Όσο θα βλέπουν μάτια και άνθρωποι αναπνέουν...

Σύλληψη: Σοφία Πελοποννησίου
Μετάφραση: Στυλιανός Αλεξίου, Βασίλης Ρώτας, Λένια Ζαφειροπούλου
Ερμηνεύουν: Βασιλική Σαραντοπούλου

Περιγραφή

Η ηθοποιός Βασιλική Σαραντοπούλου, διαβάζει, αφηγείται και ερμηνεύει 22 σονέτα του Σαίξπηρ σε μια πρωτότυπη θεατρική σύνθεση, φτιαγμένη αποκλειστικά για την Οικία Κατακουζηνού, έπειτα από πρόταση της επιμελήτριας της Οικίας, της μουσειολόγου Σοφίας Πελοποννησίου.

Περισσότερα

Θεατρική σύνθεση- work in progress

βασισμένη σε μια επιλογή από τα σονέτα του Σαίξπηρ

Το σονέτο είναι ένα είδος ερωτικής ποίησης με σταθερή στιχουργική μορφή που εμφανίστηκε στην Ιταλία τον 13ο αιώνα. Τα άτιτλα, 154 στο σύνολο σονέτα του Σαίξπηρ θεωρούνται αριστουργήματα της παγκόσμιας ποίησης, αναδεικνύοντας την ποιητική μεγαλοφυΐα του σπουδαίου δημιουργού. Αν και φαίνεται να προορίζονταν για ένα στενό κύκλο ακροατών, εκδόθηκαν το 1609, ως τα τελευταία μη δραματικά έργα του, όταν πια ο ίδιος ήταν καταξιωμένος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός. Τα περισσότερα απευθύνονται σε έναν νεαρό άντρα, ενώ στα υπόλοιπα εμφανίζεται σαν αντικείμενο πόθου η μαύρη κυρία, η μελαχρινή με την παράξενα ελκυστική προσωπικότητα, αντίθετα με τα πρότυπα ομορφιάς και ήθους της ελισαβετιανής εποχής. Η πραγματική ταυτότητα των προσώπων αυτών παραμένει μυστηριώδης.

Τα σονέτα του Σαίξπηρ περιέχουν αυτοβιογραφικά στοιχεία, τη βιωμένη εμπειρία του ποιητή. Υπέροχες ποιητικές εικόνες, με διπλά νοήματα και λεπτές αποχρώσεις μεταφέρουν την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης απέναντι  στο εφήμερο της νιότης, την ομορφιά και την απελπισία του έρωτα και βέβαια το Χρόνο που όλα τα αλλοιώνει και ίσως μόνο μέσα από την Τέχνη μπορεί να νικηθεί.

Όσο θα βλέπουν μάτια κι άνθρωποι αναπνέουν

οι στίχοι αυτοί θα ζουν κι εσύ θα ζεις μαζί τους

Η παράσταση επιχειρεί να αποδώσει τον ποιητικό λόγο των σονέτων με ευαισθησία και αμεσότητα. Με μουσική από την Ελισαβετιανή εποχή μέχρι και σήμερα και  κάποια σκηνικά αντικείμενα- σύμβολα, ένα ρολόι, έναν καθρέφτη και ένα άδειο ρούχο προσπαθεί να δημιουργήσει μία  μοναχική, προσωπική περιοχή μέσα στην οποία εργάζεται ο καλλιτέχνης και  βέβαια έναν τόπο συνάντησης με το κοινό.

Έρευνα υλικού: Σοφία Πελοποννησίου
Επιλογή-Σύνθεση: Βασιλική Σαραντοπούλου

Φωτογραφίες