Οι φόνοι της οδού Μοργκ

Αρχείο Παίχτηκε από 09/09/2016 έως 11/09/2016
στο Αλκμήνη
Συγγραφέας: Έντγκαρ  Άλλαν  Πόε
Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθέτης: Νίκος Βουδούρης
Ερμηνεύουν: Γρηγόρης Τίλδης

Περιγραφή

Μετά την επιτυχημένη πορεία του στη Θεσσαλονίκη, ο εμβληματικός μονόλογος του συγγραφέα των αλλόκοτων ιστοριών μυστηρίου ταξιδεύει για 3 παραστάσεις στην Αθήνα, στο θέατρο Αλκμήνη.

Περισσότερα

DSC_7306_1

Στους «Φόνους της Οδού Μόργκ» ο Πόε, έχοντας αντιληφθεί το αυξημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την εγκληματικότητα των αστικών κέντρων, μετατρέπει το μέχρι τότε καθαρά δημοσιογραφικό χαρακτήρα, που είχε η παρουσίαση των γεγονότων αυτών, σε σελίδες λογοτεχνίας. «Όταν κάνουμε ανασκόπηση της ιστορίας», έλεγε ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, «θα πρέπει να περνάμε σύντομα τις βιογραφίες των καλών και μεγάλων ανδρών και να μας ενδιαφέρουν πιο πολύ τα απομνημονεύματα των εγκληματιών, που έχουν πεθάνει στη φυλακή».

Δυο γυναίκες βρίσκονται νεκρές, στο σπίτι της οδού Μοργκ. Η τοπική αστυνομία βρίσκεται σε σύγχυση και το μόνο στοιχείο, που υπάρχει είναι ότι οι φόνοι έγιναν από κάποιον με μεγάλη μυϊκή δύναμη.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Νίκος Βουδούρης, σημειώνει «Η δικαιοσύνη είναι τυφλή και δε βλέπει τους δικαστές ή οι δικαστές τύφλωσαν τη δικαιοσύνη και δεν τους βλέπει; -- Αριστοτέλης --

Στους Φόνους της Οδού Μόργκ  - Οδός Νεκροτομείου -  ( το πρώτο αστυνομικό αφήγημα στην ιστορία) συμπορευόμαστε με τη μονομερή, απόλυτη και στοχευμένη υπεράσπιση από τον Αύγουστο Ντυπέν ενός αθώου.

Αναλογιζόμενοι τις άδικες καταδίκες στην ιστορία του κόσμου, αντιλαμβανόμαστε πως η αναλυτική σκέψη στο ανώτερό της στάδιο, αχρηστεύει κάθε έννοια της ψυχανάλυσης.

Αυτό άλλωστε υποστηρίζει και ο Λακάν, βασιζόμενος σε κείμενα του΄Εντγκαρ Άλλαν Πόε.

Δ έ κ α - λ ε π τ ά επομένως δημιουργικής αναλυτικής σκέψης ...

Ισοδυναμούν με την αποφυγή  Δ έ κ α -  χ ρ ό ν ω ν άδικης καταδίκης ...»

13957597_339230736408375_486579900_n

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης
Εικαστική Επιμέλεια: Μπάμπης Ματεντζίδης
Συμπληρωματικά κείμενα: Δημήτρης Κολοβός
Ψηφιακή επεξεργασία: Γρηγόρης Τίλδης
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κολοβός, Νικολαΐς Μπιμπλή
Φωτογραφίες: Elise Ntoremi
Σχεδιασμός Εντύπων: Δημήτριος Χώνος
Σκίτσα: Τηλέμαχος Κοσμέτσας
Εκτύπωση Εντύπων: Graphica
Στην ηχογράφηση ακούγονται οι φωνές των: Γρηγόρη Τίλδη, Δημήτρη Κολοβού 

Οι Παραστάσεις της Αθήνας γίνονται σε συνεργασία με το Eclipses Group Theater 

Ιστορικό Παραστάσεων 2016 Θεσσαλονίκη:

  • Work in Progress για τους Φόνους της Οδού Μόργκ στο Σχήμα εκτός Άξονα και διαμόρφωση της  τελικής εκδοχής του μονολόγου  “Οι Φόνοι της Οδού Μόργκ” 
  • Πρεμιέρα στο Bensousan Han  15 Απριλίου
  • COO bar

Το Σχήμα Εκτός Άξονα δημιουργήθηκε από την Αναστασία Θεοφανίδου και τον Νίκο Βουδούρη τον Ιανουάριο του 2008 με σκοπό να στεγάσει διαφορετικές απόψεις πάνω στην τέχνη. Μέχρι στιγμής έχουν παρουσιαστεί 15 παραγωγές, 5 ερευνητικές - πειραματικές παρουσιάσεις - παραστάσεις και έχουν φιλοξενηθεί 20 νέες ομάδες μέσα στα πλαίσια του Βήματος στους Νέους. Επίσης έχουν γίνει 4 ανοιχτές συνεντεύξεις με καταξιωμένους καλλιτέχνες και σειρά σεμιναρίων υποκριτικής, κίνησης και θεατρικού τραγουδιού.