Rose is a rose is a rose is a rose

Αρχείο Παίχτηκε από 31/01/2020 έως 01/02/2020
Δραματουργική επεξεργασία: Κατερίνα Λιάτσου
Σκηνοθέτης: Πέτρος Παπαζήσης
Σκηνογραφία: Φανή Σκουλικίδη-Μπουκουβάλα
Κοστούμια: Φανή Σκουλικίδη-Μπουκουβάλα
Ερμηνεύουν: Αλκυόνη Θηλυκού, Στεργιάνα Τζέγκα

Περιγραφή

μια κωμωδία για τις ζωές της Γερτρούδης Στάιν και της Άλις Μπ. Τόκλας.

Περισσότερα

«“Ο θάνατος είναι θάνατος’’. Αυτό έγραψα. “Ο θάνατος είναι θάνατος’’. Και είναι. Αλλά δεν είναι το τέλος… Δεν είναι.»

Γερτρούδη Στάιν

 

H ομάδα Παραστατικών Τεχνών Tender Buttons σε συνεργασία με την Alibi Gallery παρουσιάζουν την site-specific παράσταση “Rose is a rose is a rose is a rose”, βασισμένη στην ζωή της Γερτρούδης Στάιν και της συντρόφου της, Άλις Μπ. Τόκλας. Η παράσταση πραγματοποιείται στο χώρο της Alibi Gallery, όπου παρουσιάζεται η έκθεση “Come Together...Right Now” μέχρι και την Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2020. Πρόκειται για μια έκθεση που επιχειρεί να αναδείξει την πολυφωνία που επικρατεί σήμερα στις εικαστικές τέχνες, φιλοξενώντας αντιπροσωπευτικά έργα 40 καλλιτεχνών από διαφορετικές γενιές.

Το 1874 γεννιέται η Γερτρούδη και το 1967 πεθαίνει η Άλις. Ωστόσο, ο θάνατος της Γερτρούδης, 27 Ιουλίου του 1946, δεν διακόπτει την διάσημη σχέση τους. Οι δύο γυναίκες αφηγούνται την κοινή τους ζωή, άλλοτε αναπαριστώντας γεγονότα σε χρόνο φλας μπακ και άλλοτε περιγράφοντάς τα στο σύγχρονο παρόν του έργου - περιγραφές στις οποίες η Γερτρούδη παίρνει μέρος, αν και νεκρή, ζώντας ακόμα μέσα από τις αναμνήσεις της Άλις. Όλα ξεκινούν με την γνωριμία τους τον Σεπτέμβριο του 1907 στο Παρίσι και έκτοτε οι δυο τους δεν χωρίζονται ποτέ. Μας ξεναγούν στο διάσημο λογοτεχνικό σαλόνι τους, ταξιδεύουν στην Αμερική, εκδίδουν αριστουργήματα, θυμούνται έναν ή δύο πολέμους και αναπολούν τις στιγμές της κοινής τους ζωής.

Το έργο και κατ’ επέκταση η παράσταση, δεν αφηγείται δυο ξεχωριστές ζωές. Αυτά τα δύο υπαρκτά και διάσημα πρόσωπα ένωσαν τους εαυτούς τους τόσο βαθιά, που ακόμα και μετά το θάνατο της Στάιν, γι’ αυτές τίποτα δεν τελείωσε. Αυτό είναι που τις κάνει ενδιαφέρουσες, περισσότερο από τα γραπτά τους, τους πίνακές τους και τις συναναστροφές τους. Είναι ιδιόρρυθμες, είναι υπερφίαλες, είναι εκκεντρικές, άλλα είναι μαζί: κι αυτό κάτι πρέπει να σημαίνει. Ανάμεσα στους πίνακες του σήμερα ανακαλύπτεται μία σχέση του παρελθόντος, αλλά και οι δυνατότητες της σχέσης δύο Τεχνών, του θεάτρου και των εικαστικών.

Οργάνωση παραγωγής: Νίκος Μαυράκης

Παραγωγή: TooFarEast Productions

Η παράσταση πρωτοπαίχτηκε στη Θεσσαλονίκη στον πολυχώρο Aniline, το 2016, και στο φεστιβάλ “Ανοιχτή Σκηνή - Φωνές της Πόλης” του Δήμου Θεσσαλονίκης στο θέατρο Άνετον τον Απρίλιο του 2017, με τους παρακάτω επιπλέον συντελεστές: Ελένη Χούμου (φωτίστρια) και Ελένη Τσιμίδου (σκηνογραφία-ενδυματολογία μαζί με τη Φανή Σκουλικίδη)

 

Έκθεση “Come Together...Right Now”

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιώργος Βαβυλουσάκης, Μαρία Βάλλα, Λευτέρης Βελέτζας, Ρούλα Βιδάλη, Ιάκωβος Βολκώφ, Χρήστος Γιαννόπουλος, Απόλλωνας Γλύκας, Κορνήλιος Γραμμένος, Ιάσονας Καμπάνης, Αντώνης Καπνίσης, Μιχάλης Κιούσης, Μαρία Κοκκίνη, Μαρίλια Κολυμπίρη, Βασιλική Κούκου, Κώστας Λάβδας, Νάγια Μαγαλιού, Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Βεατρίκη Μαρκοπούλου, Ματίνα Μαυρονικόλα, Ιωάννης Μονογυιός, Λένια Οικονόμου, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Χρήστος Πόνης, Σοφία Ροζάκη, Αλέξανδρος Σιμόπουλος, Όλγα Σουρή, Νίκος Σταυρακαντωνάκης, Άγγελος Σχίζας, Γιάννης Σωτηρίου, Αγγελίνα Τσουμάνη, Βάνα Φερτάκη, Κατερίνα Χάρου, Βαγγέλης Χούρσογλου (aka WOOZY), Φλοράνς Χρηστάκη, Δημήτρης Χρηστίδης, Mari Aoyama, Cacao Rocks, Jola, Vincent Meyrignac, N_Grams

Επιμέλεια Έκθεσης: Ματίνα Χαραλάμπη

Βρείτε μας:
Trailer
Instagram
Facebook

Φωτογραφίες