Ο πατέρας

Αρχείο Παίχτηκε από 14/12/2016 έως 23/12/2016
στο Βαφείο - Λάκης Καραλής
Συγγραφέας: Α. Στρίντμπεργκ
Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθέτης: Γιώργος Βούρος
Ερμηνεύουν: Γιώργος Βούρος, Ντομένικα Ρέγκου, Ειρήνη Χατζηκωνσταντή, Ηλία Κούτλα, Γιάννης Δημητράκης, Μαριάννα Παγκρακιώτη

Περιγραφή

Το κορυφαίο έργο «Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ παρουσιάζεται στο θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής» σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου.

Περισσότερα

Χαρισματικός προφήτης του θεάτρου του 20ου αι. που άνοιξε ορίζοντες καλλιτεχνικής έκφρασης και ανθρώπινης ειλικρίνειας και γεφύρωσε τον 19ο με τον 20ο αιώνα με ένα ακροβατικό, θανάσιμο άλμα, ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ έγραψε τον «Πατέρα» στη Βαυαρία το 1887.

«Ο Πατέρας» είναι μια θανάσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στον Ίλαρχο (Άντολφ), στρατιωτικό και σεβαστό επιστήμονα, και τη σύζυγό του Λάουρα με αφορμή την ανατροφή και μόρφωση της κόρης τους Βέρθας. Η υπόθεση παίρνει πολύ σοβαρή τροπή όταν η Λάουρα «υποβάλλει» στον άντρα της πως ίσως δεν είναι αυτός ο φυσικός πατέρας του παιδιού τους. Μέσα στη δίνη της αμφιβολίας και του πάθους, ο «πατέρας», νικημένος, οδηγείται στην παραφροσύνη.

Η γυναίκα άσκησε πάνω στη ζωή του Στρίντμπεργκ μια αντιφατικά μαγνητική έλξη. Θεωρήθηκε μισογύνης. Για τον μισογυνισμό του, την πιο διάσημη 'ασθένειά' του, ο συγγραφέας έχει πει πως είναι η άλλη όψη της έντρομης έλξης που νιώθει για το αντίθετο φύλο. Ο Στρίντμπεργκ -που παντρεύτηκε τρεις φορές- έχει συνειδητοποιήσει όσο κανείς άλλος το μοιραίο βάρος της γυναίκας μέσα στη ζωή. Η γυναίκα, κάποτε στο προσκήνιο της ιστορίας, έχει αποσυρθεί ηττημένη στα παρασκήνια. Μια πανάρχαιη ήττα που δεν ξεχάστηκε ποτέ.

 

2 ΣΧΟΛΙΑ