Ηλέκτρα

Αρχείο Παίχτηκε από 01/07/2015 έως 20/09/2015
Συγγραφέας: Σοφοκλής
Σκηνοθέτης: Γιώργος Κιμούλης
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης,Αθηνά Τσιλύρα,Θεοδώρα Σιάρκου, Νίκη Παλληκαράκη, Σταύρος Καραγιάννης, Στάθης Παναγιωτίδης, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Μαρία Καρακίτσου, Μυρτώ Γκόνη, Στέλλα Χατζημιχελάκη, Κική Μαυρίδου, Νίκος Γκέλιας

Σχετικά

Μετά την επιτυχία που σημείωσε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τον «Βασιλιά Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Τομάζ Παντούρ, ο Γιώργος Κιμούλης σχεδιάζει να ταξιδέψει το καλοκαίρι ανά την Ελλάδα με την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή. Η πρεμιέρα της τραγωδίας θα δοθεί την 1η Ιουλίου στο Θέατρο Βράχων του Βύρωνα και εν συνεχεία θα ακολουθήσει τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο περιοδεία σε όλη την Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης στο σημείωμα της παράστασης, «Το βασικό θέμα της τραγωδίας αυτής είναι η αναγκαιότητα διατήρησης της Μνήμης.

Η Ηλέκτρα, ανέστια, χωρίς παρελθόν, χωρίς ταυτότητα, με βωβό τον πατρικό λόγο, αγωνίζεται να διατηρήσει ζωντανή τη νεκρή της μνήμη και να εκδικηθεί αυτούς που τη διέγραψαν. Όταν η προηγούμενη γενιά, μη αποδεχόμενη την ήττα της, για να δικαιολογήσει την απομάκρυνσή της από τον αξιακό της κώδικα, προσπαθεί να διαγράψει τη μνήμη της ασεβώντας προς το παρελθόν της, τότε το βασικό μέλημα της νεώτερης γενιάς είναι η επανεγγραφή αυτής της μνήμης, έστω κι αν χρειάζεται βίαιο τρόπο για να το πετύχει. Το βασικό θέμα της τραγωδίας αυτής είναι το χρέος της νεώτερης γενιάς να διατηρήσει τη συλλογική της μνήμη, που η προηγούμενη γενιά προσπαθεί με μανία να διαγράψει. Μήπως κάτι αντίστοιχο δε γίνεται και στην εποχή που ζούμε;».
Στο ρόλο της Ηλέκτρας που ζητά εκδίκηση για το θάνατο του πατέρα της, Αγαμέμνονα, θα δούμε την Αθηνά Τσιλύρα, ενώ σε εκείνον του Παιδαγωγού, τον Γιώργο Κιμούλη. Στο πλευρό τους οι: Θεοδώρα Σιάρκου, Νίκη Παλληκαράκη, Σταύρος Καραγιάννης, Στάθης Παναγιωτίδης, Ανδρομάχη Μαρκοπούλου, Μαρία Καρακίτσου, Μυρτώ Γκόνη, Στέλλα Χατζημιχελάκη, Κική Μαυρίδου, Νίκος Γκέλιας. Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης. Σκηνικά: Λευτέρης Γκόντας. Κοστούμια: Σοφία Νικολαίδου. Μουσική: Κώστας Θωμαίδης. Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου. Φωτισμοί: Ανδρέας Κούρτης.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιοδείας της «Ηλέκτρας»:

ΙΟΥΛΙΟΣ
1-ΙΟΥΛ.   ΤΕΤΑΡΤΗ    ΒΥΡΩΝΑΣ
6-ΙΟΥΛ.   ΔΕΥΤΕΡΑ.     ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
8-ΙΟΥΛ.   ΤΕΤΑΡΤΗ      ΛΑΡΙΣΑ
11-ΙΟΥΛ.  ΣΑΒΒΑΤΟ       ΔΙΟΝ
12-ΙΟΥΛ.  ΚΥΡΙΑΚΗ       ΣΕΡΡΕΣ
14-ΙΟΥΛ.  ΤΡΙΤΗ             ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ
16-ΙΟΥΛ.  ΠΕΜΠΤΗ       ΜΑΡΟΥΣΙ
23-ΙΟΥΛ.  ΠΕΜΠΤΗ      ΠΑΠΑΓΟΥ
25-ΙΟΥΛ.  ΣΑΒΒΑΤΟ       ΑΙΓΙΟ
27-ΙΟΥΛ.  ΔΕΥΤΕΡΑ       ΚΑΛΑΜΑΤΑ
29-ΙΟΥΛ.  ΤΕΤΑΡΤΗ      ΟΛΥΜΠΙΑ
30-ΙΟΥΛ.  ΠΕΜΠΤΗ.      ΒΕΑΚΕΙΟ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
21-ΑΥΓ.    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΚΑΒΑΛΑ
22-ΑΥΓ.    ΣΑΒΒΑΤΟ      ΚΑΒΑΛΑ
23-ΑΥΓ.    ΚΥΡΙΑΚΗ        ΚΟΜΟΤΗΝΗ
24-ΑΥΓ.    ΔΕΥΤΕΡΑ       ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
25-ΑΥΓ.    ΤΡΙΤΗ             ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
26-ΑΥΓ.    ΤΕΤΑΡΤΗ       ΙΩΑΝΝΙΝΑ
28-ΑΥΓ.    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ  ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
5-ΣΕΠ.    ΣΑΒΒΑΤΟ      ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
12-ΣΕΠ.    ΣΑΒΒΑΤΟ     ΠΑΤΡΑ
20-ΣΕΠ.    ΚΥΡΙΑΚΗ       ΗΡΩΔΕΙΟ

Εισιτήρια: κανονικό 18€, φοιτητικό & συνταξιούχων 14€, ανέργων & ΑΜΕΑ 12€.