Οι καρέκλες

Αρχείο Παίχτηκε από 26/02/2022 έως 03/04/2022
στο Από Κοινού
Διάρκεια: 60΄
Συγγραφέας: Ευγένιος Ιονέσκο
Σκηνοθέτης: Κοραής Δαμάτης
Σκηνογραφία: Κώστας Βελινόπουλος
Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας
Ερμηνεύουν: Ελένη Γερασιμίδου- Αντώνης Ξένος

Περιγραφή

Στην τραγική φάρσα του Ιονέσκο "ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ", οι δύο ηλικιωμένοι περιπλανιούνται στο μη πραγματικό, σε μια ασυναρτησία λόγου και σκέψεων, μαζί με τις τύψεις τους και τις αποτυχίες τους, μαζί με τον πόνο τους που φτάνει στα όρια του γελοίου, περιμένοντας με αγωνία τον ερχομό των καλεσμένων που δεν έρχονται και ενός ομιλητή που θα μεταφέρει το μεσσιανικό τους μήνυμα, αλλά που φτάνοντας διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο.

Περισσότερα

Μέσα στην αφόρητη μοναξιά τους, θυμούνται, πονάνε, αναρωτιούνται, θλίβονται, τρομάζουν, γελάνε και ονειρεύονται, επιμένοντας σε μια κατασκευασμένη ζωή χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο.

«Το θέμα του έργου δεν είναι το μήνυμα…αλλά η απουσία των ανθρώπων… η απουσία του Θεού, η απουσία της ύλης, το μη πραγματικό του κόσμου…»

Ο ''αρνητής'' Ιονέσκο, ...η παρουσία πάνω στη σκηνή ανθρώπων με σάρκα και οστά με έφερνε σε δύσκολη θέση, μου προξενούσε αμηχανία..., παρά την αντιπάθειά του για το θέατρο, έφτασε να γίνει από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου. Η κωμικοτραγική απαισιοδοξία του διατρέχει όλα του τα έργα, εμμένοντας στα πιστεύω του για την ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, για τη φλύαρη κενότητα των καθωσπρέπει συζητήσεων της μπουρζουαζίας, για τις αφόρητες κοινοτοπίες, για τα κουραστικά και επαναλαμβανόμενα κλισέ καταλήγοντας εν τέλει, στην αδυναμία των ανθρώπων για πραγματική επικοινωνία, φιμωμένοι απ' το φόβο της εξουσίας κι απ' την περιθωριοποίηση και έκπτωση του Λόγου.

Κατασκευή σκηνικών: Ντίνος Παρηγόρης

Κατασκευή κοστουμιών και περουκών: Ανδρέας Βελέντζας

Βοηθοί σκηνοθέτη: Αγγελική Ξένου- Κωνσταντίνος Καραγάνης

Φωτογραφίες - trailer: Νίκος Μυτιληναίος

Γραφιστικά: Κωνσταντίνος Καραγάνης

 Λόγω των νέων υγειονομικών μέτρων, είναι απαραίτητη η προσέλευση των θεατών μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης. Μετά την έναρξη της παράστασης απαγορεύεται η είσοδος στους θεατές που έχουν καθυστερήσει.

Φωτογραφίες

Βίντεο

8 ΣΧΟΛΙΑ