Lebensraum - Ζωτικός χώρος

Αρχείο Παίχτηκε από 13/12/2016 έως 04/04/2017
στο Faust
Διάρκεια: 75'
Συγγραφέας: Θανάσης Τριαρίδης
Σκηνοθέτης: Πηγή Δημητρακοπούλου
Ερμηνεύουν: Πάνος Ζουρνατζίδης, Σήφης Πολυζωίδης

Περιγραφή

Ο ΖΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ είναι ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα. Το έργο έχει ως αφετηρία την ναζιστική επεκτατική θεωρία του Ζωτικού Χώρου (Lebensraum) και την μεταγράφει εφιαλτικά στο σήμερα.
Μετά από μία πολύ συγκινητική διαδρομή και 32 παραστάσεις φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα. Δύο μόνο παραστάσεις έμειναν στην Αθήνα για το έργο Lebensraum – Ζωτικός Χώρος του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Πηγής Δημητρακοπούλου, στην θεατρική σκηνή του Faust. Έτσι, αυτή την Δευτέρα 3 και την Τρίτη 4 Απριλίου ολοκληρώνεται η θεατρική διαδρομή του έργου -«πείραμα» που αγκάλιασε το κοινό και που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, στην αθωότητα και την ενοχή, στην κωμωδία και το θρίλερ, στην αλήθεια και το ψέμα. Την Δευτέρα, γύρω στις 22:30, μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Θανάση Τριαρίδη την οποία μπορούν να παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται είτε έχουν είτε δεν έχουν δει την παράσταση.
Όπως σημειώνει ο συγγραφέας του: «Το καθαυτό «νόημα» του «Lebensraum» συμπυκνώνεται σε τούτο: οι αληθινοί δολοφόνοι είναι (και θα είναι για πάντοτε ) οι θεατές.»

Περισσότερα

Μετά την πολυσυζητημένη ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΤΟΥ NASH στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, η Πηγή Δημητρακοπούλου επανέρχεται με ένα ακόμη έργο-πρόκληση: το LEBENSRAUM του .

Λίγα Λόγια για το Έργο
Δύο άντρες συναντιούνται πάνω στη σκηνή του (γεμάτου με θεατές) θεάτρου. Ο ένας είναι ο Χειριστής του Πειράματος, ο άλλος προσφέρεται να γίνει πειραματόζωο έναντι αμοιβής. Ωστόσο το Πείραμα μοιάζει με απλή στατιστική καταγραφή: ο Χειριστής κάνει διάφορες εγκυκλοπαιδικού τύπου ερωτήσεις γύρω από τη ναζιστική θεωρία του Lebensraum, του Ζωτικού Χώρου, και στη συνέχεια του δίνει μια υδρόγειο σφαίρα και τον καλεί να βρει διάφορες πρωτεύουσες χωρών του κόσμου. Όλα μοιάζουν σχεδόν αστεία – μα όταν το Πειραματόζωο αγγίζει την Κουάλα Λουμπούρ, ένας πυροβολισμός σκοτώνει έναν θεατή του θεάτρου. Πόσο μπορεί να αντέξει το Πειραματόζωο μια τέτοια πιθανότητα; Πόση διαπραγμάτευση με την ηθική του είναι επιτρεπτή; Και πόσο μπορούν να αντέξουν οι θεατές τη θεατρική σύμβαση βλέποντας το κεφάλι του διπλανού τους να συντρίβεται από μια σφαίρα;

Ο συγγραφέας Θανάσης Τριαρίδης μέσα από τα θεατρικά του έργα ξύνει τις πληγές των σύγχρονων ευρωπαϊκών κοινωνιών, χρησιμοποιώντας όλες τις φόρμες γραφής, από την ποίηση μέχρι το παραμύθι. Το Lebensraum παρουσιάστηκε –σε παγκόσμια πρώτη- την προηγούμενη θεατρική περίοδο σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους, σημειώνοντας αλεπάλληλα sold out όπου κι αν παρουσιάστηκε: Βερολίνο (Theater Aufbau Kreuzberg), Φρανκφούρτη (Theater Landungsbrücken), Αθήνα (Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες), Θεσσαλονίκη (Black Box), Πάτρα (Λιθογραφείο), Λευκωσία  (Wherehause 612) και Λεμεσός (Τεχνοχώρος ΕΘΑΛ).

62 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρακολούθησα την παράσταση την Τρίτη 4 Απριλίου. Εξαιρετικό και πρωτότυπο σενάριο, άψογες ερμηνείες, συνεκτική σκηνοθεσία. Πραγματικά πολυ αξιόλογη παράσταση. Ευχαριστώ πολυ τη θέατρομανια για την πρόσκληση.

 2. Παρακολούθησα τη παράσταση στις 3 Απριλίου και ειλικρινά προβληματίστηκα, τρόμαξα , παρασύρθηκα, σώπασα - χιλιάδες συναισθήματα, όλα δοσμένα στον υπερθετικό βαθμό. Μια μύηση στο πιο σκοτεινό γρανάζι της χειριστικότητας, της τυφλής παντοδυναμίας και της βίας που κουβαλά η εξουσία και στο βωμό του φόβου, της απάθειας, της νεκρικής σιγής , του βολέματος του καθημερινού ανθρώπου -θεατή μπορεί να νομιμοποιήσει τα μεγαλύτερα εγκλήματα ως αναγκαία και φυσιολογικά. Ένα κοινωνικό πείραμα για την ανθρώπινη δράση και απραξία, ένα εκρεμμές σιωπής- συνενοχής και κραυγής - επανάστασης που μας αφορά όλους, με εύστοχο, προκλητικό, όξινο και σαρκαστικό κείμενο και εξίσου κοφτερή, οριακή σκηνοθεσία και ερμηνείες! Μια τρεμάμενη ακροβασία αλήθειας και ψέματος, λογικής και παραφροσύνης. Με τρομερή διαδραστικότητα, αισθάνθηκα αγωνία ως θεατής και ζωντανό υποκείμενο σε πολλές στιγμές. Στο τέλος, απόλαυσα και τη συζήτηση με το συγγραφέα, έναν πραγματικά ζωντανό και εκρηκτικό άνθρωπο, με περιπαικτική ευφυία και χιούμορ! Ήταν μια εξαιρετική βραδιά, ευχαριστω πολύ Θεατρομανία!!!

 3. Ενδιαφέρουσα παράσταση ,προκαλεί τον θεατή να συλογιστεί την ευθύνη που του αναλογεί στη ζωή .Μια παράσταση που αφυπνίζει συνειδήσεις και μοιράζει τις ευθύνες που αποποιούμαστε,συνεχώς.Οι ηθοποιοι εξαιρετικοί ,δυναμικοί μέσα στο χώρο με έντονα εκφραστικά στοιχεία,σκηνοθετικά οροιοθετημένοι.

 4. Καταπληκτικό έργο, συγκλονιστική παράσταση! Σκεφτήκαμε πόσο εύκολα μπορούν οι συμπεριφορές να χειραγωγηθούν καθώς και τα συναισθήματα...η προσωπική ευθύνη αμβλύνεται και όλοι μπορούν να συνεχίσουν τις ζωές τους κανονικά και αδιατάρακτα. Από τις καλύτερες παραστάσεις φέτος!

 5. Παρακολούθησα την παράσταση στις 4/4/2017 με διπλή πρόσκληση από το θεατρομάνια το οποίο και ευχαριστώ για ακόμα μία φορά.
  Η συγκεκριμένη παράσταση ήταν και το φινάλε οπότε ενώ μου άρεσε δυστυχώς δεν μπορώ να προτείνω και σε άλλους να το παρακολουθήσουν.
  Το θέατρο faust το επισκέπτομαι για πρώτη φορά και μου άφησε πολύ θετικές εντυπώσεις. Η κοπέλα στο ταμείο πολύ ευγενική, ο χώρος πολύ όμορφος, γενικά όλα σε έκαναν να νιώθεις άνετα καθώς επίσης διαθέτει ασανσέρ και έτσι είναι προσβάσιμο σε άτομα με κινητικά προβλήματα.
  Το έργο ήταν ένας συνδυασμός άλλων έργων-πειραμάτων,ιδεών. Είχε κάτι από 1984, το κύμα(die welle), πείραμα Μίλγκραμ κ.α. Γενικά εξέταζε την ιδέα ότι ο άνθρωπος μπορεί εύκολα να χειραγωγηθεί, να ακολουθήσει τη μάζα και όταν νιώσει φόβο, πίεση, στέρηση του "ζωτικού του χώρου" , να αντιδράσει με απρόβλεπτο τρόπο ενάντια στην ηθική του και στα πιστεύω του.
  Κάποια στιγμή ένιωθα λίγο ότι επαναλαμβανόταν και θα μπορούσε να έχει λίγο πιο γρήγορη ροή αλλά χωρίς να με ενοχλεί.
  Μου άρεσε πολύ η ιδέα με τις κάμερες-οθόνες.

  Συνοψίζοντας πέρασα ένα πολύ ωραίο βράδυ, το έργο προσφέρεται για αρκετή συζήτηση μετά το τέλος του και εφόσον ανέβει ξανά το προτείνω να το δείτε.
  Τέλος ευχαριστώ πολύ και πάλι το theatromania για τις προσκλήσεις.

 6. Παρακολούθησα με κομμένη την ανάσα, μια ενδιαφέρουσα παράσταση για την "απραξία- αδιαφορία". Ο θεατής-θύτης γιατί απλά..παρακολουθεί. Δολοφονικά απαθείς στο "έγκλημα" μπροστά στα μάτια μας. Οι εξαιρετικές ερμηνείες αλλά και το ηχόχρωμα στη φωνή του κ. Ζουρνατζίδη, συντέλεσαν στο άρτιο αποτέλεσμα. Ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία να απολαύσω την υπέροχη παράσταση.

 7. Καταρχήν ευχαριστώ πολύ για τις προσκλήσεις που κέρδισα! Είδαμε την παράσταση εχθές και μας άρεσε πολύ. Ενδιαφέρον το θέμα του έργου, προβλημάτιζε τον θεατή, κρατούσε το ενδιαφέρον και είχε πολλή καλή ροή. Και οι δύο ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί και στο τέλος της παράστασης μας ευχαρίστησαν πολύ θερμά, με πλατύ χαμόγελο!!

 8. Το Lebenstraum είναι μια καλή ευκαιρία να προβληματιστούμε για το ρόλο μας στη ζωή και για την ενεργητικότητα ή την παθητικότητά μας. Πρόκειται για μια εξαιρετική παράσταση που βασίζεται σε ένα αρκετά δυνατό κείμενο, μια δυναμική σκηνοθεσία που στέκεται συνεχώς δίπλα στους ηθοποιούς και δύο ερμηνευτές με πολύ καλή χημεία και διακριτούς ρόλους στη σκηνή. Τα μηνύματά της επίκαιρα όσο ποτέ στις μέρες μας δίνουν στο θεατή αφορμή για σκέψη και περαιτέρω επεξεργασία τους. Αξίζει να τη δείτε. Ευχαριστούμε θεατρομάνια για την πρόσκληση.

 9. Παρακολούθησα την παράσταση την προηγούμενη Δευτέρα και μόνο καλά έχω να γράψω. Το Faust εξαιρετικός χώρος, το σενάριο καθηλωτικό από μόνο του και πλαισιώνεται απίστευτα από δύο μοναδικούς ηθοποιούς. Διάρκεια λιγότερο από δύο ώρες, δεν κουράζει παρά το ομολογουμένως βαρύ θέμα, να τη δείτε! Ευχαριστούμε Θεατρομάνια!

 10. Καλή παράσταση, αρκετά πρωτότυπη, μας κράτησε καθηλωμένους αν και μικρή σε διάρκεια. Καλή η προσπάθεια ανάμειξης του κοινού αν και, πιστεύω, είχαν περιθώριο να την αυξήσουν. Πολύ όμορφος και ο χώρος του θεάτρου.

 11. Ωραία παράσταση, με καλές ερμηνείες, σε έναν ατμοσφαιρικό πολυ-χώρο. Ενδιαφέρουσα σκηνοθετική προσέγγιση, ειδικά στην αρχή της παράστασης, όταν οι θεατές βλέπουν τα πρόσωπα των ηθοποιών που συνομιλούν μέσα από οθόνες.
  Ευχαριστούμε θεατρομάνια για τις προσκλήσεις!

 12. Πολύ καλή και προσεγμένη παράσταση, το σενάριο ήταν ευνόητο και με αρκετά μηνύματα με το τρόπο που διαδραματίστηκε η ιστορία, οι ερμηνείες και τον δυο ηθοποιών πολύ καλές. Όσο για τον χώρο του Faust πραγματικά δεν έχω λογία πολύ κάλος. Μπράβο σε όλους τους συνετέλεσες του θέατρου.

 13. Ευχαριστώ τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση.
  Μια δουλεμένη παράσταση , σε κείμενο του Θ Τριαρίδη (που για ακόμη μια φορά δεν μας απογοητεύει με την γραφή του και την θεματολογία του) με δυνατές ερμηνείες, κυρίως από τον κ. Πάνο Ζουρνατζίδη που σπάει την προκατάληψη και μας χαρίζει μια αξιόλογη ερμηνεία

 14. ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.ΕΥΡΗΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΠΟΥ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΙ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ....ΟΙ ΑΛΗΘΙΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ....Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΠΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ.....Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΡΩΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΚΑΙ ΕΥΣΤΟΧΗ.ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ!!! ΤΟ ΜΠΑΡ FAUST ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΟΥΣΙΚΗ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΗ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ....

 15. Εξαιρετική παράσταση, ερμηνείες-νοήματα-σκηνοθεσία. Εχω δει πολλές παραστάσεις αλλά είναι ελάχιστες οι φορές που εχω φύγει τόσο γεμάτος από το θέατρο αλλά και τόσο προβληματισμένος ταυτόχρονα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 16. Παρακολούθησα σήμερα την παράσταση και πραγματικά ευχαριστώ το Θεατρομάνια!!!Μια παράσταση που σου δημιουργεί ταχυπαλμία και σε βάζει να σκεφτείς τόσα πολλά και κατά πόσο τυχαία είναι!!Πολύ καλοί ηθοποιοί,ο κος.Ζουρνατζίδης απλά εξαιρετικός!!!!!!

 17. Ένα ακόμα πάρα πολύ έξυπνα γραμμένο έργο του κ. Τριαρίδη που πάντα καταθέτει μικρά διαμαντάκια (βλ. Οιδίνους). Εξαιρετικές ερμηνείες σε ένα έργο που πραγματεύεται ένα τόσο επικαίρο θέμα: την παθητικότητα στη βία.

 18. Εξαιρετική ερμηνεία και από τους δύο ηθοποιούς! Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια και πολλά χειροκροτήματα!!!! Μια παράσταση που θίγει την παθητικότητα των ανθρώπων σε αυτα που συμβαίνουν γύρω μας... Μένουμε θεατές....

  Και τέλος, οι αληθινοί δολοφόνοι είναι (και θα είναι για πάντοτε ) οι θεατές!!!!

 19. Καλησπέρα σας! Ευχαριστώ το Θεατρομάνια για την πρόσκληση! Το έργο ήταν αρκετά καλό, έθιγε πολύ ευαίσθητα θέματα και οι δύο ηθοποιοί ήταν εξαιρετικοί! Θα την συνιστούσα σε κάποιον να τη δει , αξίζει και σε βάζει σε αρκετούς προβληματισμούς!

 20. Καλησπέρα! παρακολούθησα σήμερα την παράσταση, είχα πάει με την αίσθηση ότι θα δω κάτι πολύ καλό αλλά τελικά δεν ενθουσιάστηκα! Ενώ μπήκε πολύ δυναμικά δεν κατάφερε να ''με αγγίξει''. Αναφερόταν σε ευαίσθητα θέματα και είχε πολλά μηνύματα αλλά όλα, λίγο πολύ, έμοιαζαν επιτηδευμένα. Όσο για τους ηθοποιούς πολύ καλές ερμηνείες αν και είμαι σίγουρη ότι δεν έδωσαν το 100%. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

 21. Παρακολούθησα την παράσταση Lebensraum, ήταν εξαιρετική τόσο από άποψη κειμένου και σκηνοθεσίας όσο και οι ερμηνείες των δυο ηθοποιών του κου Πολυζωίδη και του κου Βασιλάκη. Πρόκειται για ένα έργο-πείραμα που καταργεί τα όρια ανάμεσα στους ηθοποιούς και το κοινό, το όριο ανάμεσα στην αθωότητα και την ενοχή, ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ.

 22. Μια καταπληκτική παράσταση, που καθιστά το θεατή αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής του έργου. Το κείμενο βασίζεται σε διάφορα ηθικά διλήμματα καθώς και σε ψυχολογικά πειράματα που έχουν διεξαχθεί κατά καιρούς, όπως το πείραμα του Μίλγκραμ, όμως αυτό που πραγματικά απογειώνει την παράσταση είναι η εξαιρετική σκηνοθεσία που δημιουργεί κλειστοφοβική και εφιαλτική ατμόσφαιρα θρίλερ. ΑΨΟΓΟΙ στους ρόλους τους και οι δυο ηθοποιοί, τους αξίζουν συγχαρητήρια! Το μόνο που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι τα τραγούδια ακούγονταν πολύ δυνατά, με αποτέλεσμα να "χάνονται" κάποιοι διάλογοι. Γενικά όμως, πρόκειται για μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσει κανείς κι ευχαριστώ πολύ τη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση.

 23. Ευχαριστώ τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση.
  Μόλις παρακολούθησα μία εκπληκτική παράσταση.
  Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και το έργο πολύ σημαντικό.
  Ο σκοπός του είναι η αφύπνιση και να μας δειξει ότι είμαστε άπραγοι θεατές στην κοινωνία μας ή ακόμα και στη δική μας ζωή.

  • Εξαιρετικη παρασταση,θαυμασιοι οι ηθοποιοι,ομορφος χωρος .Το κειμενο γαργαλαει συνειδησεις και μας παρακινει να συμμετεχουμε στη ζωη ενεργα ,η απαθεια και η αδιαφορια μας ειναι συνενοχη.!Ειχα την ευκαιρια ,μετα το τελος της παραστασης να ακουσω τον συγραφεας και με ενθουσιασε η ευαισθησια του προς το συνανθρωπο,εστω και αν αυτος βρισκεται μιλια μακρυα .....Ευχαριστω την Θεατρομανια .