Φεστιβάλ "Σφίγγα 2015"

Αρχείο Παίχτηκε από 01/06/2015 έως 12/12/2015

Σχετικά

Διεθνές  φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών

Τί ἐστιν ὅ μίαν ἔχον φωνὴν τετράπουν καὶ δίπουν καὶ τρίπουν γίνεται;

 
Το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών , είναι ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνικό project, στον αστικό και κοινωνικό χώρο της Θήβας, μιας νεοελληνικής παραμελημένης  πόλης, η οποία διαθέτει μια μακρά ιστορία και ένα μεγάλο διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα: ιστορία, μύθους, πολιτισμός.

Με κεντρικό θέμα της συνάντησης ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών, το αίνιγμα που έθετε η αρχαία Σφίγγα στον Οιδίποδα, στην σύγχρονη εκδοχή του, δημιουργοί από όλο το φάσμα των τεχνών, θα επιχειρήσουν μια κάθετη βουτιά στον τόπο και το χρόνο προκειμένου να επαναπροσδιορίσουν το νόημα του σημερινού ανθρώπου.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε για την πρώτη παρουσίαση του φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών παρόντες ήταν η Κωνσταντίνα  Πισχιτζή  Διευθύντρια της Δ/νσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής του Υπουργείου Πολιτισμού η Αλεξάνδρα Χαραμή Διευθύντρια του Μουσείου Θήβας, ο Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Παναγιώτης Χαραλάμπους και οι επιστήμονες - επιμελητές του Φεστιβάλ, ο φιλόλογος Κων/νος Αγγέλου και η θεατρολόγος Μαρία Φραγκή.

Η κ. Κωνσταντίνα Πισχιτζή σημείωσε ότι στηρίζει το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 με την θεσμική της ιδιότητα προκειμένου να επικροτήσει αυτή την πολύ σημαντική προσπάθεια «που επιχειρείται από μια πολύ εμπνευσμένη ομάδα καλλιτεχνών με σκοπό την ισχυρή πολιτιστική εισβολή σε μια ιστορική πόλη όπως η Θήβα. Σε μια στιγμή τόσο κρίσιμη για τη χώρα Εμς, είναι αξιοθαύμαστες οι ενέργειες που ωθούν τις κοινωνίες μπροστά».

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η ομιλία του Πρύτανη της ΑΣΚΤ Παναγιώτη Χαραλάμπους ενώ από την πλευρά της η κ. Αλεξάνδρα Χαραμή Διευθύντρια του Μουσείου Θήβας, υπογράμμισε ότι ο λόγος που συμφώνησε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Βοιωτίας στην συνεργασία με το Φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015, «ήταν ότι όλες αυτές οι δράσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν προάγγελο του ανοίγματος του Διαχρονικού Μουσείου της Βοιωτίας στην πόλη της Θήβας, τα εγκαίνια του οποίου αναμένεται να γίνουν το Φθινόπωρο του 2015».

Από την πλευρά του Φεστιβάλ, ο Κωνσταντίνος Αγγέλου, ψυχή της διοργάνωσης ανέπτυξε τους άξονες των πράξεων – δράσεων του φεστιβάλ και υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση με τον διεθνή χαρακτήρα έχει στόχο την ποιοτική ανάπτυξη της περιοχής με πρόσημο τον πολιτισμό.

Το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών, περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και χορού οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάσπαρτους και ειδικά επιλεγμένους, χώρους της πόλης.

Καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και κοινό θα συνδιαλλαγούν μέσα από την ΣΦΙΓΓΑ 2015, με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, αναζητώντας μέσα από τις δημιουργίες και τις δράσεις τους, την αθέατη Θήβα, ως λύση πολιτισμού η οποία θα οδηγήσει σε μια νέα ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που την κατοικούν.

Το ΣΦΙΓΓΑ 2015 | διεθνές  φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών ξεκίνησε τον Μάιο και θα διαρκέσει έως τον Δεκέμβριο του 2015.

Το φεστιβάλ έχει τεθεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων, υπό την αιγίδα και με τη συνεργασία της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και με τη συνεργασία της Θ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Βοιωτιάς και του Δήμου Θηβαίων

 

Εισαγωγή

dghf

 Το Διεθνές  φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών / ΣΦΙΓΓΑ 2015 αποτελεί μια φιλόδοξη καλλιτεχνική πρόταση για την θεμελίωση της ταυτότητας μιας νέας πόλης.

Το φεστιβάλ ΣΦΙΓΓΑ 2015 | το διεθνές φεστιβάλ των κρυμμένων Θηβών , είναι ένα διεθνές θεματικό καλλιτεχνικό project, στον αστικό και κοινωνικό ιστό της Θήβας, μιας νεοελληνικής παραμελημένης  πόλης, η οποία διαθέτει ένα διαχρονικό πολιτισμικό απόθεμα.

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι το αίνιγμα που έθετε η μυθική Σφίγγα στον Οιδίποδα, με άλλα λόγια ο Άνθρωπος. Στην σύγχρονη αυτή εκδοχή, δημιουργοί από όλο το φάσμα των τεχνών, θα επιχειρήσουν μέσα από μια κάθετη βουτιά στον τόπο και το χρόνο να επαναπροσδιορίσουν το νόημα του Ανθρώπου σήμερα.

Όχημα αυτής της αναζήτησης αποτελούν  οι πολλαπλές δράσεις εικαστικών, θεάτρου, μουσικής, αρχιτεκτονικής και χορού οι οποίες πραγματοποιούνται σε διάσπαρτους και ειδικά επιλεγμένους, χώρους της πόλης.

Καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο, επιστήμονες, φοιτητές, μαθητές και κοινό, θα συνδιαλλεχθούν μέσα από την ΣΦΙΓΓΑ 2015, με τα μνημειακά και μνημονικά στοιχεία της πόλης, αναζητώντας μέσα από τις δημιουργίες και τις δράσεις τους, την αθέατη Θήβα, επαναπροσδιορίζοντας την ταυτότητα του χώρου και των ανθρώπων που τον κατοικούν.

Καλλιτέχνες και πολίτες μέσα στον πραγματικό αλλά και εικονικό ιστό της πόλης (διαδίκτυο), δημιουργούν και πραγματοποιούν πολλαπλά καλλιτεχνικά, πολιτιστικά και κοινωνικά έργα-προτάσεις, μέσα από τα οποία επιχειρούν να ανατρέψουν τον εφησυχασμό και την αδράνεια και όλα τα στοιχεία σήψης του παρόντος, προσδοκώντας μέσα από την ένωση των ανήσυχων πολιτών την αλλαγή στο μέλλον της πόλης.

 

Το πείραμα της Θήβας

 Θέμα του πειράματος της Θήβας, είναι η αναζήτηση τρόπων μέσα από τους οποίους μια ολόκληρη πόλη, μπορεί να γίνει τόπος πειραματισμού, διατυπώνοντας ουσιαστικές θέσεις, απαντώντας αληθινά στα προβλήματα των καιρών της παγκόσμιας  οικονομικής – πολιτικής – κοινωνικής – ηθικής  και γνωστικής κρίσης.

Η Θήβα αποδεικνύεται ο ιδανικός χώρος, για την πραγματοποίηση ενός πειράματος που θα οδηγήσει σε έναν επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης πόλης, κινητοποιώντας το μύθο και την ιστορία που την ακολουθούν, προς όφελος της δημιουργίας και της ανάδειξης μιας νέας ταυτότητας.

Σ' αυτό το εγχείρημα, επιστρέφουμε στη Σφίγγα των Θηβών την απάντηση του Οιδίποδα στο αίνιγμά της με το ερώτημα «τι είναι ο άνθρωπος;» που επανεξετάζει το νόημά του μέσα από την θέση του στην ιστορία:

α. το απώτερο παρελθόν με τις αξίες, τις συγκρούσεις, τον πολιτισμό που δημιούργησε

β. την σημερινή κοινωνία, τις σύγχρονες προκλήσεις και κοινωνικοοικονομικές συγκρούσεις, τις πολιτισμικές ροές και συγχωνεύσεις (πολιτιστική επέκταση, μετανάστευση), το ρόλος της τεχνολογίας, της επικοινωνίας και του internet, τη δύναμη της εξουσίας, τη γονιδιακή επιστήμη, τις νέες εφαρμογές στον σύγχρονο κόσμο

γ. τις λύσεις και τις προτάσεις για το μέλλον.

 

Μέσα από την σύνδεση μας με τις ρίζες μας, με την Κρυμμένη Θήβα, θα προτείνουμε λύσεις και θα διατυπώσουμε καινούργια ερωτήματα.

 

 H οργάνωση «Σφίγγα»

Η Σφίγγα είναι μία νέα οργάνωση αποτελούμενη από εκπροσώπους των εικαστικών , της αρχιτεκτονικής, του θεάτρου και της μουσικής, οι οποίοι ερευνούν διαρκώς την πολυεπίπεδη και ιδιόμορφη περίπτωση της πόλης της Θήβας.

Για το 2015, η οργάνωση Σφίγγα δημιουργεί, οργανώνει και προτείνει το Διεθνές Φεστιβάλ Σφίγγα 2015, με στόχο την ανάδειξη όλων εκείνων των στοιχείων της κρυμμένης Θήβας, τα οποία θα συνεισφέρουν στην δημιουργία, αλλά και στην επαναπροσδιορισμό της ταυτότητας της πόλης.

 

Eικαστικά

ΠΡΑΞΗ 1η: ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 Εικαστικοί συνομιλούν μέσα από τα έργα τους με το παρελθόν και το παρόν της πόλης, επιχειρούν να δώσουν απαντήσεις για το νόημα του ανθρώπου του μέλλοντος.

hioh Aριθμός συμμετεχόντων, χρόνος και χώροι της πράξης:

Αρ. Συμμετεχόντων: 60 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ, 3 ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Διάρκεια διεξαγωγής: 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ-16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

 

ΠΡΑΞΗ 2η: ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟ ΓΛΥΠΤΟ ΣΦΙΓΓΑΣ ΜΕ ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΠΡΟΒΑΛΛΟΜΕΝΕΣ ΠΑΝΩ ΤΟΥ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΔΡΩΜΜΕΝΑ.

jbopΓλυπτό της Σφίγγας τοποθετείται σε σημείο μεγάλης πολιτισμικής βαρύτητας και σηματοδοτεί το σύνολο των εκδηλώσεων της ΣΦΙΓΓΑΣ. Πρόκειται για μια κατασκευή από φτηνά και φθαρτά υλικά, με συμβολικό χαρακτήρα, στα φτερά της οποίας θα προβάλλονται έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην δράση.

Επίσης μπροστά από το γλυπτό θα πραγματοποιηθούν θεατρικά, λογοτεχνικά και ποιητικά Δρώμενα.

 Αριθμός συμμετεχόντων, χρόνος και χώροι της πράξης:

Kατασκευή του γλυπτού από το Εργαστήριο Τεχνών και Εικαστικής Δημιουργίας. 20 Ψηφιακά έργα από διεθνή διαγωνισμό που προβάλλονται στα φτερά της Σφίγγας

Χώρος διεξαγωγής: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ

Διάρκεια διεξαγωγής: 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ -30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 


ΠΡΑΞΗ 3η: ΓΛΥΠΤΑ ΣΕ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ ΣΗΜΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ

gcyjgcj Καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο τοποθετούν τα γλυπτά τους, σε διάφορα σημεία της πόλης με μεγάλη ιστορική, μυθολογική και πολιτισμική αξία, υποστηρίζοντας ένα είδος συνομιλίας μεταξύ παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. (πχ. Το παλάτι του Κάδμου, η οπλοθήκη του παλατιού, το σπίτι του Ηρακλή, ο ναός του Ισμήνιου Απόλλωνα, η κρήνη της Δίρκης, ο τάφος της Αντιγόνης κ.α.).

Πράξη με ΑΣΚΤ Αθήνας. Εργαστήρια φοιτητών κατασκευής υπαίθριων γλυπτων σε αρχαιολογικούς χώρους μεγάλης σημασίας.

Αριθμός συμμετεχόντων, χρόνος και χώροι της πράξης::

Αρ. Συμμετεχόντων: 4-8 ΓΛΥΠΤΑ

Χώρος διεξαγωγής: 7 ΧΩΡΟΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Διάρκεια διεξαγωγής: 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

 

ΠΡΑΞΗ 4η: VIDEO ART KAI ANIMATIONS

 dghfΔιεθνές κάλεσμα για την δημιουργία video και animation με θέμα την αναζήτηση της λύσης του αινίγματος του ανθρώπου που θέτει η σφίγγα.

Αριθμός συμμετεχόντων, χρόνος και χώροι της πράξης:

Αρ. Συμμετεχόντων: 20 ΕΡΓΑ

Χώρος διεξαγωγής: 2- 3 ΧΩΡΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Διάρκεια διεξαγωγής: 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ - 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015


 ΠΡΑΞΗ 5η: ΑΦΙΣΕΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ

gcyjgcjΣχεδιασμός αφισών οι οποίες θα προκύψουν από διεθνή διαγωνισμό θα τοποθετηθούν σε ειδικούς χώρους και καταστήματα σε όλο τον αστικό ιστό της πόλης, ενεργοποιώντας στο παρόν το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα της πιο αρχαίας πόλης της Ευρώπης. Οι δημιουργοί θ’ απαντήσουν στο ερώτημα: τι προσδιορίζει την φύση του ανθρώπου και του πολιτισμού;

Αριθμός συμμετεχόντων, χρόνος και χώροι της πράξης:

Αρ. Συμμετεχόντων: 10 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

Χώρος διεξαγωγής: ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Διάρκεια διεξαγωγής: 15 ΙΟΥΛΙΟΥ-30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

ΠΡΑΞΗ 6η: HAPPENINGS-ΣΥΜΒΑΙΝΟΝΤΑ

 Η αναζήτηση της λύσης του αινίγματος που θέτει σήμερα η σφίγγα είναι η πρόκληση για καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο οι οποίοι δημιουργούν στους δρόμους της πόλης δρώμενα και δράσεις ευαισθητοποιώντας την τοπική κοινωνία.

 Aριθμός συμμετεχόντων, χρόνος και χώροι της πράξης:

Αρ. Συμμετεχόντων: 5 ΠΡΑΞΕΙΣ-Η κάθε πράξη θα παρουσιαστεί δύο φορές

Χώροι διεξαγωγής: ΧΩΡΟΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Διάρκεια διεξαγωγής: 1 ΙΟΥΛΙΟΥ - 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

 

ΠΡΑΞΗ 7η: GRAFFITI

Παρεμβάσεις graffiti σε 3 επιλεγμένους τοίχους μέσα στην πόλη με σκοπό την αισθητική ανάδειξη του χώρου μέσα από την σύνδεση και την συνομιλία με τα ιστορικά-πολιτιστικά χαρακτηριστικά του κάθε χωρικού σημείου. Οι παρεμβάσεις θα γίνουν από τοπικές ομάδες γραφιστών και καλλιτέχνες graffiti.

Αριθμός συμμετεχόντων, χρόνος και χώροι της πράξης:

Αρ. Συμμετεχόντων: 3 ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Χώρος διεξαγωγής: ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΣΕ ΤΟΙΧΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Διάρκεια διεξαγωγής: 1 ΙΟΥΝΙΟΥ - 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

 

 ΠΡΑΞΗ 8η: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Εκθέσεις φωτογραφίας πολιτών και μαθητών, σε αναζήτηση της οντολογικής ταυτότητας του κατοίκου μέσα από την συνομιλία με το πολιτισμικό απόθεμα της πόλης.

 Αριθμός συμμετεχόντων, χρόνος και χώροι της πράξης:

Αρ. Συμμετεχόντων: 10-30 πολίτες / 20-50 μαθητές

Χώρος διεξαγωγής: Σε χώρους των συλλόγων, σε καφέ – bar, σε βιτρίνες καταστημάτων, σε σχολεία.  Χρόνος διεξαγωγής: 1 - 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 (πολίτες) / 23 ΜΑΙΟΥ- 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015 (μαθητές) 

 

Θεατρικές πράξεις

ΠΡΑΞΗ 9η, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΔΕΙΝΑ…

 gcyjgcjΘέμα: Η Αντιγόνη του Σοφοκλή είναι η πηγή για πολλές και διαφορετικές μεταξύ τους σκηνικές και άλλες ποιητικές εκδοχές, παγκόσμια και διαχρονικά. Με σεβασμό στον αρχαϊκό μύθο διερευνούμε τα βήματα που έκανε μέχρι τις μέρες μας μέσα από ένα διάλογο με το αρχαίο κείμενο, μεταφράσεις του στα νέα ελληνικά και σε άλλες γλώσσες και ερμηνευτικές προτάσεις για τους ήρωες, τις αντικρουόμενες δυνάμεις και το χορό ως ρόλο και ως όχημα πολιτικής, θρησκευτικής και κοινωνικής συνείδησης. Η παράσταση επιδιώκει να απαντήσει στο ερώτημα της Σφίγγας μέσα από την τραγωδία της Αντιγόνης και ειδικά από τα χορικά της: Πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει……

Συντελεστές: Μαρία Φραγκή (Σκηνοθέτης).

Χώρος διεξαγωγής: ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΙ ΤΑΦΟΙ-Β΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Χρόνος διεξαγωγής: 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

 ΠΡΑΞΗ 10η, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: O ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΤΑΞΙΔΕΥΤΗ…..

 dghfΘέμα: Πάνω σ’ ένα μαγικό τετράγωνο χωράει όλος ο κόσμος... Μπροστά στα μάτια του ταξιδευτή ζωντανεύουν τα παραμύθια, τα τραγούδια και οι μύθοι. Οι ηθοποιοί, πάνω σε μια πλατφόρμα περιορισμένου χώρου, βασιζόμενοι στην τεχνική του σωματικού θεάτρου “platform”, χωρίς σκηνικά και κοστούμια, μόνο με το σώμα και την φωνή τους... ταξιδεύουν μέσα στην παράδοση. Μια παιδαγωγική παράσταση με στόχο να αφυπνίσει την φαντασία μικρών και μεγάλων. Μετά την παράσταση ακολουθεί πράξη με τα παιδιά.

Συντελεστές: Patari Project.

Χρόνος διεξαγωγής: 7 ΝΟΕΜΒΡΗ 2015.


 

ΠΡΑΞΗ 11η, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ

hjkhjΗ παράσταση ΘΕΙΟ ΔΡΑΜΑ στην οποία συμμετέχουν 12 ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές και 3 μουσικοί, βασίζεται στο έργο ανωνύμου συγγραφέως «Χριστός πάσχων».

Πρόκειται για ένα έργο - υλικό μελέτης σχετικά με τις σχέσεις του θρησκευτικού δράματος με την αρχαία ελληνική τραγωδία. Είναι το μοναδικό που διασώζεται από όλη την βυζαντινή περίοδο.

Η παράσταση διερευνά μέσα από τους βυζαντινούς ύμνους, τα παραδοσιακά μοιρολόγια και τα τραγούδια της ξενιτιάς, την πορεία των δραματικών-τραγικών στοιχείων από την αρχαιότητα έως και τις μέρες μας.

Συντελεστές: Θέατρο Περπερούνα. Ψυχή του συλλόγου και ακούραστος εμπνευστής του είναι ο Στέφανος Γανωτής

Χώρος διεξαγωγής: ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΒΕΙΡΩΝ

Χρόνος διεξαγωγής: 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015.

 

 

ΠΡΑΞΗ 12η, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: «ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ »

yuiyΟ σκηνοθέτης και ηθοποιός Άρης Ρέτσος, με πολυετή θητεία στην έρευνα του αρχαίου δράματος, με όχημα το λόγο, το ρυθμό και τη μουσική, δίνει την δική του εκδοχή για την τραγωδία.

Συντελεστές: Πολυώνυμο-Άρης Ρέτσος.

Χώρος διεξαγωγής: Συνεδριακό Κέντρο

Χρόνος διεξαγωγής: 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015.


 ΠΡΑΞΗ 13η, ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ: Α. ΑΙΣΧΥΛΟΥ, ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ

p]plΤο έργο του Αισχύλου παρουσιάζεται στο Συνεδριακό χώρο με την μορφή ενός talk-show (ανάγνωση -προφορική ανάπτυξη και θεατρική πράξη κατά τη διάρκεια της ροής των στίχων του έργου). Πρόκειται για μια πολιτική προσέγγιση της τραγωδίας του Αισχύλου.

Συντελεστές: Δραματουργία, Σκηνοθεσία (video art και μουσικές επιλογές): Σπύρος Βραχωρίτης.

Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου

Φωτισμοί: Φίλιππος Κουτσαφτής

Χρόνος διεξαγωγής: 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015.

 


ΠΡΑΞΗ 14 ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ:

ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ως work in progress

ΤΙΤΛΟΣ: Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΣΤΑ ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ

  Ο ιστορικός Αλέξανδρος (Αρριανός, Πλούταρχος) συναντά τον μυθικό (της Ανατολής και της Δύσης). Η ανακάλυψη του πετρελαίου, η βακχική πορεία του Αλεξάνδρου μέσω της Γεδρωσίας, τα φανταστικά ταξίδια του, η συνάντησή του με τους αρχαίους Έλληνες σοφούς, η σχέση του με το Κοράνι, και τον Χριστιανικό κόσμο της Μεσογείου, οι μουσικοί αγώνες υπό την διαιτησία του στα περσικά έπη είναι μερικά από τα στιγμιότυπα αυτής της παράστασης η οποία αντλεί το υλικό της από σημαντικά κείμενα όπως: Η « Φυλλάδα του Μεγαλέξαντρου », τα περσικά έπη του 11ου και 13ου αιώνα, η βυζαντινή «Ριμάδα», η σκηνική καντάτα του Χαίντελ «Alexander’ s Feast», επιλεγμένα κεφάλαια από τον Αρριανό και τον Πλούταρχο.

Την αλυσίδα αφηγήσεων διακόπτουν μουσικά σκηνικά δρώμενα.

Συντελεστές:

Οι ίδιοι με την 13η πράξη

Χρόνος διεξαγωγής:

21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015.

 

 

Μουσικές πράξεις

ΠΡΑΞΗ 15η: ΕΜΜΟΝΕΣ, ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ/ΧΟΡΟΥ

k;k
Obsession Sonata no.2-E. Ysaye: Prelude-Malinconia-Danse des Ombres et Sarabande-LesFuries

Passacaglia-Biber

The Big 5-0-M. Hindson

 Η πράξη παρουσιάζει μια ερμηνεία της σονάτας Obsession του Ε. Ysaye με σόλο βιολί και σόλο χορό, σε τέσσερις κινήσεις που βασίζονται σε διακεκριμένα θέματα του Bach και στον ύμνοDies Irae (Ημέρα της οργής) της Καθολικής λειτουργίας για τους νεκρούς. Το ντουέτο θα αποδώσει το αίνιγμα της Σφίγγας προβάλλοντας την ωμότητα των συναισθημάτων της ανθρώπινης φύσης.
Μαζί με αυτό, το Big 5-0 εκφράζει την έμμονη ιδέα του Ανθρώπου για τον χρόνο που περνάει ακάθεκτος (το Big 5-0 αναφέρεται στα 50α γενέθλια του Ανθρώπου) και την αγωνία του για το πώς θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Παράλληλα, η όμορφη Passacaglia από τις Mystery Sonatas του Biber, επίσης πραγματεύεται τις έμμονες ιδέες που χαράσσονται στις ψυχές των ανθρώπων.

Συντελεστές: Αγγελική Κασδά

Χρόνος διεξαγωγής: 3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

ΠΡΑΞΗ 16η: ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΦΙΓΓΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Fantasie-Simon Shaheen: Φαντασία για ούτι και κουαρτέτο εγχόρδων
Ντουέτο για βιολί κα ούτι
Σόλο ούτι-σύνθεση για το αίνιγμα της Σφίγγας.

Μουσική για ούτι και έγχορδα. Το ούτι (عود ('ūd) στα Aραβικά, αναφέρεται σε ένα κομμάτι ξύλου) θεωρείται αποτελεσματικό για να φέρει ισορροπήσει το ανθρώπινο ταμπεραμέντο, καθώς και να ηρεμήσει και να αναζωογονήσει την ανθρώπινη ψυχή. Ακριβώς όπως το μπαστούνι στην απάντηση του Οιδίποδα στο αίνιγμα της Σφίγγας, η ξύλινη πένα του ούτι φέρνει ισορροπία, μέσα από την καθαρή έκφραση της ψυχής του οργάνου. Χάρη στην ιδιότητα αυτή του ούτι, μια αυτοσχέδια μουσική σύνθεση θα μας ταξιδέψει στην ουσία της ίδιας της ζωής ως: Fantasia.

Συντελεστές: Ο Δημήτρης Α. Μικελής, Νικόλας Σιδέρης

Αριθμός συναυλιών: 1

Χρόνος διεξαγωγής: 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015.


Πράξη 17η: Η ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ-STRAVINSKY, ΘΕΑΤΡΟ/ΟΠΤΙΚΟ-ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

 hikljhΗ φανταστική ιστορία της διαπραγμάτευσης μεταξύ του διαβόλου και ενός στρατιώτη, εκφράζει την πηγή της ανθρώπινης δυστυχίας: πουλώντας την ψυχή σου για κάποιο όφελος χάνεις τον δρόμο σου για πάντα. Η ουσία του ανθρώπινου «εγώ» απεικονίζεται σε αυτό το έργο σαν κινητήρια δύναμη στις ανθρώπινες κοινωνίες: τα έχουν όλα, αλλά δεν έχουν τίποτα-απολύτως τίποτα.

Συντελεστές:  Mario Adrover Pardo, Α. Κασδά, Χ. Καραμανίδου

Χρόνος διεξαγωγής: 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2015.
 

Πράξη 18η: ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ, ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ

fghfΟ μεγάλος ερωτικός του Μάνου Χατζιδάκι.

 Πρόκειται για έναν κύκλο τραγουδιών με θέμα τον αγνό, πανάγαθο, όχι εφήμερο, αλλά πανταχού παρόντα στη ζωή μας έρωτα. Για την ηχογράφηση του δίσκου, ο συνθέτης επέλεξε ποιήματα αρχαίων, αλλά και νέων ποιητών και τα μελοποίησε, βάζοντας την υπέροχη μουσική του.

«Ο Μεγάλος Ερωτικός είναι ένας λαϊκός θεός, που ζει στη φαντασία μας από τη στιγμή που γεννιόμαστε, ίσαμε να πεθάνουμε, όμορφος, εφηβικός και αδιάκοπα ζωντανός.

Ο Μεγάλος Ερωτικός δε φοράει γραφικά τοπικά ρούχα. Φοράει τα δικά του που συνθέτουν δύσκολους συνδυασμούς ήχων, ανάλαφρων χρωμάτων και ποιητικών ονείρων. Δεν περιέχει μηνύματα που εύκολα τα σβήνουν οι βροχές, δεν αντιστέκεται.» Μ. Χατζιδάκις

 Συντελεστές: Σταυρούλα Θωμά, Α. Κασδά, Έ. Κασδά

Χρόνος διεξαγωγής: 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015.

 

 

ΠΡΑΞΗ 19η: ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΑΡΙΑ ΘΩΪΔΟΥ ΚΑΙ DRASTA

jkhΟ χορός στην άκρη του βράχου

…Ο γλάρος χορεύει τον άτυχο χορό στην άκρη του βράχου. Μ’ αφού όμως μπορεί να πετάξει, τί νόημα έχει να φοβάται;… Σε ήχους διάσπαρτους και τραγούδια της (μουσική και στίχο), η Μαρία Θωίδου και οι Drasta, δημιουργούν μια ονειρική ατμόσφαιρα που ταξιδεύει τον ακροατή από το έντεχνο τραγούδι μέχρι τη τζαζ και από την ανατολή ως τη δύση.

Συντελεστές: Μαρία Θωίδου. Φίλιππος Κωσταβέλης: πιάνο, Αγαμέμνων Μάρδας: κοντραμπάσο, Νίκος Ψοφογιώργος: τύμπανα, James Wylie: σαξόφωνο η Έλσα Μουρατίδου

Χρόνος διεξαγωγής: 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

ΠΡΑΞΗ 20η: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ

ΤΙΤΛΟΣ: ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ

 Η παράσταση περιλαμβάνει τραγούδια από διαφορετικά είδη μουσικής (Χατζιδάκις, μπαρόκ, σεφαραδίτικα, ποπ κτλ.) και φωνητικές-κινητικές δράσεις που περιλαμβάνουν αυτοσχεδιασμούς. Πραγματεύεται την προσέγγιση των δύο εννοιών του καλού και του κακού με συμφιλιωτική διάθεση και ανάγκη για ισορροπία. Προβληματισμοί πάνω στο μαύρο και το άσπρο της ζωής και του έρωτα, στη σύγκρουση και την ηρεμία, στην αναζήτηση της αλήθειας παρελαύνουν υπό την μορφή ποικίλων μουσικών επιλογών.

Συντελεστές:

Το πέταγμα της φωνής. Εργαστήρι φωνητικής εξερεύνησης και έκφρασης μέσα από συλλογικές δράσεις. Το εργαστήρι στεγάζεται στο καλλιτεχνικό Forum “ Το αβγό” του Μουσικού Χωριού (βλ. Φεστιβάλ Μουσικό Χωριό).

Εισηγήτρια: Μαρία Θωίδου.

Μουσικοί που συνοδεύουν: Φίλιππος Κωσταβέλης στο πιάνο, Ηλέκτρα Μηλιάδου στο τσέλλο.

Χρόνος διεξαγωγής: 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015


Αρχιτεκτονικές πράξεις

 ΠΡΑΞΗ 21η: ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ & ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

jfggfjΗ έκθεση περιλαμβάνει σειρά ακαδημαϊκών και επιστημονικών μελετών στην περίπτωση της Θήβας. Η έκθεση θέτει ως στόχο να ενεργοποιήσει τη φαντασία των πολιτών για τις δυνατότητες της πόλης τους, να αναδείξει το γεγονός ότι έχει υπάρξει και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την επιστημονική και ακαδημαϊκή κοινότητα για τη μοίρα και την εξέλιξή της προς το μέλλον, να αποδεσμεύσει τις μελέτες από τον καθαρά ιδρυματικό τους χαρακτήρα ώστε να τις κάνει γνωστές στο ευρύ κοινό, αλλά και να τονίσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για την πόλη.

Χρόνος διεξαγωγής: 1-30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

ΠΡΑΞΗ 22η : ΦΑΝΤΑΣΙΑΚΗ-ΜΝΗΜΟΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

vxfxdΤρία σημεία μνήμης της πόλης «ανακατασκευάζονται» μέσω φωτογραφικής προβολής.

Η κρήνη του Οιδίποδα, με το διατηρητέο νερόμυλο, σύγχρονη είσοδος της πόλης, το νεοκλασικό διώροφο κτίριο της οδού Επαμεινώνδα, και η κρήνη της Δίρκης αντιδιαμετρικά στο αρχαίο ρέμα της Δίρκης δυτικά της Καδμείας, υπάρχουν εκ νέου μέσω προβολών πάνω στα ίδια τα κτίσματα του σήμερα.

 Χρόνος διεξαγωγής: 1-30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015


 

ΠΡΑΞΗ 23η : ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ

ghjkhΕισηγήσεις Καθηγητών αρχιτεκτονικών σχολών της Ελλάδας, αρχαιολόγων και αρχιτεκτόνων που ζουν και εργάζονται στη Θήβα, με θέμα: η ταυτότητα της πόλης της Θήβας.

Χρόνος διεξαγωγής: 10-15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

ΠΡΑΞΗ 24η : ΑΝΑΔΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΠΟΛΗ- ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 fjfjΣτο δημόσιο χώρο της κεντρικής πλατείας, κάτω από τον οποίο βρίσκεται το Παλάτι Α', σημαίνον χώρος για τη μεγαλύτερη σε έκταση μυκηναϊκή ακρόπολη, θα πραγματοποιηθεί διαδραστικό παιχνίδι με κεντρική εμψυχώτρια την ψυχολόγο Ευγενία Βούλγαρη. Μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου αλλά και διερχόμενοι πολίτες, θα σχεδιάσουν με τη βοήθεια της αρχιτεκτονικής ομάδας την κάτοψη του Παλατιού με κιμωλία στη σύγχρονη πλατεία, αναδύοντας την και ενώνοντας το αρχαίο με το σύγχρονο, αναδεικνύοντας την όσμωση χιλιάδων ετών ιστορίας στα εδάφη της.

Χώρος διεξαγωγής: Στην κεντρική πλατεία της Θήβας, πλατεία του Αγίου Καλοκτένη.

Χρόνος διεξαγωγής: 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

ΠΡΑΞΗ 25η: ΠΙΝΑΚΕΣ ΕΠΙΘΥΜΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΣΤΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 Σε δύο επιλεγμένα σημεία του ιστού της πόλης, σε μαυροπίνακες σε μορφή αφίσας, στα πλαίσια οργανωμένου happening, θα καλούνται οι πολίτες να αναγράψουν πώς θα φαντάζονταν τους χώρους αυτούς.

Χώρος διεξαγωγής: Στην πλατεία του υποβαθμισμένου προσφυγικού συνοικισμού, και στην αλάνα της λαϊκής αγοράς, σημείο συνύπαρξης των γενεσιουργών δυνάμεων της πόλης (ρέμα Χρυσσορόα, πρανή λόφου Καδμείας, τείχη κλασικής περιόδου και ύπαρξη πύλεων).

 Χρόνος και διάρκεια διεξαγωγής: 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

 

 ΠΡΑΞΗ 26η: ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΑΚΕΤΑΣ

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 Στο χώρο της έκθεσης, καλούνται μαθητές Δημοτικών της Θήβας με τη βοήθεια της αρχιτεκτονικής ομάδας και του εικαστικού Κωνσταντίνου Αγγέλου, να κατασκευάσουν με γυψόγαζα τη σύγχρονη πόλη πάνω από την κάτοψη της.

Χώρος διεξαγωγής: Εντός του χώρου της έκθεσης.

Χρόνος και διάρκεια διεξαγωγής: 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

 

Κοινωνικά παιχνίδια

ΠΡΑΞΗ 27η: THEBES MAP GAMES

hgjghΑναζητώντας τη συναισθηματική τοπολογία του Θηβαϊκού τοπίου μέσα από τη χαρτογράφηση της Θήβας σε μονοπάτια την πόλης με πλούσιο μυθολογικό και γλωσσικό φορτίο. Το δρώμενο οδηγεί στον συνεχή εμπλουτισμό και τροποποίηση του χάρτη με νέα στοιχεία.

Χώρος διεξαγωγής: Όλη η Πόλη, κυρίως κεντρικοί χώροι, οι πλατείες αλλά και επιμέρους χώροι.

Χρόνος και διάρκεια διεξαγωγής: 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015


ΠΡΑΞΗ 28η: ΧΡΟΝΟΚΑΨΟΥΛΑ

 Χρόνο-κάψουλα 423: τα έγγραφα του μεγαλεπήβολου έργου ΣΦΙΓΓΑ θα εντοιχιστούν μέσα σε ένα επιλεγμένο έργο σύγχρονης δημόσιας γλυπτικής στο δήμο της Θήβας για να ανακληθούν από μια μελλοντική γενιά. Το έργο τέχνης χρονο-κάψουλα θα περιέχει επίσης τα μηνύματα της τοπικής νεολαίας για τον εαυτό της όπως θα ήθελε να είναι και το περιεχόμενο της θα ανοιχθεί και θα εκτεθεί στο κοινό την 22/6/2065.

Χώρος διεξαγωγής: χώρος με μυθολογική βαρύτητα

Χρόνος και διάρκεια διεξαγωγής: 1 – 15  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
 

ΠΡΑΞΗ 29η: SOUND-ART MAPPING PROJECT

hjkhhjkhΠρόκειται για μία ψηφιακή ηχητική χαρτογράφηση ενός τοπίου, μιας πόλης, που δημιουργεί μια άλλη, παράλληλη διάσταση στην περιήγηση, με έργα sound art. Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ελεύθερα σε διαδρομές μέσα στο τοπίο όπου έχουν τη δυνατότητα να περιπλανηθούν σε μια κρυμμένη, καλλιτεχνική τοπογραφία του ήχου

Χώρος διεξαγωγής: Όλη η Πόλη, κυρίως κεντρικοί χώροι, οι πλατείες αλλά και επιμέρους χώροι.

Χρόνος και διάρκεια διεξαγωγής: 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ - 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015