Η πολιορκία της Elusia

Αρχείο Παίχτηκε από 23/10/2020 έως 25/11/2020
στο ΠΚ
Διάρκεια: 70' χωρίς διάλειμμα
Συγγραφέας: Χρήστος Οικονόμου
Σκηνοθέτης: Μαρίλλη Μαστραντώνη
Σκηνογραφία: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Κοστούμια: Τέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου
Φωτισμοί: Άννα Σμπώκου
Μουσική σύνθεση: Αλεξάνδρα Κατερινοπούλου
Κίνηση: Χλόη Αλιγιάννη
Ερμηνεύουν: Νένα Δρογγίτη, Δήμητρα Παπουρτζή, Χάρης Φραγκούλης

Περιγραφή

Η Μαρίλλη Μαστραντώνη / ΕΝΤΡΟΠΙΑ Ensemble παρουσιάζουν την παράσταση «Η πολιορκία της Elusia», αποτέλεσμα του Διεθνούς Project ΕXTENDED UNIVERSE (Διευρυμένο Σύμπαν), μια συνεργασία με φορείς και καλλιτέχνες από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Δανία, την Ισπανία και την Ελλάδα.

Περισσότερα

Ταυτότητα της Παράστασης

Ένα ζευγάρι νέων βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα στην κατάληψη του ιχθυοτροφείου στο οποίο εργάζονταν σε κάποιο ελληνικό νησί. Γύρω τους οργισμένοι πολίτες, ελικόπτερα, τουρίστες και δημοσιογράφοι. Οι υπόλοιποι σύντροφοί τους εγκατέλειψαν πανικόβλητοι το χώρο μετά την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας που άφησαν πίσω τους νεκρή τη 17χρονη συνάδελφό τους.

Οι σκέψεις και τα ερωτήματα πληθαίνουν μπροστά στο πτώμα της. Ο χρόνος τους τελειώνει. Θα προλάβουν να ζήσουν εκείνα που ήθελαν; Τι κάνει τους ανθρώπους να αλλάζουν; Τα όνειρα και η φαντασία αρκούν; Ποια είναι η Elusia; Η ουτοπία μπορεί να εμπεριέχει όλα όσα ονειρευτήκαμε; Είναι εφικτή; Μπορούμε να αντιταχθούμε στις επιταγές της «πραγματικότητας» ορίζοντας το μέλλον μας;

Η παράσταση προσεγγίζει την έννοια της Ουτοπίας στο πλαίσιο του 21ου αιώνα εκθέτοντας προβληματισμούς και σκέψεις που προέκυψαν από βιωματικά Εργαστήρια και συνομιλίες με νέους της εποχής μας σε Αθήνα, Βαρκελώνη, Κοπεγχάγη και Λονδίνο. Ο βραβευμένος λογοτέχνης Χρήστος Οικονόμου σε «διάλογο» μαζί τους, δημιουργεί το πρώτο του θεατρικό κείμενο σε μια ατμόσφαιρα όπου τα όρια φαντασίας και πραγματικότητας γίνονται δυσδιάκριτα. Η κάθαρση από το αδιέξοδο παρόν θα έρθει μέσα από το απρόσμενο, «εκρηκτικό» τέλος του έργου.

Σκηνοθεσία – Συντονισμός Project: Μαρίλλη Μαστραντώνη
Σχεδιασμός - Επιμέλεια Ήχου: Αλέξης Γκίκας
Σχεδιασμός Video - Φωτογραφίες: Ξένια Τσιλοχρήστου
Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Αστερίου
Boηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Κατάκη

Ταυτότητα του Project

Πρόκειται για ένα transmedia* εγχείρημα, που εστιάζει στη δημιουργία θεατρικών κειμένων που αφορούν στους νέους σε στενή συνεργασία μαζί τους, τη χρήση ψηφιακών μέσων στην εξέλιξη της αφήγησης, και την παραγωγή παραστάσεων υψηλής ποιότητας που διερευνούν θέματα γύρω από την Εξουσία, την Ουτοπία και τη Νεανική Κουλτούρα.

Σημαντικό κομμάτι του project ήταν και η προβλεπόμενη ενεργή συμμετοχή καθ' όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής διαδικασίας νέων (15-25 ετών) ως Υοuth Αdvisory Βoard (Συμβούλια Νέων) μέσα από digital πλατφόρμες και βιωματικά εργαστήρια.

Μετά τις συναντήσεις των συνεργαζόμενων φορέων στην Αθήνα (10-14 Δεκεμβρίου 2018), την Βαρκελώνη (30 Απριλίου-4 Μαϊου 2019) και το Λονδίνο (9-11 Οκτωβρίου 2019), το Project ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο 2020 με τις κατά τόπους πρεμιέρες των πρωτότυπων έργων που οι τέσσερις επιλεγμένοι συγγραφείς έγραψαν, προσφέροντας ο καθένας τη δική του εκδοχή του κοινού ουτοπικού μας σύμπαντος, με την επωνυμία ELUSIA!

Πρόκειται για τα έργα:

  • Nina Segal: "Ράδιo Elusia" – Boundless Theatre, Λονδίνο [μια σειρά από podcast]

  • Oriol Puig: "Kαραόκε Elusia" – Sala Beckett, Βαρκελώνη

  • Zara Lea Palmquist: "Εlusia: Το όνειρό σου απέχει μόνο ένα κλικ" – Teatr Grob, Κοπεγχάγη

  • Χρήστος Οικονόμου: "Η Πολιορκία της Elusia" – ΕΝΤΡΟΠΙΑ, Αθήνα

Στοχεύοντας στη διερεύνηση της λειτουργίας των transmedia στα σύγχρονα Ρerforming Αrts, δημιουργήσαμε συμμετοχικές «πλατφόρμες» μέσα από τις οποίες το νεανικό ή μη κοινό μπορεί να διαδράσει παρακολουθώντας όλη την εξέλιξη του πρότζεκτ, να ανεβάσει το δικό του υλικό, και να έρθει σε επαφή με τους νέους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών πόλεων. Αυτές μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Τα συμμετοχικά Εργαστήρια Νέων με τίτλο «In Search of Elusia». Στην Αθήνα έλαβαν χώρα στο ΣΕΡΑΦΕΙΟ (Δεκέμβριος 2018-Μάιος 2019). Καθοδηγητές Εργαστηρίων: Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Μαρίλλη Μαστραντώνη, Μαριλένα Μπεκρή

  • Το Web Comic του Δανού καλλιτέχνη Bob Lundgreen Kristiansen σε μια διαδραστική μορφή που ενθαρρύνει το κοινό να προσθέσει τα δικά του πάνελ στην ιστορία: https://www.welcometoelusia.com/key-of-elusia

Συνεργαζόμενοι Φορείς:

Boundless Theatre, Λονδίνο - www.boundlesstheatre.org.uk

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Rob Drummer

Sala Beckett, Βαρκελώνη - www.salabeckett.cat

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Víctor Muñoz i Calafell

Teater Grob, Κοπεγχάγη - www.grob.dk

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Jesper Pedersen

EΝΤΡΟΠΙΑ, Αθήνα - www.theatre-entropia.gr

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μαρίλλη Μαστραντώνη

Links:

Ακολουθείστε: #ExUn2020

Μάθετε περισσότερα: https://www.facebook.com/ExtendedUniverse/

Διαδράστε: www.welcometoelusia.com

Δείτε: http://bit.ly/WelcomeToElusiaTrailer

*Transmedia είναι ουσιαστικά ένας «τρόπος» διάχυσης ενός μηνύματος ή αφηγήματος κατά τον οποίο το «μήνυμα» αναπτύσσεται παράλληλα από διαφορετικά Μέσα και πολλαπλές Πλατφόρμες στοχεύοντας στην ενεργοποίηση, την άμεση σχέση και την αλληλεπίδραση με τον θεατή.

Φωτογραφίες