Ο άνθρωπος που πέρασε ή με ενδιαφέρει Ρούλα

Αρχείο Παίχτηκε από 23/10/2023 έως 21/11/2023
στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων - ΚΕΤ
Διάρκεια: 90’
Σύλληψη: Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Δραματουργία: Κατερίνα Πέκη, Βάνα Σλέιμαν, Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Σκηνοθέτης: Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου
Σκηνογραφία: Αλέξανδρος Πιεχόβιακ
Κοστούμια: Αλέξανδρος Πιεχόβιακ
Φωτισμοί: Μαρία Αθανασοπούλου
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κουμούτσος, Κατερίνα Πέκη, Αλέξανδρος Πιεχόβιακ, Βάνα Σλέιμαν. Φιλική Συμμετοχή (Φωνή): Μάρα Τσικάρα

Περιγραφή

Στόχος της παράστασης είναι να αναρωτηθούμε για τους αρμούς της μνήμης. Να ανακαλύψουμε τι σημαίνει: «Όλα πήγαιναν καλά μέχρι που...». Τι σημαίνει το «καλά». Σε ποια στιγμή ακριβώς άλλαξε το «καλά». Τι σημαίνει το «μέχρι που...». Επικεντρωνόμαστε στα μικρά για να αναρωτηθούμε για τα μεγάλα. Κάνουμε συνειδητό το δεδομένο της καθημερινότητας. Βιώνουμε τι είναι η μνήμη, τι είναι η «έλλειψή» της. Είναι άραγε η μνήμη που μας κάνει να είμαστε αυτό που είμαστε; Είμαστε χωρίς εκείνη; Και τι;

Περισσότερα

μια παράσταση εξαιρετικά αφιερωμένη στον εγκέφαλο

Για δεύτερη σεζόν στο ΚΕΤ η παράσταση “Ο άνθρωπος που πέρασε ή με ενδιαφέρει Ρούλα” της ομάδας Babushka, σε σκηνοθεσία της Ρεβέκκας Τσιλιγκαρίδου.

Η μνήμη. Η απώλεια της μνήμης. Ο ρόλος της μνήμης στην ανθρώπινη ταυτότητα, στην ανθρώπινη ψυχή. Αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο της παράστασης, που φιλοτεχνούμε. Ερευνούμε τον άνθρωπο, που αποσύρεται από τη μνήμη του. Τον καταγράφουμε, τον αναλύουμε, τον βυθοσκοπούμε με οδηγούς επιστημονικούς, συναισθηματικούς, ποιητικούς, αναπάντεχα χιουμοριστικούς. Η μνήμη. Πυρήνας ύπαρξης με πολυσχιδείς ερμηνευτικές σκοπιές και προεκτάσεις. Ποιος είμαι; Ο παρατηρητής; Ο αφηγητής; Ο επιστήμονας; Ο συνοδός; Ποιος είναι ο άνθρωπος, που με συντρόφευε και με συντροφεύει; Ένας χορός αφηγητών ερευνά, αναρωτιέται, καταθέτει, προσπαθεί να βάλει λέξεις στην εμπειρία και στις παρατηρήσεις του. Μπαίνει σε ρόλους κι επανέρχεται στο τώρα και στο πριν για να συνεχίσει.

Το στοίχημα της παράστασης είναι η ελευθερία επί σκηνής: να δώσουμε χώρο στο τυχαίο για να υπάρξει το συμβάν, που θα ανασύρει από μας και από το κοινό μια πιο βαθιά μνήμη. Το συμβάν θα φέρει τη βαθιά μνήμη. Γι’ αυτό τουλάχιστον θα προσπαθήσουμε.

- Ομάδα Babushka

Επιμέλεια μουσικής: Babushka
Επιμέλεια ήχου: Δημήτρης Ροΐδης
Επιμέλεια trailer: Λυδία Γιαννακοπούλου-Τσάμη
Επικοινωνία: Μαριάννα Ράντου
Φωτογράφιση: Μαίρη Λεονάρδου
Σχεδιασμός αφίσας: Αλέξανδρος Πιεχόβιακ

*Με αφορμή την παράσταση, η ηθοποιός και σκηνοθέτις Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου διοργανώνει στο ΚΕΤ ένα σεμινάριο βασισμένο στη μέθοδο Viewpoints (www.polychorosket.gr/events/i-stigmi-prin/).

Φωτογραφίες