Πυγμαλίων

Αρχείο Παίχτηκε από 23/10/2015 έως 07/11/2015
στο Πόρτα
Διάρκεια: 55’
Συγγραφέας: Ζ.Φ. Ραμώ
Σκηνοθέτης: Πάρις Μέξης
Χορογραφία: Ιωάννα Αποστόλου
Τραγουδούν: Αναστασία Κότσαλη (Αmour), Μάιρα Μηλολιδάκη (Cephise), Λητω Μεσσήνη (Statue), Δημήτρης Ναλμπάντης (Pygmalion), συμμετέχει η Εύα Οικονόμου-Βαμβακά

Περιγραφή

Στο πυρήνα του έργου ο γνωστός μύθος του γλύπτη που ερωτεύεται την ίδια του τη δημιουργία, μεταπλάθεται σε μια διήγηση για την επιθυμία το ανικανοποίητο και το τίμημα που αξιώνει η εκπλήρωση των ονείρων.

Περισσότερα

Η Ομάδα μουσικού θεάτρου Ραφή, μετά την επιτυχημένη πορεία της όπερας «Сendrillon» της Pauline Viardot (σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση), στρέφει το βλέμμα της στο γαλλικό μπαρόκ με την όπερα-μπαλέτο "Pygmalion" του J.P. Rameau. Ο φόβος και το πάθος, η διαρκής αγωνία και τα αδιέξοδα του καλλιτέχνη μεταμορφώνονται σε ένα μπαρόκ οπερατικό κομψοτέχνημα από τον σημαντικότερο εκπρόσωπο του είδους.

Ο γνωστός μύθος του γλύπτη που ερωτεύεται την ίδια του τη δημιουργία μεταπλάθεται σε μια διήγηση για την επιθυμία, το ανικανοποίητο και το τίμημα που αξιώνει η εκπλήρωση των ονείρων. Η δράση μεταφέρεται στη χρυσή εποχή του Χόλυγουντ, των film noir και της ποτοαπαγόρευσης.

Τη σκηνοθεσία και τα σκηνικά σχεδιάζει ο Πάρις Μέξης, ένας από τους πιο ευφάνταστους και καταξιωμένους δημιουργούς στο χώρο της όπερας. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Ιφιγένεια εν Αυλίδι του Γκλούκ), το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Θεοδώρα του Χέντελ), το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (Το Έρημο Νησί του Χάυντν), κ.α.

Οι φωτισμοί του Γιώργου Τέλλου συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό decadent περιβάλλον: τα φετίχ και οι εμμονές του βασανισμένου καλλιτέχνη Πυγμαλίωνα παίρνουν σάρκα και οστά. Τη μουσική ερμηνεύει ένα gypsy jazz κουιντέτο, αποτελούμενο από σημαντικούς jazz και κλασικούς σολίστ, σε μια πρωτότυπη μεταγραφή από τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου με τον αυτοσχεδιασμό, ως δομικό συστατικό του μπαροκ και της jazz, να βρίσκεται στον πυρήνα της νέας προσέγγισης. Τη χορογραφία, σε μια σύγχρονη ανάγνωση της οπερας- μπαλέτου, αναλαμβάνει η χορογράφος Ιωάννα Αποστόλου, γνωστή από τη συνεργασία της με την Αγγελική Στελλάτου και τη Yelp Dance Company.

Σκηνοθεσία- Σκηνογραφία: Πάρις Μέξης
Μουσική διεύθυνση- ενορχήστρωση: Μιχάλης Παπαπέτρου
Φωτισμοί: Γιώργος Τέλλος
Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Εύα Οικονόμου-Βαμβακά
Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας

Η ΟΜΑΔΑ

Η Ομάδα Mουσικού Θεάτρου Ραφή ιδρύθηκε το 2012 απο τις μουσικούς Αναστασία Κότσαλη, Λητώ Μεσσήνη και Μάιρα Μηλολιδάκη και τον μαέστρο Μιχάλη Παπαπέτρου. Οι παραγωγές της περιλαμβάνουν κυρίως άγνωστα έργα όπερας δωματίου.                                


ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Ο «Πυγμαλίωνας» είναι μια μονόπρακτη όπερα της κατηγορίας acte de ballet που έκανε πρεμιέρα στο Chateau de Fontainebleau στις 27 Αυγούστου του 1748, σε λιμπρέτο του

Μπαγιό ντε Σοβό, εμπνευσμένο από τις Μεταμορφώσεις του Οβίδιου. O γλύπτης Πυγμαλίωνας φιλοτεχνεί το γλυπτό μιας νεαρής γυναίκας, το οποίο και ερωτεύεται παράφορα. Ενώ η αγαπημένη του Σεφίζ τον εκλιπαρεί να επιστρέψει σ' αυτήν, εκείνος ζητάει από τη θεά του έρωτα να εμφυσήσει ζωή στο γλυπτό. Το άγαλμα ζωντανεύει, χορεύει και τραγουδά. Η θεά εκφράζει τον θαυμασμό της στην καλλιτεχνική ευφυΐα του

Πυγμαλίωνα και την πίστη του στη δύναμή της.

Αυτό το ξεχασμένο για χρόνια μικρό αριστούργημα του Ραμώ– όπως άλλωστε και τα περισσότερα έργα του– έμειναν στην αφάνεια για ολόκληρο τον 19ο αιώνα και επανήλθαν στις ευρωπαϊκές όπερες μετά το 1903.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Εξαιρετική παράσταση με καταπληκτικές ερμηνείες και από τους τέσσερις ηθοποιούς, με ενθουσιάσε ιδιαίτερα ο παιχνιδιάρης "έρως" με την ερμηνεία του και κυρίως με την εκφραστικότητα τον κινήσεων του, σαν έχει ξεπηδήσει από πίνακα της αναγέννησης. Η ζωντανή μουσικής επί σκηνής (πιάνο, βιολί, βιόλα, φλάουτο κ.α.) έδινε την εντυπωση ότι ήσουν σε παράσταση της λυρικής. Μια παράσταση που πρέπει να δούν σε όσους αρέσει η όπερα.