Κοινός Λόγος

Συγγραφέας: αφηγήσεις ανωνύμων, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου
Σκηνοθέτης: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνογραφία: Αντώνης Δαγκλίδης
Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης
Φωτισμοί: Βασίλης Καψούρος
Μουσική: Κώστας Βόμβολος(Επιλογή και διδασκαλία τραγουδιών)
Κίνηση: Ντόρα Τσάτσου-Συμεωνίδη
Ερμηνεύουν: Σούλα Αθανασιάδου, Ανθή Ανδρεοπούλου, Όλγα Δαμάνη, Μαρία Κατσανδρή, Τζίνη Παπαδοπούλου

Περιγραφή

Tο Θέατρο του Νέου Κόσμου ξεκίνησε και ήδη έχει διαθέσει κάποιες από τις παλαιότερες παραστάσεις του στο επίσημο κανάλι του YouΤube, για όσο διάστημα θα είναι κλειστό.

Περισσότερα

Η πρώτη παράσταση που ανέβηκε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου το καλοκαίρι του 1997, στην αυλή, με ιδανικό σκηνικό για το παιχνίδι της φθοράς και της μνήμης τα χαλάσματα που έστεκαν ακόμα εκεί.

Ο "Κοινός Λόγος" είναι αφηγήσεις ανωνύμων, καταγραμμένες από την Έλλη Παπαδημητρίου, που χρονικά καλύπτουν το διάστημα από τις ειρηνικές μέρες στη Μικρά Ασία, πριν από την Καταστροφή, ως τον Εμφύλιο και τα κατοπινά δύσκολα χρόνια. Οι αφηγήσεις αυτές έχουν ως κοινό εφόδιο το λόγο των κοινών ανθρώπων, που συναρμολογεί σωστά την εποχή τους, το πάθος και το κλίμα της.

Στην παράστασή μας αναζητήσαμε τα θεατρικά μέσα για να ζωντανέψουμε μια πραγματικότητα που, όσο κι αν είναι κοινή, διέπεται από κανόνες τέχνης –τόσο πιο αυστηρούς όσο καλύτερα κρυμμένους. Για την παράσταση επιλέχθηκαν μόνο γυναικείες μαρτυρίες εστιάζοντας στην παρουσία και στο ρόλο της γυναίκας –όχι πάντα στο πρώτο πλάνο– στην ελληνική κοινωνία του 20ού αιώνα. Αλλά και χρωματίζοντας την ιστορία μας με τόνους γυναικείας ευαισθησίας.

Περιττό να τονιστεί η συνταρακτική επικαιρότητα αυτών των κειμένων: άγριοι πόλεμοι, εμφύλιοι και προσφυγιά είναι το τοπίο και στον 21ο αιώνα. Ο ανθρώπινος πόνος και ο αγώνας για επιβίωση δεν αφήνουν τον "Κοινό Λόγο" να παλιώσει.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Τάσος Ράτζος
Βοηθός Σκηνογράφος: Χριστίνα Παπαγεωργίου
Φωτογραφίες: Νίκος Τασούλας
Κινηματογράφηση: Βασίλης Καψούρος

Φωτογραφίες

Βίντεο