Ο βασιλιάς ύπνος

Αρχείο Παίχτηκε από 24/10/2016 έως 09/04/2017
στο Σύγχρονο

2ος χρόνος παραστάσεων
Διάρκεια: 70'
Κείμενο: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνοθέτης: Γρηγόρης Χατζάκης
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Αντζουλάτου, Άννα Κολιοφώτη, Νίκος Πλυτάς, Κλεοπάτρα Τολόγκου

Περιγραφή

Αστρικοί σχηματισμοί, μια ιστορία για το όνειρο κι ένα σουρεαλιστικό σκηνικό με πρωταγωνιστή τον Ύπνο συνθέτουν την καινούργια παιδική παράσταση του Γρηγόρη Χατζάκη, εμπνευσμένη από παραδοσιακό παραμύθι της Αθήνας 19ου αιώνα. Με μια ενήλικη και επίκαιρη προσέγγιση της πραγματικότητας των σημερινών παιδιών, «Ο Βασιλιάς Ύπνος» εγείρει υπαρξιακά ερωτήματα και αναζητήσεις, διαπλέκει το αληθινό και το φαντασιακό, αναζητά τις «ρίζες» των ονείρων και μέσα από το σουρεαλισμό και το χιούμορ μετατρέπει το παιδικό θέατρο από μονόλογο νουθεσίας σε διάλογο με τον πραγματικό κόσμο των παιδιών.

Το ομώνυμο παραδοσιακό παραμύθι της λαογράφου, Μαριάννας Καμπούρογλου, αναβιώνει από τις 30 Οκτωβρίου στο Σύγχρονο Θέατρο σε σενάριο-σκηνοθεσία Γρηγόρη Χατζάκη μέχρι τον Απρίλιο.

Περισσότερα

«Ήρθες, ύπνε. Καλώς ήρθες! Πάρε το σκαμνί και κάτσε, ως να νέσω να ξενέσω

και τ’ αδράχτι να γεμίσω, κι ύστερα να κοιμηθούμε και να σφιχταγκαλιαστούμε.»

H κοπέλα στο φτωχικό επαρχιακό σπίτι, καλεί τον Ύπνο για να κοιμηθεί.

Στο  κοντινό παλάτι ο πρίγκιπας με το ιδιαίτερο όνομα «Ύπνος» κοιτάει τα άστρα.

Και ένα κοινό όνειρο ορίζει την πραγματικότητά τους…

vasilias-ypnos-cover_

H κοπέλα στο φτωχικό επαρχιακό σπίτι, δυσκολεύεται να κοιμηθεί και νανουρίζει τον εαυτό της. Στο  παλάτι δίπλα στο σπίτι της, ο πρίγκιπας, με το ιδιαίτερο όνομα «Ύπνος», βαριέται. Τα βράδια, που κάνει διάλειμμα από την αγαπημένη του παιχνιδομηχανή, ανεβαίνει τους γύρω λόφους να φτιάξει νέους αστρικούς σχηματισμούς.

 Η βασίλισσα και μητέρα του Ύπνου που απορεί με την απροθυμία του να βρει νύφη, πιστεύει πως κάποια συναντά κρυφά τα βράδια που λείπει. Έτσι, εκείνη κατεβαίνει στο χωριό, ψάχνοντας το σπίτι που μπορεί να βρίσκεται ο γιος της. Κι έτσι τα βράδια το παλάτι μένει άδειο.

Ένα βράδυ η βασίλισσα περνάει έξω από το σπίτι της κοπέλας που τραγουδά στον εαυτό της μία πρόσκληση…ένα κάλεσμα στον ύπνο να ‘ρθει να τη βρει. Η βασίλισσα πεπεισμένη πως το τραγούδι απευθύνεται στο γιο της Ύπνο, αρχίζει να γεμίζει την κοπέλα με πολυτελή προικιά. Η κοπέλα όμως, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει. Ο Ύπνος κοιτάζει τ’ άστρα. Κι όσο ο καθένας κοιμάται «τον ύπνο του δικαίου», η ιστορία τους χτίζεται σιγά σιγά μέσα από όνειρα, πραγματικότητα και ό,τι υπάρχει ανάμεσά τους.

Συντελεστές:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη
Κοστούμια: La Reina
Μουσική: Βύρων Κατρίτσης
Κίνηση: Μαρία Καραγεώργου
Φωτογραφίες: Στυλιανός Παπαρδέλας
Γραφιστική Επιμέλεια: Michelangelo Bevilacqua
Δημόσιες Σχέσεις: Μάρσια Βλέτσα & Νίκος Παπανάγνου
Παραγωγή: Σύγχρονο Θέατρο

*Κατάλληλο για παιδιά και ενήλικες με φαντασία
(Απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου)

Για τα σχολεία: Καθημερινές πρωινές από 24 Οκτωβρίου μέχρι τέλος Απριλίου.

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μόλις επιστρέψαμε από την παράσταση!!! Κατ' αρχήν ευχαριστούμε για την πρόσκληση !!! Είδαμε μια παράσταση που μας κράτησε καθηλωμένους ως το τέλος!!! Όπως χαρακτηριστικά είπε ο γιος μου... τα όνειρα της Άννας ήταν μαγευτικά!!!

  2. Είδα την παράσταση μαζί με τα τρία μου παιδιά.Ήταν μια όμορφη ,ευχάριστη και διασκεδαστική παράσταση. Στα παιδιά άρεσαν οι διάλογοι καθώς και ο αφηγητής που με ευρηματικό κείμενο πρόσθετε χιούμορ στην παράσταση. Ευχαριστούμε πολύ για την προσφορά της διπλής πρόσκλησης.

  3. Μια όμορφη παράσταση αρκετά λιτή, αφαιρετική αλλά ιδιαίτερα άμεση. Αφήγηση και διάλογος εναλλάσσονται ευρυματικά. Το χιούμορ είναι διάχυτο και κρατά το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Συγχαρητήρια στους συντελεστές κι ευχαριστούμε τη Θεατρομάνια για την πρόσκληση!