Η σκιά του Μαρτ

Αρχείο Παίχτηκε από 07/03/2020 έως
στο Μπέλλος
Διάρκεια: 120' με διάλειμμα
Συγγραφέας: Stig Dagerman
Μετάφραση: Μαργαρίτα Μέλμπεργκ
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Λιακόπουλος
Κοστούμια: Γιάννης Παυλίδης
Μουσική: Βασίλης Θεοδώρου(επιμέλεια)
Ερμηνεύουν: Διανομή

Τζένη Ζαχαροπούλου(Αγγέλικα),  Γιώργης Κοντοπόδης(Γκάμπριελ),  Σωτηρία Χρυσικοπούλου(Τερέζ),  Σταύρος Μπαρίκος(Βίκτωρ)

Περιγραφή

Το θέατρο Μπέλλος παρουσιάζει το δράμα του Σουηδού Stig Dagerman « Η σκιά του Μαρτ » (« Skuggan av Mart »), σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Λιακόπουλου, από την Κυριακή 1 Μαρτίου  2020, κάθε Σάββατο στις 21:45 και Κυριακή στις 18:15.

Περισσότερα

« Skuggan av Mart »

 

Λίγα λόγια για το έργο

Μια οικογένεια, στην εκπνοή του πολέμου, καλείται να ζήσει κάτω από την ανάμνηση του ήρωα γιου, ο οποίος χάθηκε για χάρη της πατρίδας του. Η αυστηρή μητέρα θυσιάζει τον μικρό της γιο στον βωμό του ήρωα, θεωρώντας πως έτσι είναι το πρέπον και ο καταπιεσμένος γιος της βλέπει τα πάντα να καταρρέουν γύρω του… όχι εξαιτίας του πολέμου, όχι εξαιτίας του εκλιπόντος αδερφού του, αλλά εξαιτίας της καταδυναστευτικής μητέρας του. Ο έρωτας, η επαγγελματική του σταδιοδρομία, η αξιοπρέπεια,  η ζωή του ολόκληρη, σιγά-σιγά εξαϋλώνονται, ενώ εκείνος υπομένει καρτερικά… μέχρι τη στιγμή που αποφασίζει πως ήρθε πια η ώρα να αλλάξουν τα πάντα.

Το έργο « Η σκιά του Μαρτ » γράφτηκε τα Χριστούγεννα του 1947. Η πρεμιέρα δόθηκε έναν χρόνο αργότερα, στις 10 Σεπτεμβρίου, στο Βασιλικό δραματικό θέατρο.

Στο πρόγραμμα ο συγγραφέας σημείωνε: «Το γράψιμο μού πήρε λίγο περισσότερο από τρεις νύχτες, όχι πίνοντας τσάι και καπνίζοντας, αλλά τρώγοντας σάντουιτς και πίνοντας γάλα».

Τον χειμώνα του 1947, ο Stig Dagerman γνώρισε στο Παρίσι τη μητέρα του Mαρτ, την Εβραία Έττα Φέντερν, η οποία δεν αποχωριζόταν από το στήθος της το παράσημο ανδραγαθίας του χαμένου λοχαγού Ζαν. Μάλιστα η Έττα, συγκινημένη που ο Stig θα αφιέρωνε ένα έργο στη μνήμη του γιου της, τού χάρισε μία φωτογραφία του, επαναλαμβάνοντας τη συνηθισμένη της φράση: « Πέρασε πάνω από τη γη σαν άστρο μέσα από τα σύννεφα». Η μορφή του ήρωα ενέπνευσε στον συγγραφέα τη Σκιά του Mαρτ.

Το εμβληματικό έργο του Σουηδού συγγραφέα έχει παρουσιαστεί στο παρελθόν από το Απλό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Αντώνη Αντύπα.

Φωτογραφίες: Γιάννης Παυλίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παρθενιάδου
Επικοινωνία: Νατάσα Παππά

Φωτογραφίες

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα την παράσταση το Σάββατο που ήταν και η πρεμιέρα στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του Θεάτρου Μπέλλος. Εξαιρετικές ερμηνείες από τον Γιώργο Κοντοπόδη και την Τζένη Ζαχαροπούλου. Πολύ καλοί και οι νέοι ηθοποιοί. Η σκηνοθεσία και η μουσική επένδυση απογείωσαν την παράσταση στο μέγιστο.
    Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση!

  2. Πολύ ωραία παράσταση ,όμορφα σκηνικά, μουσική!!! Ρεσιτάλ ερμηνείας από την Τζένη Ζαχαροπούλου στο ρόλο της καταδυναστευτικής μητέρας..εξαιρετικός ο Γιώργης Κοντοπόδης στο ρόλο του Γκάμπριελ!!
    Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την πρόσκληση!