Hotel

Αρχείο Παίχτηκε από 09/12/2015 έως 19/02/2016
στο Θέατρο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
Διάρκεια: 90'
Κείμενο: Γιώτα Αργυροπούλου
Σκηνοθέτης: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Ερμηνεύουν: Γιώτα Αργυροπούλου, Χαρά Κότσαλη, Δημήτρης Ξανθόπουλος

Περιγραφή

Το HOTEL είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ μυθοπλασίας. Αφορά σε ένα νυχτερινό θέρετρο αφιερωμένο στους ανθρώπους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα αϋπνίας και διαταραχές ύπνου. Οι επισκέπτες του έχουν την ευκαιρία να ακολουθήσουν ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα θεραπείας, η μέθοδος του HOTEL είναι απλή: οι επισκέπτες της καλούνται να ξαναζήσουν στιγμές από το παρελθόν τους, δίνοντας ζωή στις αναμνήσεις τους και στα πρόσωπα που τις συνθέτουν, αλλά και αναπαριστώντας διάφορες φαντασιώσεις και κρυφές τους επιθυμίες. Με αυτό τον τρόπο, οι ένοικοι του HOTEL κάνουν μια βουτιά στο συνειδητό και το ασυνείδητο τους και το προσωπικό του ξενοδοχείου, ενημερωμένο από τα προσωπικά ημερολόγια των επισκεπτών, υποδύονται με ακρίβεια κοντινούς ανθρώπους των ενοίκων, ακολουθώντας όσο γίνεται πιο πιστά το ‘σενάριο’ της ζωής τους.

Περισσότερα

Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» που πραγματοποίησε πέρυσι στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η ομάδα blindspot theatre group επιστρέφει με το νέο της πρότζεκτ, με τίτλο «HOTEL».

Ένας Άντρας κατεβαίνει τα σκαλιά του HOTEL. Κουρασμένος από την χρόνια αϋπνία του είναι έτοιμός να κάνει check-in στην υπηρεσία ύπνου, που θα τον βοηθήσει να νιώσει καλύτερα, ώστε απόψε να καταφέρει να κοιμηθεί. Όλο το προσωπικό είναι έτοιμο να τον καλωσορίσει στους χώρους του HOTEL και να τον βοηθήσει να βρει την πολυπόθητη ηρεμία. Οι δύο Γυναίκες της νυχτερινής βάρδιας ενημερωμένες από το προσωπικό του ημερολόγιο, είναι έτοιμες να δώσουν ζωή στις επιλεγμένες αναμνήσεις που ο ένοικος τους έχει διαλέξει να ξαναζήσει μαζί τους. Μέσα σε αυτό το ελεγχόμενο περιβάλλον οι ένοικοι έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν, αν θέλουν, την ιστορία της ζωής τους, διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, αλλά και να αποκτήσουν μια καλύτερη συνείδηση αυτού, βλέποντας το ζωντανό και πάλι μπροστά τους. Ταυτόχρονα, ένα ζωντανό ακροατήριο (οι θεατές) παρακολουθεί τη ‘ζωή’, το θέαμα που προσφέρει η προσωπική ζωή του κάθε πελάτη.

Στο HOTEL ο Άντρας έχει άλλη μία ευκαιρία: να ξαναζήσει στιγμές που του λείπουν, να δει αγαπημένα πρόσωπα, να αλλάξει τα πράγματα προς το καλύτερο. Πόσο εύκολο όμως είναι στην πράξη να ξαναζείς στιγμές της ζωής σου, ακόμη και τις πιο χαρούμενες; Οι καλές αναμνήσεις είναι πραγματικά τόσο καλές, όσο τις θυμόμαστε ή κάτι μας έχει ξεφύγει; Τι είναι πραγματικό και τι κατασκευασμένο, τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στο HOTEL, τι είναι αληθινό και τι ψέμα; Ποιο είναι το μυστικό που κρύβει ο Άντρας;

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της παράστασης αποτελεί η πρωτότυπη σύνθεση του θεατρικού και κινηματογραφικού κώδικα: κάμερες τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία του χώρου και συνδεδεμένες με ένα videomixer θα επιτρέπουν την κινηματογράφηση και το ζωντανό μοντάζ της περφόρμανς σε διάφορους χώρους. Έτσι οι θεατές, κάθε βράδυ θα μπορούν να παρακολουθούν την περφόρμανς ζωντανά, αλλά και ως μια κινηματογραφική ταινία.

INTERNET – ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ PROJECT

Αναπόσπαστο μέρος της παράστασης αποτελεί η ιστοσελίδα του HOTEL (www.hotelproject.org), η οποία διαφημίζει τις υπηρεσίες αυτού του ιδιότυπου ξενοδοχείου, παρέχει διάφορα προγράμματα και πληροφορίες ύπνου, και φιλοξενεί φωτογραφίες και αντικείμενα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν δημιουργηθεί ειδικά για το HOTEL και συμβάλλουν στις υπηρεσίες θεραπείας. Η διαδραστική δράση του ΗΟΤΕL έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και εξελίσσεται με μεγάλη ανταπόκριση στο διαδίκτυο. Τα έργα των καλλιτεχνών θα μπορεί να δει ο θεατής και στον φυσικό χώρο του HOTEL.

Παράλληλα, φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών εμπνέονται και δημιουργούν για το HOTEL τα δικά τους έργα με θέμα τον Ύπνο και την Αϋπνία. Τα έργα τους θα φιλοξενούνται στον χώρο του HOTEL.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σύλληψη - σχεδιασμός: blindspot theatre group
Κείμενο: Γιώτα Αργυροπούλου
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Οργάνωση Παραγωγής: Βασίλης Παναγιωτακόπουλος
Σκηνικά: Κώστας Παππάς
Κοστούμια: Ελισάβετ Κοκκονάρη
Πρωτότυπη Μουσική: Γιώργος Μπακαλάκος (ΝΤΕΪΒΙΝΤ)
Media Artist: Μαρία Βαρελά
Developer: Θάνος Ελευθεράκος
Κείμενα ιστοσελίδας: Γιώτα Αργυροπούλου, Μαρία Βαρελά
Απόδοση στα αγγλικά: Δημήτρης Κορίζης
Φωτισμοί: Γιάννης Φώτου
Identity design/art direction: AP (Photographer: Χρίστος Αντωνόπουλος)
Make up Artist : Σίσσυ Πετροπούλου
Casting: Athens Casting
Εκτέλεση παραγωγής: Νικήτας Βασιλάκης
Live editing: Μιχάλης Κωνσταντάτος, Νικήτας Βασιλάκης, Γιώργος Μπισδίκης
Τεχνικός σχεδιασμός: Κωνσταντίνος Κολόμβος
DesignersGreece is for lovers, Yiannis Ghikas design, Κώστας Παππάς
Φωτογράφοι: Τάσος Βρεττός, Μαριλένα Σταφυλίδου, Δημήτρης Τσουμπλέκας, Ζωή Χατζηγιαννάκη, Θάνος Λαζόπουλος, Ιωάννα Χατζηανδρέου
Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου            

Η blindspot αποτελεί μία ανοιχτή κολλεκτίβα που ξεκίνησε τη δράση της το 2009 με τη Γιώτα Αργυροπούλου, τον Μιχάλη Κωνσταντάτο και τον Βασίλη Παναγιωτακόπουλο με στόχο τη δημιουργία live performances, οι οποίες αναμιγνύουν στοιχεία από διαφορετικές τέχνες – θέατρο, κινηματογράφο, διαδίκτυο, εικαστικά και μουσική. Μέχρι στιγμής η blindspot έχει δημιουργήσει τέσσερις παραστάσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν αισθητικά αυτή τη σύζευξη τεχνών έχοντας αποσπάσει πολλές θετικές κριτικές και αναφορές στον τύπο.

Η blindspot έχει παρουσιάσει: την Έντα Γκάμπλερ στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών. Η παράσταση συνοδευόταν από τα ημερολόγια χαρακτήρων στο www.heddagabler.gr, ένα ειδικά σχεδιασμένο σεμινάριο ‘Κινηματογραφώντας την Έντα’ και μία συζήτηση για το έργο με διεθνείς σκηνοθέτες και ακαδημαϊκούς. Το X-Tokio, το οποίο παρουσιάστηκε στο Από Μηχανής Θέατρο αλλά και στο φεστιβάλ Theaterlandschaft Suedeuropa 2015 στο θέατρο Theatre an der Ruhr στη Γερμανία. Το έργο τους Parklife παίχτηκε στο γκαράζ του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης ενώ η πρώτη τους παράσταση Η Πτώση βασιζόταν στο γνωστό έργο του Αλμπέρ Καμύ και ανέβηκε στο Bios. Αυτή την περίοδο, η blindspot συνεργάζεται επίσης με την ομάδα Grasshopper Youth για το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου 2016 που θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.