Η Φονική Νύχτα των Ατρειδών

Διάρκεια: 105'
Κείμενο: Ευριπίδης
Μετάφραση: Νίκος Περέλης
Δραματουργία: Νίκος Περέλης(σύνθεση)
Σκηνοθέτης: Νίκος Περέλης
Σκηνογραφία: Ελένη Γρηγορίου
Κοστούμια: Ελένη Γρηγορίου
Φωτισμοί: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική σύνθεση: Νίκος Τουλιάτος
Ερμηνεύουν:

Διανομή (με αλφαβητική σειρά):
Κωνσταντίνος Βάρελης (Ορέστης Α’), Ελένη Γρηγορίου (Κλυταιμνήστρα), Ειρήνη Καπελώνη (Ελένη, Αργείτισα),  Στάθης Καστρίτης (Απόλλων), Αναστασία Μαλανδρενιώτη (Ηλέκτρα Α’), Γιάννης Ντάσιος (Ορέστης Β’), Νίκος Τουλιάτος (Κρουστά επί σκηνής, Γεωργός, Παιδαγωγός, Μενέλαος), Αλίκη Τσουκαλά (Ηλέκτρα Β’)

Περιγραφή

Η Κοινότητα Τέχνης «Ηχοποιοί» του Νίκου Τουλιάτου και ο σκηνοθέτης Νίκος Περέλης παρουσιάζουν το έργο «Η Φονική Νύχτα των Ατρειδών», σε μετάφραση, δραματουργική σύνθεση και σκηνοθεσία Νίκου Περέλη. Η παράσταση θα παίζεται κάθε Πέμπτη στις 20:30 και κάθε Παρασκευή στις 21:00  στον χώρο της Κοινότητας Τέχνης «Ηχοποιοί» (Γενναίου Κολοκοτρώνη 12, Κουκάκι).

Περισσότερα

Το έργο βασίζεται στην Ηλέκτρα και τον Ορέστη του Ευριπίδη, με παρεμβολές στίχων του Σοφοκλή, του Γιάννη Ρίτσου και του Οδυσσέα Ελύτη.

Ο σκηνοθέτης Νίκος Περέλης, ιδρυτής της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, μετά από απουσία πολλών χρόνων από τα θεατρικά δρώμενα επιστρέφει με μία ανατρεπτική παράσταση, που συνδέει το χθες με το σήμερα και το σήμερα με το αύριο.

Επί σκηνής εμφανίζονται  ο performer Νίκος Τουλιάτος και τα μέλη της Κοινότητας Τέχνης «Ηχοποιοί», εγκαινιάζοντας το νέο χώρο της Κοινότητας στο Κουκάκι.

Η επίσημη πρεμιέρα του έργου «Η Φονική Νύχτα των Ατρειδών» έχει οριστεί για την  Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020 στις 20:30. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως μία έξτρα παράσταση το Σάββατο 28 Μαρτίου στις 21:00.

Σκηνοθετικό σημείωμα:
Στη φωλιά  του Νίκου Τουλιάτου, στην Κοινότητα Τέχνης «Ηχοποιοί», βρέθηκα συμπτωματικά, γνωρίζοντας από κοντά έναν από τους καλύτερους κρουστούς της Ευρώπης, έναν αυτοδημιούργητο γερόλυκο, που τώρα, προς το τέλος της πορείας του, με το δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ξανά- αιματώνει το ταλέντο του με τη νεανική πνοή νέων καλλιτεχνών – συνεργατών, που συμπλέκονται μαζί του στα κρουστά, στο θέατρο και στην αλληλεγγύη! Κάπου εδώ παρασύρθηκα κι εγκαταλείποντας την ογδοντάχρονη μοναξιά μου, ανακάλεσα τον ενθουσιασμό της νεότητας, πιστεύοντας ότι η πείρα μου θα βοηθούσε την ομάδα να κολυμπήσει στα βαθιά νερά που φιλοδοξούσε να γνωρίσει και να δοκιμαστεί. Έτσι προέκυψε ένα σεμινάριο και μία θερμή αγκαλιά για τον Ευριπίδη και τα έργα του. Στις συνθήκες της σύγχρονης (μεταμοντέρνας!) Ελλάδας, της ανεργίας, των «celebrities», της φτώχειας και της ακαταστασίας, της αδιαφορίας, μια τέτοια ομάδα και ένας τέτοιος χώρος χωρίς προστασία, χωρίς χορηγία, χωρίς διαφήμιση, πεισματικά μόνος και δημιουργικός δηλώνει μέτρο μη συγκρίσιμο.

Τον δρόμο της παράστασης μας τον έδειξε ο ίδιος ο Ευριπίδης. Πρώτος αυτός και μόνος τα έβαλε με το πολιτικό και θρησκευτικό κατεστημένο, μίλησε αλληγορικά για να μη καταδιωχθεί, χρησιμοποίησε γλώσσα άμεσης κατανόησης, αγγίζοντας ζοφερά θέματα του καιρού του και του τόπου του. Μίλησε με ειλικρίνεια και είπε την αλήθεια χωρίς να καταργήσει το ποιητικό μεγαλείο του τραγικού λόγου. Μετασχημάτισε τον καθιερωμένο χορό και έβαλε στη σκηνή πρόσωπα πρωτόφαντα στο τραγικό είδος. Τροποποίησε τη μυθολογία, δημιούργησε εφιαλτικές εικόνες, ξεμπρόστιασε τους ανήθικους, τους εξουσιαστές και τους εκμεταλλευτές της κοινωνίας που ζούσε. Σύστησε δημοκρατία, συνοχή και συνεννόηση.

Όλα αυτά τα ανακαλύψαμε στα δύο του έργα (Ηλέκτρα και Ορέστης) και προσπαθήσαμε να τα υπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ελπίζουμε ότι ακολουθώντας το παράδειγμά του και τον ζωντανό του λόγο, αγγίξαμε έστω και την άκρη του μανδύα του.
Νίκος Περέλης

Η ταυτότητα της παράστασης:
Η Φονική Νύχτα των Ατρειδών
Είδος: Τραγωδία – σύγχρονο

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Παπαδάτου
Φωτογραφίες/Επικοινωνία: Ράνια Παπαδοπούλου

Έξτρα παράσταση: Σάββατο 28 Μαρτίου 2020 στις 21:00

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1055286434854059/

Φωτογραφίες