Η Γυναίκα της Ζάκυθος

Αρχείο Παίχτηκε από 24/09/2021 έως 26/09/2021
στο Όροφως
Κείμενο: Διονύσιος Σολωμός
Σκηνοθέτης: Άντζελα Μπρούσκου
Σκηνογραφία: Άντζελα Μπρούσκου
Κοστούμια: Άντζελα Μπρούσκου
Φωτισμοί: Παντελής Μάκκας
Μουσική σύνθεση: Γιώργος Ανδριώτης
Ερμηνεύουν: Άντζελα Μπρούσκου, Παρθενόπη  Μπουζούρη, Δανάη Κατσαμένη

Περιγραφή

Τρεις γυναίκες έγκλειστες σ’ ένα ασφυκτικό πατριαρχικό περιβάλλον αφηγούνται τoν πυρακτωμένο λόγο του Διονύσιου Σολωμού στον απόηχο της πτώσης του Μεσολογγίου. Το κείμενο τοποθετείται στο κέντρο μίας βίαιης πραγματικότητας, που συνδιαλέγεται με το παρελθόν και το μέλλον της Ιστορίας.

Περισσότερα

Θέατρο Δωματίου

Με την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Κείμενο αιρετικό και αλληγορικό, ένα σύμπαν μια σύγχρονης Κόλασης που αποτυπώνεται σκηνικά σε ένα ηχητικό και εικαστικό περιβάλλον σαν ένα σύγχρονο χορικό. Το σώμα της Γυναίκας στοιχειώνεται μέσα από μια γεωγραφία εικόνων που συνθέτουν το προσωπείο μιας «γυναίκας – δαίμονα» μέσα στους αιώνες.

Με σκηνικό το ηρωικό Μεσολόγγι και την κοινωνία της Ζακύνθου να παρακολουθεί από τα παράλια τον απελπισμένο αγώνα τον πολιορκημένων αναδύεται η απωθητική και τερατώδης μορφή μιας πλούσιας αριστοκράτισσας, της Γυναίκας. Ο αφηγητής και παρατηρητής του έργου, Διονύσιος Ιερομόναχος  γίνεται ο επίγειος κριτής της, καθώς επικαλείται έναν τιμωρό θεό, που θα αποδώσει δικαιοσύνη για τις αμαρτίες της.

Ο σύνθετος λόγος του Διονυσίου Σολωμού αποκτά αλληγορική διάσταση και με αυτό τον τρόπο η «Γυναίκα της Ζάκυθος» μεταφέρεται στη σύγχρονη Ελλάδα, η οποία «χάνει τη γλώσσα της», όταν βασιλεύει η ρητορική του μίσους, ο ρατσισμός, ο εθνικισμός, που αντικαθιστούν την ανθρώπινη αλληλεγγύη.

Κατασκευή σκηνικού Κομνηνός Κουσιέρας

Βοηθός σκηνοθέτη Θάνος Χατζόπουλος

Βιντεοσκόπηση Παντελής Μάκκας

Φωτογραφίες   Βαγγέλης Πουλής

Φωτογραφίες