Περί τυφλότητος

Διάρκεια: 60' (χωρίς διάλειμμα)
Συγγραφέας: Ζοζέ Σαραμάγκου
Διασκευή: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Σκηνοθέτης: Αλέξανδρος Ραπτοτάσιος
Ερμηνεύουν: Βίκυ Κυριακουλάκου, Γιώργος Γιαννακάκος, Γιώργος Σταυριανός, Δανάη Λουκάκη, Νίκος Τσιμάρας. Ακούγονται οι ηθοποιοί: Λίλα Μπακλέση, Απόλλων Μπόλλας

Περιγραφή

Μία βιωματική θεατρική αφήγηση, βασισμένη στο μυθιστόρημα «Περί Τυφλότητος» του Ζοζέ Σαραμάγκου των εκδόσεων Καστανιώτη, από την μετάφραση της Αθηνάς Ψυλλιά.
Το χρονικό μιας ομάδας τυφλών και το ταξίδι τους μέσα από μία κατεστραμμένη Αθήνα συμπυκνώνεται σε μία θεατρική εμπειρία, που περικλείει το κοινό, χρησιμοποιώντας όλες τους τις αισθήσεις. Η πρώτη ελληνική δουλειά, της ομάδας Ferodo Bridges από το Λονδίνο, τοποθετεί το κοινό μέσα σε ένα ερημωμένο περιβάλλον όπου η όρασή τους περιορίζεται, ενώ βιώνουν μια ιστορία για τη συλλογικότητα και τα ανθρώπινα ένστικτα.

Περισσότερα

«Ήμασταν ήδη τυφλοί όταν τυφλωθήκαμε, ο φόβος μας τύφλωσε, ο φόβος θα μας κρατήσει τυφλούς».

ΥΠΟΘΕΣΗ

Κρούσματα μίας ιδιαίτερης λευκής τυφλότητας αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή επιδημίας. Σε λίγα εικοσιτετράωρα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει μολυνθεί και η κυβέρνηση απομονώνει τους τυφλούς σε εγκαταλειμμένα κτήρια. Μέσα σε ένα από αυτά τα "στρατόπεδα συγκέντρωσης" μια ομάδα αγνώστων θα προσπαθήσει να επιβιώσει μέσα σε ένα σύστημα και μια χώρα που καταρρέουν. Όταν η ομάδα αυτή έρθει αντιμέτωπη με μια βίαιη ομάδα τυφλών θα αρχίσει ένας αγώνας για την επιβίωση, που θα καθοριστεί από μία γυναίκα που ακόμα έχει την όρασή της.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συνεργαζόμενη σκηνοθέτης: Βίκυ Κυριακουλάκου
Ενδυματολογική επιμέλεια / Κατασκευές: Μαρία - Σεσίλ Ιγγλέση
Βοηθός σκηνοθέτη: Ισαβέλλα  Μαργάρα
Σχεδιασμός Ήχου: Ερασμία Τσίπρα
Παραγωγή: Απόλλωνας Μπόλλας (ACB Productions)

*Με εξαίρεση την πρώτη Πέμπτη και τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

 

7 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Κέρδισα εισιτήριο για 7/1/18 για την παρασταση αλλά όταν ήρθα στο θέατρο ο υπάλληλος με ενημέρωσε ότι "δεν έχει ενημερωθεί το σύστημα τους από το site της theatromania" με αποτέλεσμα να έχω έρθει αδικα. Το ίδιο συνεβη και με άλλα τρία άτομα που κέρδισαν προσκλήσεις. Δεν ξερω ποιος ευθύνεται αλλά κρίμα....

  2. Ως λάτρης των βιβλίων, και δη αυτών του Ζοζέ Σαραμάγκου, μπορώ να πω ότι ένιωσα απίστευτη ικανοποίηση με την τόσο καλή διατήρηση του κειμένου μέσα από την μετατροπή του σε θεατρικό δρώμενο!
    Οι ηθοποιοί παίζοντας εντέχνως με τις φωνές τους κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ξεχωριστό περιβάλλον μέσα στη λευκή σκηνή που διέθεταν οι θεατές λόγω των γυαλιών. Ο κάθε ένας από εμάς μια δική του εικόνα, με μόνο άξονα 5 φωνές.
    Το να καταφέρεις να διατηρήσεις αμείωτο το ενδιαφέρον ενός θεατή όταν στηρίζεται μονάχα στην ακοή, είναι πιο δύσκολο! Και το ότι μέσα σε αυτήν την αίθουσα, ακόμα και μη βλέποντας, το να κλείσω τα μάτια ένιωθα ότι μου στερούσε κάτι από την παράσταση, το ότι ακόμα και αυτό το λευκό φόντο που με περιόριζε ήταν άρρικτο και σημαντικό κομμάτι της, με κάνει να θεωρώ αυτήν την παράσταση μοναδική και πραγματικά άξιο αντικατοπτρισμό του όμορφου αυτού βιβλίου!
    Η απόδοση των ηχητικών εφέ και περιγραφών από μικρόφωνα ήταν επιτυχής και πρωτότυπη, χωρίς να κουράζει και στρέφοντας κατευθείαν στα σημεία που έπρεπε την προσοχή των θεατών-ακροατών. Η φιλικότητα, επιπροσθέτως, των ηθοποιών πριν την παράσταση και κατά τη διάρκειά της ήταν κάτι που δεν συναντάται συχνά και προσωπικά αυτή η μικρή επαφή μαζί τους και το αίσθημα "διαδραστικότητας" καθώς έλεγαν το παρατσούκλι που οι ίδιοι σου είχαν δώσει έδινε μια ωραία νότα σε αυτό που απολαύσαμε!

  3. Μια παράσταση που για να την απολαύσεις θα επιστρατεύσεις τις υπόλοιπες αισθήσεις σου & θα ξεχάσεις την όραση σου. Αυτό από μόνο του δίνει μια πολύ διαφορετική εμπειρία & έντονο συναίσθημα. Εξαιρετική βοήθεια οι συντελεστές,σε όλο αυτό το εγχείρημα, που είτε το μισήσεις είτε το λατρέψεις, πρέπει να το "δεις"!

  4. Δυστυχώς δεν θα μπορέσω να αξιοποιήσω το 1 εισιτήριο με έκπτωση 50% για την παράσταση "Περί τυφλότητος" την ημέρα Πέμπτη 21/12/2017 και ώρα 21:30 στο Θέατρο Bios που έχω κερδίσει . Η πρόσκλησή παραχωρείται στον πρώτο που θα τη ζητήσει.