Οι αδελφοί

Αρχείο Παίχτηκε από 21/09/2016 έως 21/09/2016
στο Εθνικό θέατρο - Κτήριο Rex
Διάρκεια: 220' με δύο διαλείμματα
Συγγραφέας: Φιοντόρ Ντοστογιέφσκυ
Σκηνοθέτης: Ευγκένια Σαφόνοβα

Περιγραφή

Βασισμένο στους "Αδελφούς Καραμάζοφ" του Φ. Μ. Ντοστογιέφσκι

Περισσότερα

«Οι αδελφοί» είναι μια παράσταση για ισχυρά πνεύματα, έτοιμα ως προς τον Ντοστογιέφσκι στην πιο αγνή τους μορφή. Αντί για το συνηθισμένο σενάριο, επηρεασμένο από εξωτερικά ερεθίσματα, μπροστά στους θεατές παρουσιάζεται ο εσωτερικός κόσμος των Καραμάζοφ και η φύση της συνείδησής τους. Ο σκηνοθέτης εμβαθύνει πλήρως στην ψυχολογία του ανθρώπου, ο οποίος υποφέρει από τους συλλογισμούς του σχετικά με το νόημα της ύπαρξής του και την ευθύνη των πράξεων και των σκέψεών του.

Αποσπάσματα του κειμένου ειναι συγκεντρωμένα σ’ένα θεατρικό κολάζ, ενώ μια δευτερεύουσα πλοκή ξετυλίγεται πέρα από τα πλαίσια της ιστορίας. Στην σκηνή βρίσκονται έξι χαρακτήρες: ο Ντμίτρι, ο Ιβάν και ο Αλιόσα Καραμάζοφ, η Κατερίνα Ιβάνοβνα, η Γκρούσενκα και ο νόθος γιος του πατέρα των Καραμάζοφ, Σμερντιάκοφ. Ο καθένας τους είναι βυθισμένος στη δική του κόλαση. Ο Ιβάν ένθερμα κάνει έκκληση για συμπόνια προς τα αθώα παιδιά που υποφέρουν, η Γκρούσενκα γλυκά και νωχελικά συλλογίζεται την αμαρτία, η Κατερίνα Ιβάνοβνα κραυγάζει διαπεραστικά κι ανέλπιστα για το χρέος της αγάπης, ο Αλιόσα προσεύχεται σιωπηλά για τα αδέλφια. Εδώ υπάρχει πολύς αέρας, πολλές παύσεις, πολλές εκφράσεις και κίνηση. Το εύρος αυτό, μεταφέρει τέλεια το δράμα του αληθινού Ντοστογιέφσκι, με την σκληρότητά του και τον αναπόφευκτο ρεαλισμό του.

Το Κρατικό Δραματικό Θέατρο «Πριγιούτ κομεντιάντα» είναι ένα από τα κορυφαία θέατρα της Βόρειας πρωτεύουσας. Στο ρεπερτόριό του βρίσκονται περισσότεροι από 20 τίτλοι Ρώσων και ξένων κλασικών και σύγχρονων δραματουργών.

Το θέατρο ιδρύθηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1987 από τον ηθοποιό Γιούρι Τομοσέφσκι. Το 1995 επικεφαλής του θεάτρου ήταν ο Βίκτωρ Μινκόβ, ο οποίος εισήγαγε ένα νέο μοντέλο εργασίας: το πρώτο κρατικό θέατρο στην Ρωσία χωρίς μόνιμο θίασο - σύνθεση ρωσικού ρεπερτορίου και δυτικού συμβατικού θεάτρου.

Το «Πριγιούτ κομεντιάντα» περιοδεύει ενεργά, συμμετέχοντας κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα ρωσικά και διεθνή φεστιβάλ θεάτρου. Εννέα χρόνια πριν, το θέατρο σχεδίασε και οργάνωσε το πολιτιστικό πρόγραμμα «Θεατρικές σεζόν Αγίας Πετρούπολης». Υπήρξε για οκτώ «Σεζόν», όλες στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις.

Στο ρεπερτόριο του θεάτρου έχουν υπάρξει, τόσο διαχρονικά ρωσικά κλασικά έργα όσο και αριστουργήματα παγκοσμίου δράματος διαφόρων ετών. Ο Βίκτωρ Μινκόβ θεωρεί, ότι το θέατρο ανέβασε ψηλά τον πήχη και πλέον πρέπει να ανταποκρίνεται στους λεπτής αισθητικής, διανοούμενους, έξυπνους θεατές της Αγίας Πετρούπολης, έτσι ώστε να μην τους απογοητεύσει.

Επικεφαλής – καλλιτεχνικός διευθυντής θεάτρου, Βίκτωρ Μινκόβ.

 • Σκηνοθεσία Ευγκένια Σαφόνοβα
 • Σκηνογραφία Κονσταντίν Σολοβιέβ
 • Σχεδιασμός φωτισμού Ντένις Σόλντσεβ
 • Κοστούμια Ιλάρια Γιάνκινα
 • Ηχολήπτης Αντρέι Τιτόβ
 • Σχεδιαστής πολυμέσων Νατάλια Ναούμοβα
Διανομή:
 • Ντιμίτρι Καραμάζοφ Φιλίπ Ντιατσκόβ
 • Πάβελ Σμερντιάκοβ Σεργκέι Βόλκοβ
 • Ιβάν Καραμάζοφ Βιατσεσλάβ Κορομπότσιν
 • Γκρούσενκα Βέρα Παράνιτσεβα
 • Αλιόσα Καραμάζοφ, Διάβολος Ευγκένι Περεβάλοβ
 • Κατερίνα Ιβάνοβνα Βερχόβτσεβα Ναντέζντα Τολουμπέγιεβα