωμένη (Σελάνα) - μάγισσα (Εκάτη) - θεά (Άρτεμις), αφού ο εραστής της Δέλφης την έχει εγκαταλείψει για κάποια άλλη.

Το Δωρικό θέατρο θέατρο ή Αρχαίος Ελληνικός Μίμος είναι από τα λιγότερο γνωστά είδη αρχαίου δράματος. Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του Θεάτρου παγκοσμίως με αφορμή τη μελέτη και την έρευνα της Χρυσής Γιάντσιου επιχειρείται να αναπαρασταθεί επί σκηνής ο Αρχαίος Ελληνικός Μίμος. Το κεντρικό στοιχείο που αφήνεται να διαφανεί σε αυτό το έργο του Θεόκριτου είναι ότι η μαγεία αποτελεί αποκλειστική πηγή ψυχολογικής δύναμης για την ευάλωτη θέση της γυναίκας του αρχαίου κόσμου απέναντι στην ανδρική εξουσία, παρόμοια όπως στην ευριπίδεια ιστορία της Μήδειας...

Πλοκή: Η Σιμαίθα εγκαταλείπεται από τον εραστής της, και κάνει μάγια για να τον φέρει πίσω !

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιάννης Τσούκας
Διεύθυνση Παραγωγής: Aλίκη Πήτερσον
Έρευνα & επεξεργασία κειμένου: Χρυσή Γιάντσιου
Πρ. Μουσική Μαγγανείας: Φίλιππος Περιστέρης
Κατασκευή Μάσκας: Ευγενία Μωράκη  ή)
Κατασκευή Mασκών:Μαρία Λιτσοπούλου
Κατασκευή ίυγκας: Nικόλαος Brass
Φωτογραφία: Τάκης Χρυσικός

Φωτογραφίες

Πότε & Πού

Χώρος Τέχνης Ασωμάτων

από 15/01
Αγ. Ασωμάτων 6, Θησείο
Τηλ: 2118009838 Website: xorostexnisasomaton.blogspot.gr/

Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 10 ευρώ
Πληροφορίες: 21 1800 9838
Προπώληση: Ticket Services, Public, Viva.gr

Ημέρες & Ώρες
Δ
Τ
Τ 20:30
Π
Π
Σ
Κ

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Eξαιρετική ερμηνεία και μεταφορά του άγνωστου ως τώρα έργου του Θεόκριτου (για το ευρύ κοινό και για μένα τουλάχιστον), του πάθους του έρωτα και του μυστηριακού τελετουργικού κλίματος μιας παγανιστικής τελετής μέσω της μουσικής, της κίνησης, του ρυθμού, της όσφρησης και όλων των αισθήσεων. Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές!!!

  2. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη θεατρική παράσταση με συγκλονιστική την ερμηνεία της ταλαντούχας Βάσιας Βασιλείου, η οποία εγκαταλείπεται από τον σύντροφό της, παραληρεί και αποφασίζει να τον φέρει πίσω με ιεροτελεστίες, μαγγανείες και μαγικά φίλτρα. Όπως μας εξήγησε στην αρχή της παράστασης η ερευνήτρια Χρυσή Γιάντσου μέσω της "Φαρμακεύτριας" επιχειρείται να αναπαρασταθεί για πρώτη φορά στο σύγχρονο θέατρο ο αρχαίος ελληνικός μίμος. Ένα ταξίδι σε ήχους που σε καθηλώνουν..Ο δυναμισμός της κ.Βασιλείου με τον οποίο υποδύεται αυτό τον μυστήριο ρόλο πραγματικά εντυπωσιάζει!!! Η μαγεία, εντέλει, την εποχή εκείνη φέρεται να είναι για μια γυναίκα ο μοναδικός τρόπος λύτρωσης.. Ευχαριστούμε θερμά την theatromania για την υπέροχη πρόσκληση και για αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία! Επίσης να αναφέρω ότι η ατμόσφαιρα του θεάτρου ήταν φιλική και εορταστική! Στο τέλος προσέφεραν μάλιστα στους θεατές κρασί συζητώντας παράλληλα για την υπέροχη ερμηνεία της πρωταγωνίστριας. Σας την συνιστώ ανεπιφύλακτα!

  3. Πολυ ιδιαιτερη παρασταση. Σε μεταφερει σε ενα τελειως παγανιστικο, μυσταγωγικο κλιμα . Ιδιαιτερα εντυπωσιαστκες οι μασκες, η μουσικη, ο φωτισμος. Ευχαριστουμε την Θεατρομανια για την ευκαιρια που μας εδωσε.