209

Γιαννούλης Χαλεπάς

Αρχείο Παίχτηκε από 25/03/2020 έως 14/04/2020
στο Άλμα
Συγγραφέας: Ρέα Γαλανάκη
Απόδοση: Θέμης Μουμουλίδης, Παναγιώτα Πανταζή
Σκηνοθέτης: Θέμης Μουμουλίδης
Σκηνογραφία: Λία Ασβεστά
Κοστούμια: Λία Ασβεστά
Φωτισμοί: Θέμης Μουμουλίδης, Νίκος Σωτηρόπουλος
Μουσική: Gustav Mahler
Κίνηση: Νικολέτα Καρμοίρη
Ερμηνεύουν: Χριστίνα Χειλά Φαμέλη, Έκτορας Λιάτσος, Γιάννης Θωμάς

Περιγραφή

H ζωή ενός κορυφαίου των ελληνικών Τεχνών μεταφέρεται στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου ΑΛΜΑ, σε μια παράσταση αφιερωμένη στον Γιανούλη Χαλεπά, εμβληματική μορφή και μεγάλο τραγικό μύθο της νεοελληνικής γλυπτικής.

Περισσότερα

5η Εποχή στο θέατρο ΑΛΜΑ

Με σημείο εκκίνησης την έξοδό του από το φρενοκομείο της Κέρκυρας και με αφορμή ένα γλυπτό του από νερό και κόκκινο πηλό -«τα υλικά, όπως λένε, του Θεού»-, μια γυναίκα ιχνηλατεί τον βίο του Γιανούλη Χαλεπά, συνομιλεί μαζί του, του απευθύνει αγωνιώδη ερωτήματα, προκαλώντας τον να λύσει τη σιωπή του.

Ο νεαρός καλλιτέχνης που γνωρίζει πολύ νωρίς τεράστια αναγνώριση. Τα πρώιμα αριστουργήματα. Η «Κοιμωμένη». Η τραγική του μοίρα. Τα πρόσωπα που τον στήριξαν, τα πρόσωπα που τον σημάδεψαν. Η έξοδός του από το φρενοκομείο της Κέρκυρας, όπου έζησε έγκλειστος για περισσότερα από 13 χρόνια, με εντολή του πατέρα του, χωρίς ποτέ να τον επισκεφτεί κανείς. Η επιστροφή στο γενέθλιο νησί της Τήνου. Η δύστυχη μάνα-Μήδεια που δαιμονοποιεί τη γλυπτική και καταστρέφει τα έργα του. Η μοναξιά και η σιωπή. Η «νεκρανάσταση» του γηραιού πλέον Γιανούλη και η επιστροφή του στα ανθρώπινα.

Η μυθιστορηματική ζωή του διάσημου βοσκού της παγκόσμιας γλυπτικής, του «παρία» της τέχνης, ξεδιπλώνεται στη σκηνή του θεάτρου, καθώς μια γυναίκα του σήμερα προσπαθεί να ψηλαφήσει τα φαντάσματα, τους εφιάλτες του, τα οράματά του.

Σκηνική μεταφορά της νουβέλας της Ρέας Γαλανάκη «Αθηνά Βοσκοπούλα», η παράσταση αποτελεί μια πρώτη απόπειρα, από τον σκηνοθέτη Θέμη Μουμουλίδη, διείσδυσης στον σιωπηλό κόσμο του Γιανούλη Χαλεπά.

Ακολουθώντας την κινηματογραφική δομή της νουβέλας, με τα συνεχή άλματα στον χρόνο και τον χώρο, «ντυμένη» με τις συγκλονιστικές μουσικές του Γκούσταβ Μάλερ, και χρησιμοποιώντας το video ως βασικό αφηγηματικό εργαλείο, η παράσταση επιχειρεί να μας μεταφέρει στον φαντασιακό κόσμο ενός προσώπου που μαρτύρησε αδιαμαρτύρητα και που δεν μίλησε παρά μόνο μέσα από την τέχνη του.

Σύνθεση ήχων | ΓΙΩΡΓΟΣ  ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
Video | ΝΙΚΟΣ  ΤΣΙΜΟΥΡΗΣ
Βοηθός σκηνοθέτη | ΘΑΛΕΙΑ  ΓΡΙΒΑ
Φωτογραφίες | ΕΛΙΝΑ  ΓΙΟΥΝΑΝΛΗ
Παραγωγή | 5η Εποχή

Φωτογραφίες