Οι αρχαίοι ελληνικοί μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ

Αρχείο Παίχτηκε από 18/10/2022 έως 18/10/2022
στο Πορεία
Σύλληψη: Νίνα Παπαθανασοπούλου
Ερμηνεύουν: Νίνα Παπαθανασοπούλου ()παρουσίαση)

Περιγραφή

Μια παρουσίαση που συνδυάζει την Κλασική Φιλολογία με τον Σύγχρονο Χορό και μια σπάνια ευκαιρία για το κοινό της Αθήνας να δει αποσπάσματα από έργα της Μάρθα Γκράχαμ εμπνευσμένα από την αρχαιοελληνική γραμματεία, με την άδεια και υποστήριξη του Martha Graham Dance Center of Contemporary Dance, στη Νέα Υόρκη.

Περισσότερα

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου

Θέατρο Πορεία | Έναρξη: 21.00
Διάρκεια παρουσίασης: 75’
Γενική είσοδος 15 Ευρώ | Εισιτήρια στη Viva.gr εδώ

Η παρουσίαση «Οι Αρχαίοι Ελληνικοί Μύθοι μέσα από τα μάτια της Μάρθα Γκράχαμ» συνδυάζει την κλασική φιλολογία με την τέχνη του σύγχρονου χορού για να ερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο ερμήνευσε η Αμερικανίδα χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ την αρχαία ελληνική μυθολογία και τους αρχαίους ελληνικούς ήρωες στο έργο της. Στην παρουσίαση εναλλάσσονται ομιλία και χορός.

Σύλληψη/Έρευνα/Ομιλήτρια
Δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου
Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, College Year in Athens (CYA) /Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών (ΔΙ.ΚΕ.ΜΕ.Σ)

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας παρουσιάζονται αποσπάσματα από τα έργα της Μάρθα Γκράχαμ, Clytemnestra και Night Journey, που αναβιώνει η
Πένυ Διαμαντοπούλου
Καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ

Χορεύουν: Ναταλία Καλογεροπούλου, Μαριτίνα Κατσιμπράκη, Βάσια Κολλιού, Μαριάννα Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Τσικμανλή, Μάρα Τσούρμα

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
Η δρ. Νίνα Παπαθανασοπούλου, Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο College Year in Athens (CYA), δημιουργεί και παρουσιάζει μια επιμορφωτική ομιλία για την τεχνική, το όραμα και το κινητικό λεξιλόγιο της Γκράχαμ. Η ομιλία εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο η Γκράχαμ ερμήνευσε την αρχαία ελληνική μυθολογία και ιδιαίτερα τις αρχαίες ελληνικές ηρωίδες και τα έντονα συναισθήματά τους – οργή, πένθος, ζήλια, φόβο, και επιθυμία για εκδίκηση. Η παρουσίαση επικεντρώνεται στο μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης και στις χθόνιες θεότητες, τις Ερινύες.
Η καθηγήτρια τεχνικής και ρεπερτορίου Γκράχαμ, Πένυ Διαμαντοπούλου, σε συνεργασία με τo Martha Graham Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη διδάσκει, συνθέτει, και αναβιώνει μία χορευτική σύνθεση εμπνευσμένη από το κλασικό ασκησιολόγιο της τεχνικής Γκράχαμ καθώς και αποσπάσματα από τα έργα της χορογράφου, Clytemnestra και Night Journey.
Έλληνες επαγγελματίες χορευτές παρουσιάζουν τις συνθέσεις και ερμηνεύουν τα αποσπάσματα από το έργο της Γκράχαμ, όλοι εκπαιδευμένοι στην τεχνική και το ρεπερτόριο της Γκράχαμ, ορισμένοι εξ αυτών με εκπαίδευση και στο Martha Graham Dance Center of Contemporary Dance στη Νέα Υόρκη.
Η ΑΡΧΑΙΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΑΣΤΕΙΡΕΥΤΗ ΠΗΓΗ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΘΑ ΓΚΡΑΧΑΜ

Έξι έργα της Γκράχαμ έχουν διατηρηθεί και παρουσιάζονται μέχρι τις μέρες μας αντλώντας υλικό από την αρχαιοελληνική γραμματεία:

  • Cave of the Heart – 1946 (βασισμένο στο μύθο της Μήδειας)
  • Night Journey – 1947 (βασισμένο στο μύθο του Οιδίποδα και της Ιοκάστης)
  • Clytemnestra – 1958 (βασισμένο στο μύθο του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας)
  • Errand into the Maze – 1947 (βασισμένο στο μύθο του Θησέα, της Αριάδνης, και του Μινώταυρου)
  • Phaedra – 1962 (βασισμένο στο μύθο της Φαίδρας, Θησέα και Ιππόλυτου)
  • Circe – 1963 (βασισμένο στη συνάντηση του Οδυσσέα με τη μάγισσα Κίρκη).

Άλλα τρία είναι βασισμένα σε αρχαίες ιεροτελεστίες και σε μύθους με αφηρημένο τρόπο:

  • Primitive Mysteries – 1931 (για θρησκευτικά μυστήρια εκτελούμενα από γυναίκες)
  • Dark Meadow – 1946 (για τις ιεροτελεστίες και τα μυστήρια που βοηθάνε τον άνθρωπο να έρθει σε επαφή με τον εαυτό του και με την κοινότητα του)
  • Rite of Spring – 1984 (για την ιεροτελεστία της άνοιξης)

Καθώς τα έργα αυτά χρησιμοποιούν τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ως κύρια πηγή έμπνευσης, η σειρά παρουσιάσεων "ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΡΘΑ ΓΚΡΑΧΑΜ" επικεντρώνεται στην ανάλυση, ερμηνεία, και προβολή των έργων αυτών. Η παρουσίαση που φιλοξενείται στο Θέατρο ΠΟΡΕΙΑ είναι η πρώτη της σειράς και εστιάζει στα έργα Clytemnestra και Night Journey.

Πρόκειται για μια σπάνια ευκαιρία που δίνεται στο κοινό της Αθήνας
να δει αποσπάσματα από τα έργα της Γκράχαμ που είναι βασισμένα στην αρχαία ελληνική μυθολογία, έργα που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά
της Ελλάδας και την επιρροή των αρχαίων κειμένων στις τέχνες
και τον πολιτισμό των ΗΠΑ αλλά και ευρύτερα.

Video Trailer Παρουσίασης
https://vimeo.com/749998505
Password: Graham2022

Φωτογράφος: Δημήτρης Μαμαλούκος

Είπαν για την παρουσίασή μας:

To put it succinctly, it was simply amazing! The rendition of Martha Graham's choreography was simply superb, and the narrative was excellent. Τhe verbal narrative was concise and incisive and brilliantly explained the brilliant choreography that immediately followed. I think one can say that in 75 minutes one learned a semester's worth of college learning. Constantine, now 13 and in Β' Γυμνασίου loved it, and that was my greatest satisfaction."

George Gilson, print and broadcast journalist at Alter Ego Media

“A unique performance which makes the audience feel like being part of a live documentary: bringing together Greek myth, women’s gaze on classic masterpieces, and Martha Graham’s ground-breaking approach to modern dance, Professor Papathanasopoulou weaves a fascinating narrative. The dancers – all rigorously trained in the Martha Graham technique – embody superbly women’s struggles and the intensity of their emotions. Professor Papathanasopoulou’s erudite and passionate account creates a mesmerizing universe where dance, Greek tragedy, women’s sorrow, light and shadows converse, a universe where “movement never lies”.

Δρ. Ρόζα Βασιλάκη, Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας,
College Year in Athens (CYA) / Διεθνές Κέντρο Μεσογειακών Σπουδών