Ιώβ

Αρχείο Παίχτηκε από 14/10/2015 έως 24/04/2016
στο Ιλίσια - Βολανάκης
Σκηνοθέτης: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Ερμηνεύουν: Θανάσης Τσαλταμπάσης

Περιγραφή

Η ιστορία του Ιώβ έχει εμπνεύσει πολλούς σύγχρονους καλλιτέχνες, οι οποίοι χρησιμοποίησαν τη γεμάτη βάσανα ιστορία του για να μιλήσουν για μείζονα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης θα αναμετρηθεί με τον ήρωα πάνω στη σκηνή του «Ιλίσια-Βολανάκης», υπηρετώντας το λυρισμό και την ποιητικότητα του κειμένου, βάζοντας όμως τις δικές του έντονες και ανανεωτικές «πινελιές». Θα είναι μια παράσταση που τη χαρακτηρίζει ο όρος «αναπάντεχη», με εκπλήξεις και ενδιαφέρον, τόσο για τον πρωταγωνιστή όσο και για τους θεατές.

Περισσότερα

Η νέα θεατρική σεζόν 2015–2016 στο «Ιλίσια-Βολανάκης», ξεκινά στις 14 Οκτωβρίου με εναρκτήριο έργο τον «Ιώβ» - η βιβλική ενσάρκωση της υπομονής -, βασισμένο σε επιλεγμένα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης, καθώς και σε κείμενα, που αφορούν στην ιστορία του Ιώβ από την παγκόσμια λογοτεχνία και ποίηση.

Στην ιδιαίτερη αυτή παράσταση θα συναντηθούν ο πάντα ανατρεπτικός Τσέζαρις Γκραουζίνις και ο Θανάσης Τσαλταμπάσης, ο οποίος φέτος θα κινηθεί σε «κόντρα», για εκείνον, υποκριτικούς δρόμους.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη παράσταση στάθηκαν οι πολιτικές αναταράξεις των τελευταίων μηνών, ο φόβος των ανθρώπων για το απρόοπτο και εν γένει το ευμετάβλητο της ζωής.

Ο Ιώβ, πρόσωπο της Παλαιάς Διαθήκης, ήταν φημισμένος για το ήθος και την ορθοφροσύνη του. Δεν είχε κανένα παράπονο από τη ζωή του, ως τη στιγμή που από ένα καπρίτσιο του Σατανά, μπήκε στο θεϊκό στόχαστρο. Ο Θεός τον υποβάλλει σε δοκιμασίες, αφαιρώντας του όλα όσα του είχε προσφέρει γενναιόδωρα, προκειμένου ν' αποδείξει στο Σατανά ότι η αγάπη που του έτρεφε ο Ιώβ ήταν από σεβασμό και όχι από φόβο, μην τυχόν στερηθεί την ευδαιμονία. Ο Ιώβ, παρά τον πόλεμο δοκιμασιών, δεν παραπονέθηκε ποτέ, γι αυτό και ως ανταμοιβή για την υπομονή του - που έμεινε παροιμιώδης ως «ιώβειος υπομονή» -, αποκαταστάθηκε από το Θεό στην αρχική του κατάσταση υγείας και ευδαιμονίας, και μάλιστα με μεγαλύτερα πλούτη.

Η παράσταση διατρέχεται από συναισθήματα και αξίες που αφορούν διαχρονικά τους ανθρώπους, καθώς πολλοί μέσα σε λίγα λεπτά πέρασαν από την ευτυχία στη δυστυχία και από τον πλούτο στην ανέχεια. Καταστάσεις που ο σύγχρονος Έλληνας μπορεί ν' αναγνωρίσει, λόγω των όσων βιώνει τα τελευταία χρόνια.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Δραματουργική επεξεργασία: Τσέζαρις Γκραουζίνις, Θανάσης Τσαλταμπάσης
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Αϊναροζίδου
Μουσική: Κώστας Ξενόπουλος
Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Παναγιώτα και Κώστας Ξενόπουλος
Φωτογραφίες παράστασης: Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Παρακολούθησα χθες την παράσταση και απλά έμεινα άναυδη! Ο Θανάσης Τσαλταμπάσης κάνει μια συγκλονιστική ερμηνεία, μια κατάθεση ψυχής...ο μονόλογος αυτός αναδεικνύει το τεράστιο ταλέντο του!!! Ευχαριστώ τη θεατρομάνια και την Αδαμαντινή Κανακάρη για την παραχώρηση της πρόσκλησης και για την ευκαιρία που μου έδωσαν να παρακολουθήσω αυτή τη μοναδική παράσταση.