Πόρνες στα Βούρλα ή «Κάτι να μείνει από μένα»

Διάρκεια: 90'
Κείμενο: Τέτη Σώλου
Διασκευή: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Δραματουργική επεξεργασία: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου
Ερμηνεύουν: Κατερίνα Σκορδαλάκη, Αμαλία Αυγουστάκη, Ρουμπίνη Χονδρουδάκη. Αφηγήτρια: Τέτη Σώλου
Παίζουν μουσική: πιάνο επί σκηνής: Υβόνη Σιέμου

Περιγραφή

Ένα χρονικό «μετά μουσικής», αφιερωμένο με τρυφερότητα στη μνήμη των κοριτσιών, που πέρασαν από το «τεράστιο δημόσιο μπορντέλο στη Δραπετσώνα που έφτιαξε ο Δήμος του Πειραιά και λειτούργησε υπό την προστασία του κράτους και την περιφρούρηση της αστυνομίας» από το 1873 που θεμελιώθηκε, μέχρι την τελική κατεδάφισή του εκατό χρόνια μετά, επί δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Περισσότερα

Μια μουσικοθεατρική παράσταση - κεράκι μνήμης

για κάποιες προσφυγοπούλες του 1922

Σκιές, μουσικές και φωνές, όπως του Μάρκου, του Τούντα, του Δελιά, του Καρίπη, του Παπάζογλου, της Εσκενάζη.

Για να καταγραφεί και να μείνει στη συλλογική μνήμη κάτι από όλα αυτά…

Επιλογή τραγουδιών, ενορχηστρώσεις, πιάνο επί σκηνής: Υβόνη Σιέμου

* Τρεις επιπλέον παραστάσεις στο πλαίσιο του προγράμματος «Πυρίκαυστες Πόλεις» της Ελληνικής Εταιρείας Αισθητικής «Ίδρυμα Μιχελή» στην μνήμη των 100 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης στους Δήμους Καισαριανής, Βύρωνα και Δραπετσώνας:

Καισαριανή: Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου (Θέατρο Νέου Δημαρχείου)

Δραπετσώνα: Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου (Θέατρο κτιρίου Αντώνης Σαμαράκης)

Βύρωνας: Κυριακή, 20 Νοεμβρίου, ώρα 8:00 μ.μ. (Θέατρο Νέα Ελβετία)

Φωτογραφίες

8 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Παρακολούθησα στις 15-01-2023 την εξαιρετική παράσταση Πόρνες στα Βούρλα ή "Κάτι να μείνει από μένα" στο φιλόξενο και ζεστό φουαγιέ του Θεάτρου Αγγέλων Βήμα.Η αφηγήτρια του βιβλίου και οι ταλαντούχες ηθοποιοί καταφέρνουν μέσω της υποκριτικής τους δεινότητας να μεταφέρουν στο κοινό ένα χρονικό πόνου και τρυφεράδας.Πρόκειται για μια συγκινητική παράσταση, η οποία δείχνει τη ζωή των γυναικών στα Βούρλα του Πειραιά.Η μουσική με το πιάνο ντύνει πολύ όμορφα τις αφηγήσεις των ηθοποιών.Αξίζει να δει κανείς τη θεατρική παράσταση!Ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για τη διπλή πρόσκληση.

 2. Παρακολούθησα την παράσταση στις 30-10-22.
  Έχω μεγαλώσει στον Πειραιά.
  Την περιοχή των Βούρλων - μία ιστορική περιοχή - την ανακάλυψα τελευταία ως προς τα καλά κρυμμένα μυστικά που είχε.
  Για ότι αφορά την παράσταση μου άρεσε πολύ. Πολύ ωραία η διήγηση, με αλήθειες σωστά αποδιδόμενες όπως και οι μοναδικές εκτελέσεις των τραγουδιών. Ιδιαίτερα ατμοσφαιρική παράσταση και με παρέσυρε στο κλίμα της εποχής.
  Όλες οι κυρίες εξαιρετικές.
  Για τους λάτρεις της ιστορίας και του διαβάσματος, ο συγγραφέας και ερευνητής Βασίλης Πισιμήσης έχει γράψει γράψει μερικά βιβλία για την περιοχή των Βούρλων και της Τρούμπας.

 3. Εξαιρετική παράσταση, με ιστορικό και κοινωνιολογικό ενδιαφέρον, σκληρές αλήθειες και πολλή μουσική. Πολύ καλές ερμηνείες και υπέροχη μουσική επένδυση (άρτια παιγμένη, παρά το παγερό πρόσωπο της πιανίστριας). Λιτή και απέριττη σκηνοθεσία, ατμοσφαιρική παρουσίαση σε έναν πανέμορφο και πολύ φιλόξενο χώρο, με τα κεράσματα και τα άνετα καθίσματά του να ολοκληρώνουν την ευχάριστη βραδιά! Σας ευχαριστούμε!