Ο βασιλιάς Μίδας

Αρχείο Παίχτηκε από 07/10/2017 έως 06/01/2018
στο Olvio
Διάρκεια: 70'
Σκηνοθέτης: Lotusland (Βασιλική Συρανίδου, Μπαγεώργος Ηλίας)
Σκηνογραφία: Francesco Infante
Κοστούμια: Francesco Infante
Ερμηνεύουν: Ιωσηφίδου Κίρκη, Τζίκα Ιωάννα, Τσιομίδης Κωνσταντίνος

Περιγραφή

Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στα ομώνυμα παραμύθια ''Ο Βασιλιάς Μίδας και το χρυσό άγγιγμα'' και ''Ο Μίδας και τα γαϊδουρινά αυτιά'' που περιλαμβάνονται στο ανθολόγιο λογοτεχνικών κειμένων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Είναι μια διαδραστική παράσταση μετά παιδιά να συμμετέχουν ενεργά κατά τη διάρκεια του έργου, προσφέροντας το δικό τους λιθαράκι στην εξέλιξή της. Ένας συνδυασμός των δύο παραμυθιών που δίνει τη δυνατότητα στους μικρούς μας φίλους να προβληματιστούν, να γελάσουν, να συγκινηθούν και πάνω από όλα να επιλέξουν τα ίδια, το τέλος της ιστορίας!

Μια παράσταση εκπαιδευτικού χαρακτήρα που συνδυάζει τον μαγευτικό κόσμο του χορού και του θεάτρου και ισορροπεί ανάμεσα στο γέλιο και το συναίσθημα. Μια παράσταση ξεχωριστή, που ζωντανεύει κάθε στιγμή και κάθε φορά η κατάληξή της είναι διαφορετική! 

Περισσότερα

Την άκρη της κλωστής θα βρεις, μέσα στον μύθο αν χαθείς...

Το έργο
Ο Βασιλιάς Μίδας, μια φορά σαν έτυχε, φιλοξένησε το γερο-Σιληνό που είχε χαθεί κι ο Θεός Διόνυσος για να τον ευχαριστήσει δέχτηκε να εκπληρώσει οποιαδήποτε επιθυμία του. Ο κυριευμένος από απληστία βασιλιάς ζήτησε ότι αγγίζει χρυσάφι να γίνεται...κι έτσι κι έγινε, μα πλήρωσε ακριβά το τίμημα τη μέρα που την ίδια του την κόρη σε άγαλμα χρυσό μετέτρεψε μόλις στα χέρια του την κράτησε.

Μετανιωμένος ζήτησε τη βοήθεια του Θεού υποσχόμενος ότι θα αλλάξει και θα σταματήσει να θωρεί πως η ευτυχία κρύβεται στο χρήμα. Ο Θεός τον λυπήθηκε και τον απάλλαξε από την κατάρα που κουβαλούσε. Κι αφού βασίλεψε πολύ καιρό κι όλοι είχαν να λένε τα καλύτερα για δαύτον, μια μέρα σαν έτυχε, βρέθηκε ανάμεσα σε άλλους δύο Θεούς, τον Πάνα και τον Απόλλωνα, κριτή τον χρήσανε να πει, ποιός από τους δυο παίζει μελωδία μαγική. Ο Μίδας χωρίς δεύτερη σκέψη είπε αυτό που πίστευε, πως ο Θεός ο Πάνας είναι εκείνος που το άκουσμα του σε μαγεύει. Εξοργισμένος ο Απόλλωνας με μιας του χαρίζει ένα ζευγάρι γαϊδουρινά αυτιά για τιμωρία που εκείνον δεν επέλεξε. Ο Βασιλιάς απελπισμένος και τρομαγμένος μην το μάθει ο κόσμος πως αντί γι' ανθρώπινα αυτιά έχει αυτιά γαϊδάρου, κρυβότανε ολημερίς μες το παλάτι. Μα αναπόφευκτα ένας άνθρωπος, αυτός που είχε για κουρέα το μαθαίνει...και παρόλο που τον ξορκίζει κουβέντα να μην πει, αυτός μυστικό να κρατήσει δεν μπορεί... Άραγε τι θα συμβεί μόλις η αλήθεια σ' όλο τον κόσμο μαθευτεί...;

Η Μούσα του Μύθου θα μας το διηγηθεί...ο Βασιλιάς μας μέσα σε πίνακα που έφτιαξε αυτή, έχει πια εγκλωβιστεί και μόνο με την βοήθεια των παιδιών μπορεί να ελευθερωθεί...ιστορία ξεκινάει μαγική που στο δικό σας χέρι είναι ποιό το τέλος και ποιά η αρχή...

Σκηνοθεσία – επιμέλεια παραγωγής : Lotusland (Βασιλική Συρανίδου, Μπαγεώργος Ηλίας)
Σκηνικά-Κοστούμια : Francesco Infante
Σκηνογραφία: Δαμιανός Χυτήρης
Σχεδιασμός  Αφίσας: Γιαννακού Δάφνη (DaphneGn)
Επικοινωνία: Ιωάννα  Κουλοχέρη
Παραγωγή: lotusland - Olviotheater

Ομάδα LOTUSLAND
Η νεοσύστατη ομάδα LOTUSLAND δραστηριοποιείται στον χώρο της τέχνης τον τελευταίο χρόνο. Ιδρυτές της ομάδας είναι ο Ηλίας Μπαγεώργος και η Suki (Βασιλική Συρανίδου) οι οποίοι συνεργάζονται και δημιουργούν ένα δικό τους πρωτοποριακό θεατρικό σύμπαν στα πλαίσια του μαγικού ρεαλισμού και δουλεύουν τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ελλάδα με βάση την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη συνδυάζοντας κάθε μορφή τέχνης. Στην προσπάθεια  τους αυτή πραγματοποιούν κάθε είδος παράσταση ή καλλιτεχνική εκδήλωση με σκοπό τον εμπλουτισμό της φαντασίας όλων των μικρών και μεγάλων παιδιών.

Θέατρο OLVIO
To θέατρο OLVIO, ένα από τα πιο σύγχρονα θέατρα στο κέντρο της Αθήνας, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2011. Έκτοτε, έχει φιλοξενήσει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές παραγωγές, και έχει καταγραφεί ως ένας σύγχρονος, προσιτός πολιτιστικός χώρος, πόλος έλξης για τη νέα, ανεξάρτητη γενιά δημιουργών.
Στεγάζεται σε ένα νεόκτιστο κτίριο υψηλής αισθητικής με τις πλέον σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές ασφάλειας και άνεσης (κλιματισμός, πυρανίχνευση, πυρόσβεση, έξοδοι κινδύνου, κλπ). Η αίθουσα, χωρητικότητας 150 θέσεων, περιλαμβάνει κεντρική σκηνή διαστάσεων 10μ (πλάτος) x 7μ (βάθος) x 8μ (ύψος) και πλήρη φωτιστικό και ηχητικό εξοπλισμό.
Το ευρύχωρο φουαγιέ, χωρητικότητας 150 ατόμων, με το καταπράσινο αίθριο και το άνετο μπαρ, φιλοξενεί, κατά καιρούς, ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες μικρότερης εμβέλειας.

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις για σχολεία, ομάδες και προσκλήσεις στις ειδικές παραστάσεις για εκπαιδευτικούς (η πρόσκληση ισχύει για 2 άτομα), παρακαλούμε επικοινωνήστε έγκαιρα στο indalotusland@gmail.com ή στα τηλέφωνα 6971- 994356 (Ηλίας Μπαγεώργος),  6947-346547 (Βασιλική Συρανίδου) ή στο θέατρο OLVIO Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός, τηλ: 210-34 14 118.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Απολαύσαμε την παράσταση... Ειδικά η ηθοποιός που υποδύεται την μούσα του Μίδα (ένας από τους πολλούς ρόλους της) ήταν εξαιρετική... Σίγουρα περνάει και μηνύματα στα παιδιά μας περί απληστίας... Ίσως θα έπρεπε να είναι περισσότερο διαδραστική, κατάφερε όμως να καθηλώσει τα παιδάκια σε όλη τη διάρκεια της... Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ που (σε δύσκολους καιρούς για συχνές εξόδους τα ΣΚ) φροντίζει να απασχολούμε δημιουργικά τα παιδάκια μας...

  2. Ωραία η παράσταση. Οι κόρες μου γέλασαν πάρα πολύ! Περνάει μηνύματα κυρίως για την απληστία που έχουμε εμείς οι άνθρωποι. Μου άρεσε πολύ επίσης που η μία ηθοποιός πολλά λόγια της παράστασης τα έλεγε και στα Αγγλικά! Στο τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί κατεβαίνουν από τη σκηνή, μιλούν με τα παιδιά για τις εντυπώσεις τους από την παράσταση και φωτογραφίζονται μαζί τους.Ευχαριστούμε πολύ το ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ για την πρόσκληση!

  3. Πολύ ωραία παράσταση με διδακτικό χαρακτήρα. Ο γιος μου 3,5 ετών την παρακολούθησε ευχάριστα!
    Δεν ήταν ωστόσο αρκετά διαδραστική όπως αναφέρεται στην περιγραφή του έργου.
    Ευχαριστούμε Θεατρομανία για τις προκλήσεις!