Σολομώντεια λύση

Αρχείο Παίχτηκε από 30/10/2016 έως 27/11/2016
στο Κάτω από τη γέφυρα

2ος χρόνος παραστάσεων
Συγγραφέας: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθέτης: Νίκος Δαφνής
Ερμηνεύουν: Κώστας Κλάδης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Κατερίνα Τσεβά, Κώστας Τζαφέρης, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Οδυσσέας Κιόσογλου

Περιγραφή

Για πολλούς αιώνες ήταν γνωστή με το όνομα «Ο Καυκασιανός κύκλος», μέχρι που ο μεγάλος Μπέρτολντ Μπρεχτ εμπνεύστηκε από αυτήν το αριστούργημά του «Ο κύκλος με την κιμωλία».

Περισσότερα

Από το μακρινό Καύκασο έρχεται η ιστορία που θα σας πούμε φέτος.

Πολλοί, πιστεύουν ότι αναφέρεται σ’ ένα τέχνασμα του σοφού βασιλιά Σολομώντα, για να βρει ποια είναι η πραγματική μητέρα ενός παιδιού …

Ο φίλος μας, ο Γιάννης Καλατζόπουλος, προτίμησε αυτή την εκδοχή. Γι’ αυτό κι εμείς, μ’ αυτόν τον τίτλο, σας την παρουσιάζουμε. Το ερώτημα που βάζει η παράστασή μας, δεν έχει εύκολη απάντηση.

Σε ποιον ανήκει ένα αγαθό; Στο φυσικό ιδιοκτήτη του, ή σ’ αυτόν που το χρειάζεται, το φροντίζει και το αγαπά πραγματικά; Μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι από την υστερία μιας απάνθρωπης καταναλωτικής κοινωνίας, που όλοι έχουμε πέσει θύματα; Μήπως τα άπειρα ρούχα, τα παπούτσια και τις τσάντες, που σχεδόν καινούργια παραμένουν στις ντουλάπες μας, επειδή … πέρασε η μόδα τους, την ώρα που χιλιάδες κυκλοφορούν ρακένδυτοι; Μήπως τα βιβλία που αδιάβαστα σκονίζονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μας, όταν εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν αναλφάβητοι; Μήπως τους τόνους φαγητών που πετάμε, όταν δισεκατομμύρια σ’ όλο τον κόσμο πεθαίνουν απ’ την πείνα;

Ασφαλώς, δεν ξεχνάμε ότι κάνουμε θέατρο για παιδιά και ότι το γέλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό «εργαλείο» σ’ αυτό το είδος θεάτρου. Πιστεύουμε ότι τα παιδιά, πρέπει να είναι χαρούμενα και αισιόδοξα. Γιατί απ’ αυτά θα αλλάξει (αν αλλάξει) αυτός ο κόσμος.

Η παράστασή μας είναι εξαιρετικά διασκεδαστική. Είναι σκηνοθετημένη σαν «θέατρο μέσα στο θέατρο».

Με τα ευφάνταστα σκηνικά και τα κοστούμια της Δέσποινας Βολίδη την υπέροχη μουσική του Δημήτρη Λέκκα και τις εμπνευσμένες χορογραφίες της Αρετής Μώκαλη, νομίζουμε ότι θα είναι μια παράσταση – σταθμός στην δεκαοχτάχρονη ιστορία του θεάτρου μας.

Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφία: Αρετή Μώκαλη
Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Ζωγραφική σκηνικών - αφίσα: Ελένη Σουμή
Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς

Βίντεο

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είχαμε τη τύχη να το δούμε πέρυσι...Εξαιρετική παράσταση σε όλα της!
    Μια παράσταση ποιοτική, με απόλυτο σεβασμό στο θεατή της, με εξαιρετική απόδοση του έργου, με τρομερούς ηθοποιούς ο ένας καλύτερος από τον άλλο, με τραγούδια που συμπλήρωναν τέλεια την παράσταση, με σκηνικό απόλυτα ταιριαστό με το κλίμα της παράστασης. Τα μηνύματα πολλά και επίκαιρα που γινόταν πλήρως αντιληπτά από τα παιδιά χωρίς να χρειαστεί ο γονιός να εξηγήσει τίποτα και έδωσαν τροφή για περαιτέρω συζήτηση μετά το τέλος της παράστασης.
    Η συγκεκριμένη παράσταση ανεβάζει πολύ το επίπεδο και τον πήχη στις παιδικές θεατρικές παραστάσεις. Μη χάσετε με τίποτα αυτή την καταπληκτική παράσταση

  2. Το είδαμε με το σχολείο. Πάρα πολύ ωραίο έργο, ωραία κουστούμια. Η υπόθεση κρατούσε το ενδιαφέρον, η πλοκή ήταν γρήγορη. Διδακτικό, χωρίς να γίνεται βαρετό. Και με χιούμορ. Εκεί κάτω ξέρουν από παιδικό θέατρο. Όσες παραστάσεις έχουμε δει ήταν εξαιρετικές.