Ικέτιδες

Αρχείο Παίχτηκε από 09/10/2015 έως 09/10/2015
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Διάρκεια: 80’ χωρίς διάλειμμα
Συγγραφέας: Αισχύλος
Σκηνοθέτης: Κώστας Παπακωστόπουλος
Ερμηνεύουν: Terja Diava,Stephanie Meisenzah,lElisabeth Pleß,Thomas Franke,Stefan Kleinert,Βασίλης Ναλμπάντης

Περιγραφή

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 25 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού παρουσιάζεται στην Αθήνα για πρώτη φορά δουλειά του και συγκεκριμένα η τελευταία του σκηνοθεσία «Ικέτιδες», γραμμένη από τον ίδιο και εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αισχύλου.

Περισσότερα

DEUTSCH GRIECHISCHESTHEATER

Κώστας Παπακωστόπουλος

ΙΚΕΤΙΔΕΣ

Εμπνευσμένο από τις Ικέτιδες του Αισχύλου

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, με το Ελληνογερμανικό Θέατρο DEUTSCH GRIECHISCHES THEATER, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά από 25 χρόνια συνεχούς δράσης στη Γερμανία και παρουσιάζει τις Ικέτιδες, έργο γραμμένο από τον ίδιο και εμπνευσμένο από το ομώνυμο έργο του Αισχύλου, για μία και μοναδική βραδιά στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου στις 21.00. Στο νέο αυτό έργο, που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα με υπέρτιτλους, το αρχαίο δράμα συναντά το ‘θέατρο-ντοκουμέντο’, καθώς η παράσταση βασίζεται σε πραγματικές αφηγήσεις πολιτικών προσφύγων που ζουν σήμερα στην Γερμανία.

Ο σκηνοθέτης Κώστας Παπακωστόπουλος, γνωστός στη Γερμανία για τις πρωτοποριακές παραστάσεις έργων αρχαίου δράματος, συμπληρώνει φέτος με το θεατρικό του σχήμα «Ελληνογερμανικό Θέατρο» 25 χρόνια δημιουργικής πορείας στη Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού παρουσιάζεται στην Αθήνα για πρώτη φορά δουλειά του και συγκεκριμένα η τελευταία του σκηνοθεσία «Ικέτιδες», γραμμένη από τον ίδιο και εμπνευσμένη από το ομώνυμο έργο του Αισχύλου.

Η παράσταση ανέβηκε τη χειμερινή περίοδο 2014-15 με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Bauturm της Κολωνίας και απέσπασε τη θερμή κριτική του Τύπου και του κοινού. Στη συνέχεια έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Art Carnuntum στη Βιέννη και παρουσιάσθηκε στο Κρατικό Θέατρο του Ντύσσελντορφ. Στην Αθήναη παράσταση θα ανέβει, για μία και μόνο φορά, την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015, στις 21:00, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννη, με ελληνικούς υπέρτιτλους.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας και του Γερμανού Πρέσβη στην Ελλάδα κ.Dr. Peter Schoof. Υποστηρικτές της παράστασης είναι το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η Πόλη της Κολωνίας και το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας.

Το έργο «Ικέτιδες» του Κώστα Παπακωστόπουλου αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας του σκηνοθέτη με τίτλο «Η τρέλα των Θεών», που παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη. Ο κύκλος της κρίσης ξεκίνησε με το έργο «Πλούτος, ο χορός των αγανακτισμένων» το 2012, συνεχίσθηκε με τις «Εκκλησιάζουσες» το 2013 και ολοκληρώθηκε το 2014 με το έργο «Ικέτιδες» με θέμα αυτή τη φορά μια ιδιαίτερη πλευρά της κρίσης: τον πρόσφυγα.

Όπως είναι γνωστό, στο έργο «Ικέτιδες» του Αισχύλου ο χορός των Δαναίδων εγκαταλείπει την Αίγυπτο και φθάνει στην πόλη του Άργους παρακαλώντας τον βασιλιάΠελασγό να του δώσει άσυλο. Στις «Ικέτιδες» του Παπακωστόπουλου το ταξίδι των Δαναίδων είναι επιπλέον και ένα ταξίδι στο χρόνο από την αρχαία Αίγυπτο μέχρι την Ευρώπη του σήμερα. Με την έλευσή τους στο Άργος ξεκινάει στο νέο έργο μια διήγηση σημερινών προσφύγων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2014 ο Παπακωστόπουλος διοργάνωσε μια σειρά από Workshops, στα οποία πολιτικοί πρόσφυγες από διάφορες χώρες, όπως Συρία, Μάλι, Ιράκ και Τουρκία, που ζουν σήμερα στη Γερμανία, είχαν τη δυνατότητα να περιγράψουν τις δικές τους εμπειρίες. Αυτές τις «Oralhistories», τις ιστορίες φυγής και ελπίδας των προσφύγων στην ξένη, νέα πατρίδα τους ο σκηνοθέτης επεξεργάσθηκε και συνέδεσε με αποσπάσματα από το χορό της τραγωδίας του Αισχύλου συνθέτοντας έτσι το νέο έργο.

Κάτω από τον μανδύα του χορού των Δαναίδων, μέσα από μια γλωσσική βαβυλωνία, ξεδιπλώνεται στοέργο η ιστορία σύγχρονων προσφύγων και ταυτόχρονα παρουσιάζεται με αποστασιοποιημένο βλέμμα η πολιτική στάση της Ευρώπης στο θέμα «πρόσφυγας».

Το αρχαίο δράμα συναντά εδώ το σύγχρονο Θέατρο - Ντοκουμέντο.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθεσία, Δραματουργία: Κώστας Παπακωστόπουλος

Σκηνικά, Κοστούμια: Ulrike Mitschke

Μουσική: Herbert Mitschke

Βίντεο:   Michael Strassburger

Φωτισμοί: Julia Marx

 

ΒοηθόςΣκηνοθέτη: Thomas Mörl

ΒοηθόςΔραματουργού: Christina Ripeanu

Γραφική επιμέλεια: Αντρέας Τσορτανίδης

 

Χορός προσφύγων:

Γυναίκα 1: TerjaDiava

Γυναίκα 2: StephanieMeisenzahl

Γυναίκα 3: Elisabeth Pleß

Δαναός: Thomas Franke

Πελασγός: Stefan Kleinert

Αιγύπτιοςστρατηγός: Βασίλης Ναλμπάντης

 

Κρατικός εκπρόσωπος 1: StefanKleinert

Κρατικός εκπρόσωπος 2: ThomasFranke

 

DEUTSCH GRIECHISCHES THEATER e. V.

Zülpicher Str. 218 * 50937 Köln * Tel.: 0221 - 42 12 83

www. dgt-koeln.de * [email protected]