Ο επιθεωρητής

Αρχείο Παίχτηκε από 19/03/2016 έως 24/04/2016
στο Περίακτοι
Διάρκεια: 100'
Συγγραφέας: Νικολάι Γκόγκολ
Σκηνοθέτης: Σπύρος Κολιαβασίλης
Ερμηνεύουν: (αλφαβητικά): Σοφία Γκίτζου, Σπύρος Κολιαβασίλης, Βίκυ Κολτσίδα, Θεοδώρα Κουτρούμπα, Καλυψώ Συλλελόγλου, Θανάσης Τσόδουλος, Βασίλης Τσούμας, Νάνσυ Χρυσικοπούλου

Περιγραφή

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ παρουσιάζει την κλασική κωμωδία του Νικολάι Γκόγκολ.

Περισσότερα

Ένα υπέροχο έργο με ευφάνταστους μα και καθόλα αληθινούς χαρακτήρες. Γραμμένο με αλάνθαστη τεχνική από την αρχή μέχρι το τέλος. Με σκηνές βαθιά σατιρικές, που οδηγούν την πλοκή σε υπέροχες κωμικές κορυφώσεις. Σε μία παράσταση που χρονικά τοποθετεί τη δράση στη δεκαετία του ’30. Ένα έργο κλασικό, γι’ αυτό και απόλυτα σύγχρονο, που “καυτηριάζει” τις παθογένειες ενός πολιτικού συστήματος που ασφαλώς δεν αποτελεί χαρακτηριστικό μόνο της Ρωσίας και μόνο του 19ου αιώνα.

Περίληψη:
Σε μια μικρή περιφέρεια ξεσπά αναστάτωση, όταν διαχέεται η φήμη για την επίσκεψη ενός κρατικού επιθεωρητή. Η αποκομμένη πραγματικότητα της πόλης, η βαθιά “βουτηγμένη” στην διαφθορά και την λαϊκή πονηριά, πρέπει τώρα να καλλωπιστεί, για να δώσει τα καλύτερά της διαπιστευτήρια στον άνθρωπο από την Πρωτεύουσα. Μια διαδικασία που ξεκινά από ψηλά, παρασέρνοντας στον πανικό, ολόκληρη την κοινότητα, η συνοχή της οποίας  δοκιμάζεται μπροστά στα δημιουργήματα της πίστης και με μεγάλη ευκολία αποτάσσει κάθε αξιοπρέπεια στο όνομα της κολακείας και της δουλοπρέπειας. Μια κωμωδία καταστάσεων γραμμένη τον 19ο αιώνα, σαν μια φάρσα που ποτέ δεν τελείωσε.

Λίγα λόγια για το έργο:
Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1836 και έπειτα - αναθεωρημένο - το 1842. Βασισμένο σε ένα ανέκδοτο που φαίνεται να μετέφερε ο Πούσκιν στον Γκόγκολ, το έργο είναι μία κωμωδία καταστάσεων, που σατιρίζει την ανθρώπινη απληστία, την ηλιθιότητα, και την εκτεταμένη πολιτική διαφθορά του Ρωσικού κράτους την εποχή αυτή. Η πρώτη δημοσίευση προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από τον τύπο. Χρειάστηκε η επέμβαση του ίδιου του Τσάρου Νικολάου για να ανέβει το έργο στη θεατρική σκηνή.

Μέρος επιστολής του Γκόγκολ προς τον Πούσκιν, 7 Οκτωβρίου 1835

[...] Κάνε μου μια χάρη. Στείλε μου κάποιο θέμα, κωμικό ή όχι, αλλά αυθεντικό. Το χέρι μου με τρώει να γράψω μια κωμωδία. Δώσε μου ένα θέμα, κι εγώ θα χτυπήσω μια κωμωδία σε πέντε πράξεις - το υπόσχομαι - πιο αστεία και από την κόλαση. Για το Θεό κάνε το. Το μυαλό μου και το στομάχι μου είναι εξαιρετικά πεινασμένα. [...]

Ο Πούσκιν αναφέρει κάπου σε σημειώσεις του, για μια παρανόηση που συνέβη το 1833 με έναν δημόσιο υπάλληλο, καθώς κάποιοι θεώρησαν πως ήταν κρατικός επιθεωρητής. Σημειώνει επίσης πως αυτός ο κρατικός υπάλληλος φτάνει στην περιφέρεια (δεν κατονομάζει) για κάποιο θέμα... Εκεί φέρεται να φλερτάρει με τη γυναίκα και την κόρη του Περιφερειάρχη, που παρεμπιπτόντως είναι έντιμος βλάκας.

Συντελεστές:
Προσαρμογή - Σκηνοθεσία - Σκηνικά - Κοστούμια: Σπύρος Κολιαβασίλης
Μουσική Επιμέλεια - Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιάσονας Σωφρόνης
Βοηθός Ενδυματολόγου - Σκηνογράφου: Σοφία Τοτού
Φωτισμοί: Σπύρος Κολιαβασίλης - Ιάσονας Σωφρόνης

Το Θέατρο ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ συμπληρώνει 20 χρόνια καλλιτεχνικής πορείας.

Ιδρύθηκε το 1996 στο Μαρκόπουλο Αττικής. Έχει στο ενεργητικό του 50 και πλέον θεατρικά έργα. Εκτός της Κεντρικής Σκηνής λειτουργεί και Παιδική Σκηνή η οποία έχει παρουσιάσει 16 έργα για παιδιά.

Στους κόλπους του έχει δημιουργήσει 7 θεατρικά εκπαιδευτικά εργαστήρια για όλες τις ηλικίες.

Κάθε δύο χρόνια διοργανώνει τις Θερινές Διαδρομές: εκδηλώσεις σε χώρους σημαντικής ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας, υπό την αιγίδα της UNESCO.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Θεάτρου ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ (www.periaktoi.gr).

2 ΣΧΟΛΙΑ