Η Λίλα λέει

Συγγραφέας: Σιμώ
Μετάφραση: Μαριάννα Κάλμπαρη
Διασκευή: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθέτης: Βασίλης Μαυρογεωργίου, Μαριάννα Κάλμπαρη
Ερμηνεύουν: Λένα Δροσάκη, Βασίλης Μαυρογεωργίου

Περιγραφή

2 Τελευταίες παραστάσεις 16 & 17 Νοεμβρίου στις 21.15   Ομιλία της Ελένης Κουτσιλαίου 16.11 ώρα 19.00   Οι παραστάσεις του έργου «Η Λίλα λέει», ύστερα από μια δυναμική παρουσία δυο θεατρικών περιόδων φτάνουν στο τέλος τους. Την τελευταία εβδομάδα παραστάσεων και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 7μμ, στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης» θα […]

Περισσότερα

2 Τελευταίες παραστάσεις
16 & 17 Νοεμβρίου στις 21.15
 
Ομιλία της Ελένης Κουτσιλαίου 16.11 ώρα 19.00
 
Οι παραστάσεις του έργου «Η Λίλα λέει», ύστερα από μια δυναμική παρουσία δυο θεατρικών περιόδων φτάνουν στο τέλος τους. Την τελευταία εβδομάδα παραστάσεων και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου στις 7μμ, στο Υπόγειο του «Θεάτρου Τέχνης» θα  κλείσει ο κύκλος της «Λίλας» με μια ομιλία από τη θεατρολόγο Ελένη Κουτσιλαίου  που θα μιλήσει για αυτό το προκλητικά σκληρό, άσεμνα τρυφερό και, εν τέλει, βαθιά ποιητικό κείμενο με τον σχεδόν παιδικό τίτλο: «Η Λίλα λέει.». Για το χρονικό δηλαδή ενός  εφηβικού έρωτα που συνθλίβεται από τις αποτρόπαιες συνθήκες ζωής των παρισινών γκέτο πρόσχημα που χρησιμοποιεί - ο μυστικοπαθής ως προς την ταυτότητα του - συγγραφέας για να χαρτογραφήσει ένα ζοφερό κοινωνιολογικό ταξίδι στον κόσμο των νέων ανισοτήτων που βιώνουν οι 3ης και 4ης γενιάς μετανάστες στα παρισινά προάστια, που ο κόσμος του «διαφωτισμού» έχει μετατρέψει σε ανθρώπινες χωματερές, ενταφιάζοντας γενιές και επιμένοντας σε ένα νέο-αποικιακό τρόπο αντίληψης, που οδήγησε στις εξεγέρσεις του Νοεμβρίου του 2007. 
Η Ελένη Κουτσιλαίου σπούδασε στο Τμήμα Θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου και ολοκληρώνει τις μεταπτυχιακές της σπουδές και είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του «θεάτρου Τέχνης». Έχει συνεργαστεί ως θεατρολόγος με το Εθνικό θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, καθώς και με τον Δήμο Αθηναίων στον τομέα των παιδαγωγικών προγραμμάτων αισθητικής αγωγής και των Εκδηλώσεων. Έχει αρθρογραφήσει στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και κείμενά της έχουν περιληφθεί σε θεατρικά προγράμματα.

 

Η Λίλα λέει

Μια άκρως τολμηρή, ποιητική ιστορία

για την απώλεια της αθωότητας σε μια διεφθαρμένη εποχή.

Τη δική μας.

 Ακατάλληλη η παρακολούθηση σε άτομα κάτω των 17 ετών


Ο Σιμώ, γεννιέται στη Γαλλία από άραβες γονείς και μεγαλώνει στο γκέτο ενός παρισινού προαστίου. Δεν έχει δουλειά, λεφτά, όνειρα. Καμμία ελπίδα και καμμία προοπτική. Ώσπου γνωρίζει τη Λίλα, ένα πανέμορφο πλάσμα με αγγελικό πρόσωπο αλλά γλώσσα τόσο χυδαία “που νόμιζες πως οι λέξεις θα πλήγωναν τα χείλη της». Κι όμως η Λίλα, λέει τα πιό ακραία πράγματα απλά, απαλά «σαν αναγγελίες πτήσεων που δε θα προσγειωθούν ποτέ». Κι αυτό την κάνει μοναδική. Μαζί της ο Σιμώ, βρίσκει επιτέλους νόημα στην άθλια ζωή του: γράφει μια ιστορία. Και η ιστορία αυτή, δεν είναι παρά όλα όσα του περιγράφει η Λίλα και τον τρελαίνουν: οι ερωτικές εμπειρίες της με άλλους άντρες, οι φαντασιώσεις της, η εμμονή της με το σεξ. Ο Σιμώ, όλο και πιό βαθιά ερωτευμένος, δε μπορεί να φανταστεί πόσο βίαια και αναπάντεχα θα τελειώσει η ιστορία του.

 Το ποιητικό, σχεδόν πορνογραφικό αλλά και γεμάτο χιούμορ κείμενο του Σιμώ, παρουσιάστηκε στα γαλλικά γράμματα το 1996 δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση. Ακόμα και ο εκδοτικός οίκος που το παρουσίασε, καταθέτει τις αμφιβολίες του σε σχέση με την πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα. Το ερώτημα μένει αναπάντητο μέχρι σήμερα.

Κείμενο: Σιμώ
Μετάφραση - Διασκευή: Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου & Μαριάννα Κάλμπαρη
Σκηνικά-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος
Επιμέλεια κίνησης: Μαρίζα Τσίγκα
Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου
Δραματολόγος παράστασης: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου
Βοηθός σκηνοθέτη: Κατερίνα Γεωργουδάκη
Με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος