ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ

Αρχείο Παίχτηκε από 01/06/2022 έως 06/06/2022
στο Σύγχρονο
Σκηνογραφία: Ανδρέας Σκούρτης
Κοστούμια: Ανδρέας Σκούρτης
Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα
Μουσική σύνθεση: Μπάμπης Παπαδόπουλος
Χορογραφία: Πωλίνα Κρεμαστά
Ερμηνεύουν: Ερικέτη Ανδρεαδάκη, Θένια Αντωνιάδου, Γιώργος Βασιλόπουλος, Νίκος Γρηγοριάδης, Βάσια Ζορμπαλή

Περιγραφή

Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo Dance Company της Πωλίνας Κρεμαστά μετά τη διεθνή της πρεμιέρα στο χορογραφικό κέντρο BIRCA – Bækkelund International Residency Center for Artists της Δανίας που πραγματοποιήθηκε με την παράσταση Commun στο πλαίσιο του Bornholm Culture Week, τώρα επιστρέφει στην Ελλάδα για να παρουσιάζει το νέο της έργο ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ στο Σύγχρονο Θέατρο και μόνο για έξι παραστάσεις από 1 - 6 Ιουνίου 2022.

Περισσότερα

«Εντελώς επάξια αλλά ποιητικά κατοικεί ο άνθρωπος πάνω σε αυτή τη γη».
 
Φ. Χαίλντερλιν

Όταν ο Χαίλντερλιν μιλά για κατοικείν, έχει κατά νου το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της ανθρώπινης εμπειρικής ύπαρξης”, εξηγεί ο Χάιντεγκερ και συμπληρώνει, “μόνο το ποιείν αφήνει το κατοικείν του ανθρώπου να είναι κατοικείν”.

Το έργο “ΙΝ[Α]ΗΑΒΙΤ” είναι μία χωροποιητική συνύπαρξη της τέχνης του χορού, της σκηνογραφίας και της μουσικής. Αναζητά την ανθρώπινη κατάσταση και κατοίκηση, μέσα από την εξερεύνηση του οικείου και το παιχνίδι με το ανοίκειο. Τα σώματα των χορευτών/τριών πλάθουν και πλάθονται από το χάρτινο ποτάμι, το οποίο ρέει από μία αέναη πηγή παραγωγής. Συνδιαμορφώνουν τοπία και τα οικειοποιούνται.

Το λογοπαίγνιο του τίτλου “in(a)habit” φανερώνει μία ανοιχτότητα νοημάτων. Το “μέσα” (in) ορίζει έναν τόπο, ενώ το “μία” (a) υπονοεί μία αμφισημία, αφήνει χώρο για το “άλλο”. Στη συνέχεια η λέξη “συνήθεια” (habit) συναντάται ελεύθερη, ποιητική. Με τον ίδιο τρόπο εμφανίζεται και η ενέργεια του κατοικώ (inhabit). Η ομάδα την ενσωματώνει και επαναμαγεύεται στις εσοχές της. Κατοικώ σημαίνει είμαι παρών/ούσα, ανήκω μέσα από πράξεις οικειοποίησης. Ανάμεσα στα σώματα και την ύλη κατοικεί και κατοικείται η μουσική και ο ήχος προτείνοντας και διανοίγοντας αόρατα τελετουργικά τοπία.

Σημείωμα χορογράφου:

“Εμείς οι χορευτές/τριες, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο μέσα από το σώμα, κατοικούμε τον χώρο και τον χρόνο μέσα από και διαμέσου του σώματος. Ζητούμενο ήταν να βρεθεί εκείνο το υλικό που θα ξεδιπλώνει και θα τυλίγει τη σωματική κατάσταση. Ένα υλικό που δεν θα προτείνει απόλυτους χώρους αλλά θα συν-ποιεί χώρους και τρόπους μαζί με τα σώματα. Μια κινητική, εν δυνάμει υλικότητα που θα μεταμορφώνει τα σώματα σε δημιουργούς και παράλληλα σε δέκτες, ακροατές, παρατηρητές. Μία ποιητική αρμονία μεταποίησης. Το υλικό αυτό είναι για εμάς το χαρτί. Με τη ρευστή και ζωντανή του γλυπτικότητα, τη συμμόρφωση αλλά και την ανυπακοή του, αφήνει πάντα ένα πλεόνασμα πιθανοτήτων, οι οποίες κρατούν την έμπνευση σε εγρήγορση. Χορογραφία, μουσική και σκηνογραφία μετατρέπουν το άψυχο σε ζωντανό, το ορισμένο σε πολλαπλό και αντίστροφα.”

Πωλίνα Κρεμαστά

* Το χαρτί που χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια των προβών και των παραστάσεων του έργου ανακυκλώνεται ή παραχωρείται δωρεάν για επανάχρηση από άλλους καλλιτέχνες.

Κατασκευή σκηνικού: Βασίλης Κεφερλής

Graphic design/φωτογραφία/video: Παναγιώτης Ανδριανός

Α’ βοηθός χορογράφου: Θένια Αντωνιάδου

Β’ βοηθός χορογράφου: Σίσσυ Μαρμαριτσάκη

Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Οργάνωση παραγωγής: Ορέστης Τάτσης | Ρέον ΑΜΚΕ

Το έργο πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Φωτογραφίες

Βίντεο