Σιλωάμ

Αρχείο Παίχτηκε από 18/10/2016 έως 24/01/2017
στο Τζένη Καρέζη
Συγγραφέας: Ιάκωβος Καμπανέλλης
Σκηνοθέτης: Γιώργος Γιανναράκος
Ερμηνεύουν: Γιώργος Γιανναράκος, Λαλούλα Χρυσικοπούλου, Κώστας Μαντζώρος, Αργύρης Θέος, Δήμος Αμπράζης, Γιώργος Γιαννούτσος, Δημήτρης Κανέλλος, Ερρίκος Λίτσης, Ευθύμης Ξυπολυτάς, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Κώστας Φαλελάκης

Περιγραφή

Δύο συνταρακτικά έργα του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Ο Κρυφός Ήλιος» (1952) και «Σιλωάμ» (1951), από τα πρώτα θεατρικά έργα του συγγραφέα, με νωπές μνήμες, παραστάσεις και βιώματα από τον εγκλεισμό του στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen, θα ανέβουν για πρώτη φορά στη σκηνή, από τον ερχόμενο Οκτώβριο 2016, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο Θέατρο Τζένη Καρέζη.

Περισσότερα

Δύο νεανικά έργα του Καμπανέλλη αποδεικνύονται διαχρονικά και απόλυτα σημερινά, αγγίζοντας κατευθείαν το βάθος της ανθρώπινης φύσης και των επιλογών, που θα ορίσουν τελικά το ποιόν του καθενός μας, που θα ορίσουν τον Άνθρωπο. Το ταλέντο και η ευαισθησία επιτρέπουν στο νεαρό Καμπανέλλη να πάει πέρα από τους πραγματικούς χαρακτήρες με τους οποίους μοιράστηκε τον εγκλεισμό και να δημιουργήσει αιώνιες φιγούρες. Οι ήρωές του είμαστε όλοι σε μια εποχή επαναπροσδιορισμού των αξιών, όπου κάθε πράξη αναπόδραστα διαμορφώνει το μέλλον της κοινωνίας μας.

«Ο Κρυφός Ήλιος» είχε χαθεί για πολλά χρόνια και ανακαλύφθηκε στην αποθήκη του σπιτιού του συγγραφέα από τον καθ. Γιώργο Πεφάνη(δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 2005).Το «Σιλωάμ» αποτελεί την πρώτη γραφή του μονόπρακτου του Καμπανέλλη «η Οδός» και τα χειρόγραφα βρέθηκαν πρόσφατα από την κόρη του συγγραφέα Κατερίνα Καμπανέλλη.
Τα δύο μονόπρακτα ανεβαίνουν με ενιαίο τίτλο «Σιλωάμ», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκου, σκηνικά-κοστούμια από την ΛαλούλαΧρυσικοπούλου, μουσική του Κώστα Μαντζώρου, φωτισμούς από τον Αργύρη Θέο και επιμέλεια κίνησης από τον Δήμο Αμπράζη, ενώ τους συγκλονιστικούς ρόλους επωμίζονται ο Γιώργος Γιαννούτσος, ο Δημήτρης Κανέλλος, ο Ερρίκος Λίτσης, ο Ευθύμιος Ξυπολυτάς,ο Κωνσταντίνος Πλεμμένος και ο Κώστας Φαλελάκης.

Στον «Κρυφό Ήλιο», έργο ευρύ και πυκνό,με λεπτομερή περιγραφή του χώρου δράσης (κελιού του Μαουτχάουζεν), της κατάστασης και των προσώπων, οι ανατριχιαστικές περιγραφές εναλλάσσονται με ψυχολογικά παιχνίδια μεταξύ των κρατούμενων (ο Γιαπωνέζος, ο Κλέφτης, ο Γιατρός, ο Φαγιάς, ο Καλόγερος, ο Επιθεωρητής), που ψάχνουν ανάμεσά τους τον Προδότη. Ποιος πρόδωσε; Όλοι; Κανείς; Αθώοι, ένοχοι, συνένοχοι.
Με την αναζήτηση του προδότη ως βασικό μοχλό της δράσης, ο Καμπανέλλης περιγράφει τα πρόσωπά του με αδυναμίες και αρετές, σκοτεινές και φωτεινές στιγμές, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφυκτικού εγκλεισμού και μεγάλων διλημμάτων και με κεντρικό ερώτημα όχι το «ποιος», αλλά τα αίτια, το περιεχόμενο και την ηθική βάση των πράξεων του ανθρώπου, όταν αυτός βρίσκεται σε ακραίες καταστάσεις φόβου και απελπισίας. Σκιαγραφεί το πρόσωπο του ύπουλου αλλά και τρομαγμένου ανθρώπου για να ‘σκάψει’ ακόμα βαθύτερα στην ίδια την ουσία της ύπαρξης, της ανθρώπινης κρίσης και εν τέλει, να αναδείξει την αξία του διλήμματος στην περιπέτεια της συγκρότησης συνείδησης.
Στο «Σιλωάμ»(απεσταλμένος),τέσσερις σκιώδεις τραγικές υπάρξεις, ανώνυμοι (ο Πρώτος, ο Δεύτερος, ο Τρίτος, ο Τέταρτος), δηλαδή κανείς και όλοι, ζουν στην συντέλεια του κόσμου, σε ένα κελί όπου κανείς δεν μπαίνει. Ούτε οι δεσμοφύλακες. Εκεί, στα έσχατα της απελπισίας, καταφεύγει ένας κρατούμενος (ο νοσοκόμος), για να κερδίσει λίγη ακόμη ζωή.Η απεγνωσμένη αναζήτηση της ελευθερίας συνοδεύεται από ένα ξέσπασμα για τον απόντα Θεό και μια έκρηξη εκδίκησης για τη δολοφονική μηχανή.

Ο κορυφαίος Έλληνας μεταπολεμικός θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης (1921-2011) αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τους Ναζί το 1943, σε ηλικία είκοσι ετών, και παρέμεινε κρατούμενος στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας. Οποιαδήποτε ώρα θα μπορούσε να εκτελεστεί.Στην Αθήνα επέστρεψε το 1945, στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου. Μετά από την τρίχρονη έγκλειστη ζωή στην κοινότητα των χιλιάδων μελλοθανάτων, μετά από το βίωμα της έσχατης ανθρώπινης αποκτήνωσης, αλλά και τις πράξεις αλληλεγγύης, γενναιότητας και σοφίας των κρατούμενων, ο συγγραφέας δεν θα μπορούσε παρά να δώσει φωνή σε υπάρξεις και χαρακτήρες με τους οποίους είχε μοιραστεί μιαακραία πραγματικότητα.
Σκηνικά-κοστούμια: Λαλούλα Χρυσικοπούλου
Ξυπολυτάς, Λευτέρης Παπακώστας και Κώστας Φαλελάκης.
Μουσική: Κώστας Μαντζώρος
Σχεδιασμός φωτισμών: Αργύρης Θέος
Επιμέλεια κίνησης: Δήμος Αμπράζης
Βοηθός σκηνοθέτη: Στέφανος Μονδέλος
Β’ βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Φατούρος
Βοηθός σκηνογράφου: Λένια Χρυσικοπούλου
Κατασκευή σκηνικών: Γιάννης Δημητροκάλης
Κατασκευή κοστουμιών: ΒΕΣΤΙΑΡΙΟ
Κατασκευή Μασκών: Δήμητρα Καίσαρη
Σκηνοθεσία trailer : Στέφανος Μονδέλος
Παραγωγή trailer: Τζένη Κοντοπούλου
Φωτογραφίες- Εικαστικό υλικό επικοινωνίας: Ήρα Σταματοπούλου
Παραγωγή: GoodHeart Productions

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα χτες την παράσταση και πραγματικά ηταν συγκλονιστική! Οι ερμηνείες των ηθοποιών με εξέπληξαν ευχάριστα και ξεχώρισα τόσο τη μουσικη επένδυση της παράστασης, οσο και το φωτισμό! Μπραβο και παλι μπραβο! Ευχαριστω πολυ θεατρομάνια

  2. "ΣΙΛΩΑΜ"

    Ο "Κρυφός Ήλιος" και το ομώνυμο "Σιλωάμ" είναι δύο νεανικά, άπαιχτα μονόπραχτα του θεατρικού συγγραφέα Ιάκωβου Καμπανέλλη που ανεβαίνουν φέτος για πρώτη φορά στο θέατρο Τζένη Καρέζη...εμπνευσμένα από τα χρόνια φυλάκισής του στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Mauthausen της Αυστρίας. Δύο έργα τόσο δυνατά όσο μια γροθιά στο στομάχι!!! Περιγράφει μ' ανατριχιαστικό τρόπο τις συγκλονιστικές εμπειρίες, τα βιώματα, τις άθλιες συνθήκες εγκλεισμού, τα ψυχολογικά παιχνίδια και τις απάνθρωπες καταστάσεις εκείνης της μελανής περιόδου....Δημιουργεί έναν μικρόκοσμο κοινωνίας με χαρακτήρες που συναντάμε σε κάθε εποχή...Πώς ο φόβος, ο τρόμος, η απελπισία και οι ακραίες καταστάσεις ωθούν τον άνθρωπο σε πράξεις λιγότερο ηθικές και σε διλήμματα που θα επαναπροσδιορίσουν το εγώ του!!! Δεν στέκεται επιφανειακά στα γεγονότα αλλά σκάβει στην ουσία των πραγμάτων!! Αναζητά την ανθρώπινη φύση που γίνεται έρμαιο στα παιχνίδια του μυαλού και της επιβίωσης, τις επιλογές, τα αίτια, το περιεχόμενο, το ηθικό υπόβαθρο των πράξεων κάτω από αντίξοες συνθήκες που διαμορφώνουν το μέλλον μιας κοινωνίας για να ορίσει τον Άνθρωπο και τις αξίες που τον διέπουν!!! Κάνει λόγο για ηθικές αρετές....για τη μεγάλη ιδέα της ελευθερίας και το αιώνιο ζήτημα της θεϊκής υπόστασης, για δικαιοσύνη, συνείδηση, πίστη, συγχώρεση, ελπίδα και λύτρωση!!!
    Σ' όλη αυτή τη διαδρομή συμβάλλουν καθοριστικά οι καθάριες, απαιτητικές, δραματικές ερμηνείες των ηθοποιών οι οποίες συγκινούν, προβληματίζουν, καθηλώνουν και συναρπάζουν τους θεατές!!!
    Το λιτό σκηνικό ενός κελιού φυλακής μέσα σ' ένα πλαίσιο καθηλωτικού φωτισμού και ήχου υπό τη σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Γιανναράκου μας χαρίζουν ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα με διαχρονικά ζητήματα, αρκετά ερωτήματα-μηνύματα και έντονη σκέψη!!!
    Φεύγοντας από το θέατρο σκεφτόμουν πόσο καίριο και σημερινό ήταν το θέμα της παράστασης....πώς οι εποχές επαναλαμβάνονται με διαφορετικό προσωπείο κάθε φορά και πώς ο άνθρωπος προσπαθεί να παραμείνει άνθρωπος όσο και αν τον χτυπούν απ' όλες τις μεριές καθημερινά......!!!!