Περσεφόνη

Αρχείο Παίχτηκε από 22/04/2024 έως 28/05/2024
στο Φούρνος
Διάρκεια: 60 λεπτά
Κείμενο: Γιάννη Ρίτσου
Δραματουργική επεξεργασία: Άσπα Τομπούλη
Σκηνοθέτης: Άσπα Τομπούλη
Σκηνογραφία: Χαρά Κονταξάκη
Κοστούμια: Χαρά Κονταξάκη
Φωτισμοί: Αποστόλης Τσατσάκος
Μουσική: Διονύσης Σιδηροκαστρίτης
Κίνηση: Άσπα Τομπούλη
Ερμηνεύουν: Άντρια Ράπτη (Περσεφόνη-ταξιδιώτισσα), Μιράντα Ζησιμοπούλου (νεαρή Περσεφόνη)

Περιγραφή

Η Περσεφόνη του Γιάννη Ρίτσου, μια παραγωγή της Θεατρικής Εταιρείας Όψεις, ανεβαίνει στο Θέατρο Φούρνος σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Άσπας Τομπούλη με τις ηθοποιούς Άντρια Ράπτη και Μιράντα Ζησιμοπούλου.
Τα σκηνικά-κοστούμια είναι της Χαράς Κονταξάκη, οι πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις και τα Visuals του Διονύση Σιδηροκαστρίτη. Σχεδιασμός φωτισμών: Αποστόλης Τσατσάκος, βοηθοί σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Ρόδης, Ματίνα Δημητροπούλου.
Το έργο κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9:00μμ.

Περισσότερα

Η Περσεφόνη είναι ένα ακόμα κείμενο του Γιάννη Ρίτσου από την Τέταρτη Διάσταση που παρουσιάζουν οι Όψεις και η Άσπα Τομπούλη μετά από την Ισμήνη (2010 και 2012).  Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα έργα του ποιητή, καθώς το θέμα του μύθου -η αρπαγή της ηρωίδας από τον Πλούτωνα και η κάθοδός της στον Άδη- δίνει την ευκαιρία στον Ρίτσο να ανατρέψει τον μύθο και να γράψει ένα τολμηρό κείμενο για την απελευθέρωση του ανθρώπου μέσα από την εκπλήρωση της ερωτικής επιθυμίας.

 

Ο ποιητής ακολουθεί την εκδοχή του μύθου όπως εμφανίζεται στο ομώνυμο έργο του Andre Gide, που θέλει την Περσεφόνη να κατεβαίνει στον Άδη με τη θέλησή της και όχι να αρπάζεται βίαια από τον Πλούτωνα.  Πάνω σε αυτόν τον θεματικό καμβά, ο Ρίτσος συνθέτει ένα σύγχρονο, αισθησιακό, βαθιά προσωπικό και εξαιρετικά γοητευτικό κείμενο που ταυτόχρονα διερευνά τα όρια της ελευθερίας επιλογής και το ερωτικό πάθος.  Είναι μια θεματική που δεν συναντάται με αυτή την ένταση παρά μόνο σε λίγους από τους μονολόγους της Τέταρτης Διάστασης και το στοιχείο αυτό κάνει το έργο διαχρονικά επίκαιρο, τολμηρό -τελικά ένα έργο συγκλονιστικό.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Βοηθοί σκηνοθέτη Κωνσταντίνος Ρόδης, Ματίνα Δημητροπούλου

Βοηθός σκηνογράφου Βασίλειος Γαλουτζής

Φωτογραφίες Υπατία Κορνάρου

Γραφιστικά Αριάδνη Μιχαηλάρη

Επικοινωνία Δέσποινα Ερρίκου

Παραγωγή Θεατρική Εταιρεία Όψεις (ΑΜΚΕ)

Φωτογραφίες

1 ΣΧΟΛΙΟ