176

Η Μάχη της Κρήτης

Αρχείο Παίχτηκε από 03/05/2019 έως 31/05/2019
στο ΠΚ
Σκηνοθέτης: Γιάννης Μεγαλακάκης
Φωτισμοί: Γιάννης Μεγαλακάκης
Παίζουν μουσική: Γιάννης Βλασταρίδης (νταούλι)
Χορεύουν: Γιάννης Μεγαλακάκης, Γιώργος Μεγαλακάκης, Έφη Χριστουλάκη, Βασίλης Λίνας, Νατάσσα Ξηρού, Νίκος Ζαχαράκης, Αθηνά Ρουσσάκη, Άγγελος Χουρσόγλου, Νικολέτα Τσαμτζή, Θοδωρής Μανέτας, Ανδρονίκη Ποταμιάνου, Μάνος Θεοδωράκης, Δήμητρα Κοκμοτού, Μιχάλης Νικολούδης, Κατερίνα Γκογεράκη, Στέλιος Πρεντάκης, Μαρία Ντινενή, Ελένη Οικονόμου και Εξαρμενία Παππά

Περιγραφή

Μία παράσταση η οποία υμνεί την ειρήνη μέσα από την τραγικότητα του πολέμου

Περισσότερα

Η μάχη που άλλαξε την ιστορία

Aπό την Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη και Γιώργου Μεγαλακάκη

Η εφημερίδα «The Times» θα γράψει: «Η Μάχη της Κρήτης υπήρξε το συναρπαστικότερο γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η αποθέωση του ανθρώπινου ηρωισμού» . Η αντίσταση αυτή του άµαχου πληθυσμού – κρητικού λαού, που συναντάται για πρώτη φορά στον ευρωπαϊκό χώρο επιφέρει πολλά πλήγµατα και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον κατακτητή. «Στη Κρήτη µόνο οι πέτρες δεν σηκώνονταν µοναχές τους να µας κτυπήσουν. Κάθε έµψυχο µας πολεµούσε και µας πολεµά µέχρι την ύστατη στιγµή, κάνοντας έτσι τη µάχη αυτή µια από τις πιο παράδοξες και ένδοξες της ιστορίας», θα γράψει αργότερα στις σημειώσεις του Γερµανός αξιωματικός.

Μετά από 78 χρόνια , οι κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές – ερευνητές και δάσκαλοι χορού Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης μαζί με 20 χορευτές επί σκηνής προσεγγίζουν εκείνες τις ημέρες μέσα από 16 κρητικούς χορούς, το σωματικό θέατρο, την κινησιολογία, την αφήγηση, τα ριζίτικο τραγούδι, το μοιρολόι και το νανούρισμα. Το πάθος, η συγκίνηση και η κατάθεση ψυχής των συντελεστών πρωτοστατούν έχοντας τους θεατές σε απόσταση αναπνοής. Βομβαρδισμοί, εκτελέσεις , βασανισμοί , κάψιμο χωριών , ορφανά παιδιά , μάνες μαυροφορεμένες , έρωτες που ο πόλεμος σταμάτησε απότομα , είναι τα σημεία αναφοράς και έμπνευσης μίας πρωτότυπης παράστασης η οποία έχει στόχο να περάσει το μήνυμα της ειρήνης.

Κρητικοί χοροί Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Επεξεργασία ήχου & εικόνας παράστασης – Video trailer Βασίλης Λίνας

Φωτογραφίες

Βίντεο