629

Οι καρέκλες

Αρχείο Παίχτηκε από 22/02/2020 έως 12/04/2020
στο Από Κοινού
Διάρκεια: 70΄
Συγγραφέας: Ευγένιος Ιονέσκο
Σκηνοθέτης: Κοραής Δαμάτης
Σκηνογραφία: Κώστας Βελινόπουλος
Κοστούμια: Κώστας Βελινόπουλος
Φωτισμοί: Γιώργος Ζιώγαλας
Ερμηνεύουν: Ελένη Γερασιμίδου, Αντώνης Ξένος

Περιγραφή

«Το θέμα του έργου δεν είναι το μήνυμα…αλλά η απουσία των ανθρώπων… η απουσία του Θεού, η απουσία της ύλης, το μη πραγματικό του κόσμου…»

Περισσότερα

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι
και συνεργάτες του θεάτρου Από Κοινού,
Σας ενημερώσουμε πως λόγω της κατάστασης που έχει βρεθεί η χώρα μας εξαιτίας του κορωνοϊού και για λόγους ασφάλειας της δημόσιας υγείας το Από Κοινού Θέατρο αναστέλλει τις παραστάσεις και όλες τις δραστηριότητές του για 2 εβδομάδες. Το θέατρο θα επαναλειτουργήσει στις 28 Μαρτίου, εκτός και αν ανακοινωθούν αναγκαστικά μέτρα για παράταση της  αναστολής από τις αρμόδιες αρχές.
Ως εκ τούτου οι παραστάσεις: α) "ΟΙ ΚΑΡΕΚΛΕΣ" του Ευγένιου Ιονέσκο
και β) "Ψ." της Άλκηστης Ηλιάδη δεν πραγματοποιούνται μέχρι τις 28 Μαρτίου 2020, όπως επίσης και τα μαθήματα του εργαστηρίου Υποκριτικής με την Ελένη Γερασιμίδου.
Σε περίπτωση επέκτασης της αναστολής οι παραστάσεις θα παραταθούν και μετά το Πάσχα.
Με σεβασμό και εκτίμηση
Από Κοινού Θέατρο

Ο ‘αρνητής’ Ιονέσκο, η παρουσία πάνω στη σκηνή ανθρώπων με σάρκα και οστά με έφερνε σε δύσκολη θέση, μου προξενούσε αμηχανία…, παρά την αντιπάθειά του για το θέατρο, έφτασε να γίνει από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του Θεάτρου του Παραλόγου. Η κωμικοτραγική απαισιοδοξία του διατρέχει όλα του τα έργα εμμένοντας στα πιστεύω του για την ματαιότητα της ανθρώπινης ύπαρξης, για την φλύαρη κενότητα των καθώς πρέπει συζητήσεων της μπουρζουαζίας, για τις αφόρητες κοινοτοπίες, για τα κουραστικά και επαναλαμβανόμενα κλισέ καταλήγοντας εν τέλει, στην αδυναμία των ανθρώπων για πραγματική επικοινωνία, φιμωμένοι απ’ το φόβο της εξουσίας κι απ’ την περιθωριοποίηση και έκπτωση του Λόγου.

Στις Καρέκλες, οι δυο ηλικιωμένοι περιπλανιούνται στο μη πραγματικό, σε μια ασυναρτησία λόγου και σκέψεων, μαζί με τις τύψεις τους και τις αποτυχίες τους, μαζί με τον πόνο τους που φτάνει στα όρια του γελοίου, περιμένοντας με αγωνία τον ερχομό των καλεσμένων που δεν έρχονται, και ενός ομιλητή που θα μεταφέρει τον μεσσιανικό τους μήνυμα, αλλά που φτάνοντας διαπιστώνουμε ότι δεν μπορεί να αρθρώσει λόγο.

Μέσα στην αφόρητη μοναξιά τους, θυμούνται, πονάνε, αναρωτιούνται, θλίβονται, τρομάζουν, γελάνε και ονειρεύονται, επιμένοντας σε μια κατασκευασμένη ζωή χωρίς προοπτική, χωρίς αύριο.

Κατασκευή σκηνικών: Ντίνος Παρηγόρης

Κατασκευή κοστουμιών: Ανδρέας Βελέντζας
Φωτογραφία: Δημήτρης Λυκουρέζος
Παραγωγή: Από Κοινού Θέατρο 

«Οι άνθρωποι στριφογυρίζουν μέσα στο κλουβί τους που είναι η γη, γιατί ξέχασαν πως μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό»  ΙΟΝΕΣΚΟ

Φωτογραφίες

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ευχαριστώ πολύ την θεατρομάνια για την πρόσκληση!!
    Ωραία παράσταση με υπέροχες ερμηνείες και από τους δυο συντελεστές την καΓερασιμίδου και τον κοΞένο.Ένα ζευγάρι απομονωμένο σε ένα νησί περιμένει κόσμο για να αρχίσει η διάλεξη με το μήνυμα
    που ο σύζυγος θέλει να απευθύνει στην ανθρωπότητα.Η σύζυγος βοηθά φέρνοντας συνεχώς καρέκλες
    για να βολέψει τους προσκεκλημένους.Το μήνυμα θα το απαγγείλει ομιλητής γιατί ο σύζυγος δεν διαθέτει ευφράδεια.Ο ομιλητής εμφανίζεται αλλά το μήνυμα δεν εκφωνείται ποτέ.