Η ώρα του διαβόλου

Αρχείο Παίχτηκε από 10/03/2016 έως 12/03/2016
στο Τσάι στη Σαχάρα
Διάρκεια: 65'
Συγγραφέας: Φερνάντο Πεσσόα
Σκηνοθέτης: Ξανθή Ταβουλαρέα
Ερμηνεύουν: Φίλη Μαρσώ, Ξανθή Ταβουλαρέα

Περιγραφή

Ένα Πάρτι. Μια Παράσταση-Performance. Μια Ιδέα.

Περισσότερα

(από το  φιλοσοφικό – ποιητικό κείμενο του Πεσσόα: Η ώρα του Διαβόλου)

Ένα Πάρτι, με Οικοδεσπότη το Διάβολο. Ο Διάβολος Ποιητής, Φιλόσοφος, αλλά και Είρων. Ο Διάβολος Τζέντλεμαν. Μα όταν ο Διάβολος συνομιλεί με μια γυναίκα, δεν μπορεί παρά να είναι και ο ίδιος γυναίκα. Γιατί η Έμπνευση είναι Θηλυκής Μορφής.
Ένας διάλογος λοιπόν. Ανάμεσα στη Φαντασία και στην Πραγματικότητα. Στην Ύπαρξη και στη Μη Ύπαρξη.
Η Παράστασή μας είναι διαδραστική. Είναι ένα Πάρτι Μασκέ. Χορεύουμε και Φιλοσοφούμε. Η Υψηλή Συχνότητα της Ζωής μας.
Dress Code: Φοράμε τα καλά μας!
Όσο για το τι γίνεται στο τέλος… Τέλος;

Μετάφραση: Μαρία Παπαδήμα
Θεατρική προσαρμογή - Σκηνοθεσία: Ξανθή Ταβουλαρέα
Σκηνικά Αντικείμενα: Θεατρική Ομάδα Ρέον
Κουστούμια: Θεατρική Ομάδα Ρέον
Μουσική Επιμέλεια: Βαλάντης Τερζόπουλος  (Electric Looser)

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΔΩΣΕΣ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ ΗΤΑΝ ΜΙΑΙΔΙΕΤΕΡΗ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΚΑΛΕΣ ΕΡΜΗΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΘΕΜΑ ΩΡΑΙΑ ΚΑΙ Η ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΠΟΛΛΗ ΑΜΕΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΕΦΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΚΟΠΕΛΕΣ ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΗΤΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 2. Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ"ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΣΑΙ ΣΤΗ ΣΑΧΑΡΑ

  Τη Παρασκευή 22/9/15 ήρθαμε στο μικρό φιλόξενο θεατράκι, που με περισσή ευγένια, γελαστός μας υποδέχθηκε ο θεατράρχης. Στον δροσερό του χώρο μικρά ωραία καθισματάκια και καναπεδάκια αναπαυτικά μας ξεκούρασαν και ο πρόθυμος νεαρός μπαρμπαν μας σέρβιρε κάθε είδους καλούδια, παρέα με διαλεγμένα τραγούδια και χαμηλή ανάλαφρη μουσική νιώσαμε σε πραγματικό φιλικό περιβάλλον.
  Με αγγελικά και χαριτωμένα βηματάκια μας καλοσόρισε καλόντας μας να χορέψουμε μαζί της μια χαριτωμένη όμορφη ύπαρξη.
  Το ζεστό πάρτι άρχισε, το ξανθό και ολόδροσο, γεμάτο ζωή και χαρούμενο γέλαστό κορίτσι με τα κόκκινα άλλαξε την φθινοπωρινή βραδυά, παντού σκόρπισε ανοιξιάτικη μυρωδιά. Η φωνή της ακουγόταν, βγαίνοντας από τα γελαστά χείλη της σαν γάργαρο νερό από δροσερή πηγή, ήταν μαγεία, χάρμα οφθαλμών.
  Η δεύτερη παρουσία και συνομιλήτρια της προσωποποιημένης διαβολικής παρουσίας και αυτή νέα κοπελίτσα, λόγω του ρόλου της προσπαθούσε να γίνει αυτό που δεν ήθελε, ο διάβολος. Η μυρωδιά από το άναμα του σπίρτου βοηθούσε μαζί με το ωχρό φως των κεριών που άναψαν, έπαιρναν μέρος σε μια φανταστική ανταλλαγή σκέψεων για τη ζωή.
  Πόλεμος αντιθέσεων, προσπάθεια επιβολής των διαβολικών απόψεων για νίκη της ζωής, αλλά μάταιος κόπος.
  Η δύναμη της ζωής προσωποποιημένη σε ένα τέλειο σώμα, γεμάτο δύναμη και η γρανιτένια ψυχή επαλήθευσαν και συνεόρτασαν μαζί μας μια ανοιξιάτικη θεατρική, θαυμάσια ανάσταση, από μέσα μας ψάλαμε το Χριστός Ανέστη, την νίκη του Χριστού.
  Θα ήθελα να ξανά γιορτάσω μια παρόμοια ανάσταση με το αξεπέραστο αυτό ξανθό κορίτσι, στα κόκκινα, τα ξανθά μαλλιά και το αξέχαστο νεανικό της γέλιο.
  Δεν είχαμε μόνο εμείς αυτήν την αίσθηση, γυρίζοντας σπίτι μας ρώτησα τον ασπρομάλλη πατέρα μου, ωραίο το έργο; μου απάντησε αμέσως, “ήταν πολύ ωραίο και το ξανθό κορίτσι με τα κόκκινα, με ξανάνιωσε και μου έφερε στην καρδιά μου την άνοιξη. Να είναι πάντα καλά, την ευχαρίστησα καληνυχτίζοντάς την, κι αυτήν και τα υπόλοιπα φιλόξενα παιδιά και τους ευχήθηκα, Πάντα να έχουν επιτυχίες.”

 3. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Μία πολύ μέτρια παράσταση που δεν θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη γιατί θα γινόταν κουραστική. Προσπάθεια για αμεσότητα με τον κόσμο αλλά νομίζω λίγο αποτυχημένη. Ο Κόσμος δεν μπαίνει στο κλίμα γιατί κάνει ανούσια πράγματα. Το νόημα και τα μηνύματα της παράστασης πολύ ενδιαφέροντα.