Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους Φούρνους

Αρχείο Παίχτηκε από 31/10/2016 έως 20/12/2016
στο Άβατον
Διάρκεια: 70’
Συγγραφέας: Μαριλένα Παπαϊωάννου
Σκηνοθέτης: Μαρία Αιγινίτου
Ερμηνεύουν: Τάσος Αντωνίου, Ελεάνα Γεωργούλη, Γιώργος Δάμπασης, Δημήτρης Δρόσος, Χρήστος Καπενής

Περιγραφή

Μέσα από την παρουσίαση της σύντομης ιστορίας μιας ομάδας κρατουμένων, η παράσταση στοχεύει στην έρευνα και καταγραφή γεγονότων από τις σκοτεινές σελίδες του πρόσφατου παρελθόντος της χώρας. Οι πρωταγωνιστές αυτών των γεγονότων, δίνουν, στο περιθώριο της επίσημης ιστορίας, τον δικό τους αγώνα για αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αλληλεγγύη, για αξίες που δεν "βάφονται" με χρώματα, δεν μονοπωλούνται από παρατάξεις και δεν υποκύπτουν σε βασανιστήρια. Έναν αγώνα διαχρονικό και παγκόσμιο. Ατομικό και συλλογικό. Όπως η ευθύνη.

Η παράσταση παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Πειραματική Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου με θέμα τον Ελληνικό Εμφύλιο.

Περισσότερα

Ελληνικός εμφύλιος. Αντρικές φυλακές. Αύγουστος με ανελέητη ζέστη. Δίψα. Βασανιστήρια. Μια ομάδα αριστερών κρατουμένων συσπειρώνει τις ελπίδες της στο πρόσωπο ενός απροσδόκητου φίλου: του δεσμοφύλακα . Πρώτος στόχος: η επιβίωση, αλλά με την ιδεολογική συνέπεια αλώβητη (να μην υπογράψουν δήλωση μετάνοιας). Δεύτερος στόχος: η πάση θυσία συνέχιση της πνευματικής δημιουργίας του Φώτη. Τα χειρόγραφα του νεαρού κρατούμενου πρέπει να σωθούν, μαζί και ο ίδιος.

Δραματουργική προσαρμογή: Μαρία Αιγινίτου, Μαρία Χατζηεμμανουήλ
Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Επιμέλεια σκηνικού χώρου - κοστουμιών: Στέλιος Κοτίδης, Ράνια Μπέλλου
Σχεδιασμός φωτισμών: Δημήτρης Μπαλτάς
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Επιμέλεια κίνησης: Φαίδρα Σούτου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Καστρησίου, Βάσια Χρονοπούλου
Φωτογραφίες: Γιάννης Πρίφτης
Επικοινωνία: Μαριάννα Αναστασοπούλου, Σοφία Καστρησίου

 ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
Γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα. Ξεκίνησε ως αθλήτρια της ρυθμικής γυμναστικής αλλά γρήγορα στράφηκε στον σύγχρονο χορό. Σπούδασε Μοριακή Βιολογία & Γενετική και εργάστηκε για μια οκταετία ως ερευνήτρια, ενώ παράλληλα συνέχισε την εκπαίδευσή της στον χορό. Έχει εκδώσει δύο βιβλία από τις εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της Εστίας. Ζει στην Αθήνα και ασχολείται με τον χορό και τη λογοτεχνία.

ΜΑΡΙΑ ΑΙΓΙΝΙΤΟΥ
    Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1999 από την Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του θεάτρου Τζένη Καρέζη, ενώ το 2001 – 2002 συμμετείχε στο μεταπτυχιακό εργαστήριο υποκριτικής – σκηνοθεσίας της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια σκηνοθεσίας με τους: Ανατόλι Βασίλιεφ και Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς. Συνεργάστηκε ως ηθοποιός με τους σκηνοθέτες: Β. Ανδρέου, Λ. Ζαρκαδούλα, Στ. Λιβαθινό, Γ. Μαρκοπούλου, Λ. Μελεμέ, Ηλ. Παναγιωτακόπουλο, Αρ. Τρουπάκη, Ανδρ. Φλουράκη και Ν. Φώσκολου. Σκηνοθέτησε, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Φλουράκη, το Αναλόγιο του Θεάτρου Τέχνης «Μια γιορτή για τον Shakespeare», στην Έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο (2016).

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: «Κατεβαίνει ο Καμουζάς στους φούρνους» της Μ. Παπαϊωάννου, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, στα πλαίσια του φεστιβάλ με θέμα τον Ελληνικό Εμφύλιο (2016), «Μαρμαρού, η γυναίκα βρικόλακας» του Ζ. Στουφή στο θέατρο Μπίμπ (2015) και «Ανάμισης Τενεκές» του Γ. Μακριδάκη στο θέατρο Μεταξουργείο (2015), των οποίων τα κείμενα έχει διασκευάσει η ίδια. Έχει παρουσιάσει, επίσης, την παράσταση “Contra l’ amor” του  E. Soler, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ, σε bar theater (2015).

Από το 2015 διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό σε εργαστήριο υποκριτικής.

Βίντεο