Stachtopetarida

Διάρκεια: 60'
Ερμηνεύουν: Nerea Gurrutxaga Arruti, Daniel Jeremiah Persson, Bryn Thomas, Anders Duckworth, Simea Cavelti, Iro Vas

Περιγραφή

6 νέοι χορευτές από τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τη Χώρα των Βάσκων και την Αγγλία παρουσιάζουν στο ΚΕΤ το αποτέλεσμα του ερευνητικού εργαστηρίου τους με τίτλο Stachtopetarida.

Περισσότερα

Improvisation into performance

Είσοδος ελεύθερη, με ελεύθερη συνεισφορά

(κρατήσεις απαραίτητες)

«Πράγματι προτού ΄ποψάλει ο παπάς, η Σταχτοπεταρίδα κίνησε για το σπίτι. Άμα όμως κατάλαβε πως τηνε ζύγωνε το βασιλόπουλο, πήε να τρέξει, το πασουμάκι της το ένα κόλλησε χάμω, μα δεν μπορούσε να γυρίσει να το πιάσει, γιατί θα την τσάκωνε το βασιλόπουλο...»

6 νέοι χορευτές από τη Σουηδία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τη Χώρα των Βάσκων και την Αγγλία παρουσιάζουν στο ΚΕΤ το αποτέλεσμα του ερευνητικού εργαστηρίου τους με τίτλο Stachtopetarida.

Το ερευνητικό εργαστήριο πραγματοποιείται τον Σεπτέμβριο του 2015 στο πλαίσιο του Kythnos Dance Week, όπου οι 6 καλλιτέχνες συναντιούνται με τοπικούς μουσικούς και με την ομάδα παραδοσιακών χορών Χώρας Κύθνου με σκοπό να εξερευνήσουν τη σχέση ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη τέχνη.

Στόχος του εγχειρήματος είναι η διάδοση του σύγχρονου χορού και της τέχνης σε τόπους που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην καλλιτεχνική επικαιρότητα και ελάχιστη κρατική οικονομική υποστήριξη στον καλλιτεχνικό τομέα. Το καλλιτεχνικό αυτό project στηρίζεται στην ανταλλαγή ιδεών και πολιτισμών και στην ένταξη της παράδοσης στη σύγχρονη τέχνη.

Η πρωτότυπη χοροθεατρική σύλληψη που θα προκύψει μέσα από αυτό το εργαστήριο θα παρουσιαστεί στις 27 Σεπτεμβρίου στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων, ενώ στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο εξωτερικό.

 

Για τα μέλη της ομάδας

Ηρώ Βασάλου 
Μετά από 7 χρόνια συμμετοχής σε ομάδα ρυθμικής γυμναστικής και 3 χρόνια σε ομάδα θεάτρου στην Αθήνα, η Ηρώ αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή για το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της σχολής σύγχρονου χορού London Contemporary Dance School στο Λονδίνο. Στη σχολή τής δόθηκε η ευκαιρία να δουλέψει με πολλούς καλλιτέχνες χορού και χοροθεάτρου διεθνούς φήμης όπως οι: Jose Agudo, Rick Nodine, Jovair Londo, Sasha Roubicek, Antonio de la Fe, Claire Cunningham. Μετά από την αποφοίτησή της ζει και εργάζεται σαν ελεύθερη καλλιτέχνης στη Μάλαγα της Ισπανίας. Χοροθέατρο, Performance, παραστάσεις σε εξωτερικό χώρο (site specific), και διαδραστικό θέατρο είναι κάποια από τα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα που μπορεί κανείς να συναντήσει στις δουλειές της Ηρώς.

 Daniel Jeremiah Persson 
Ο Daniel, γεννημένος το 1992, είναι Σουηδός χορευτής, με βάση του το Λονδίνο απ' το 2011. Οι ανθρώπινες επιστήμες, τα ταξίδια και ο κινηματογράφος είναι βασικά ενδιαφέροντά του, τα οποία εμπνέουν τον ίδιο ως ελεύθερο καλλιτέχνη και τη δουλειά του στην Humanah Productions. Επί του παρόντος, ο σουηδός καλλιτέχνης δουλεύει ως ιδρυτικό μέλος στην ομάδα Humanah Productions. Μετά από την αποφοίτησή του το 2014, δούλεψε με την χορογράφο Alex Howard στην παραγωγή Without Measure, όπως και με άλλους καλλιτέχνες χορού/χορογράφους: Anders Duckworth, Sze Wei Chan, Eva Recacha.

 Simea Cavelti
Η Simea, γεννημένη στην Ελβετία, αποφοίτησε από τη σχολή σύγχρονου χορού στο Λονδίνο London Contemporary Dance School το 2014, όπου συνέβαλε στη δημιουργία διάφορων πρότζεκτ και χόρεψε στις χορογραφίες των Sasha Waltz, Jose Agudo, Joe Moran, Ohad Nahrin και Wayne Persons. Η πρώτη της επαγγελματική συνεργασία ήταν με τον χορογράφο Joshua Monten στη Βέρνη στο κομμάτι "Doggy Style". Το ενδιαφέρον της Simea για την αραβική κουλτούρα την οδήγησε στο Λίβανο και το Μαρόκο, όπου δουλεύει αυτή τη στιγμή για τη δημιουργία του κομματιού "HIMIM".

Nerea Gurrutxaga Arruti 
Η Nerea μεγάλωσε στο Σαν Σεμπαστιάν, Χώρα των Βάσκων. Το 2014 αποφοίτησε από τη σχολή χορού London Contemporary Dance School όπου βραβεύτηκε με την υποτροφία Peggy Hawkins. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής της στο Λονδίνο, συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες του χώρου, όπως: Rick Nodine, Sasha Roubicek, Claire Cunningham, Joe Morran και συμμετείχε στο πρόγραμμα ανταλλαγής με τη σχολή Danish National School for Performing Arts στη Δανία. Από τον Αύγουστο του 2014 δουλεύει με την εθνική ομάδα χορού της Σκοτίας. Είναι επίσης ένα από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας Roundabout Collective στη Σκοτία.

Bryn Thomas
Ο άγγλος χορευτής από το Μπρίστολ συμμετείχε από μικρή ηλικία στη χορευτική νεανική ομάδα Kinesis του Μπρίστολ και στη νεανική ομάδα χορού Old Vic Theater, παράλληλα με την μουσική του πρακτική. Στη σχολή London Contemporary Dance School του Λονδίνου, από την οποία αποφοίτησε το 2014, βραβεύτηκε με την υποτροφία Charlotte Kirkpatrick. Μετά την αποφοίτησή του επιλέχτηκε από την ομάδα σύγχρονου χορού Verve για να συμμετάσχει στη διεθνή της περιοδεία. Επί του παρόντος ολοκληρώνει το Master του με τίτλο "Η Εναλλακτική οικονομία και η δημιουργική διαδικασία" μέσω της σχολής Northern School of Contemporary Dance. Παράλληλα με την εκπαίδευσή του ο Bryn έχει χορέψει για τους: Julia Thorneycroft, Humanah Productions και Myrtie theater company. Το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται σε δουλειές που αφορούν την κοινότητα με την κοινωνική-οικονομική της υπόσταση.

Anders Duckworth
Ο Anders είναι σουηδικής και αγγλικής καταγωγής χορευτής και εικαστικός καλλιτέχνης και έχει την έδρα του στο Λονδίνο. Χορογραφίες του έχουν φιλοξενηθεί σε διάφορους καλλιτεχνικούς χώρους του Λονδίνου όπως: Robbin Howard Dance Theatre, laban theatre, Central St Martin's, The Place studio theatre, Theatre Delicatessen κ.α. Έχει δουλέψει επίσης με τους: Jose Agudo, Wayne Persons, Fionn Cox-Davies, Humanah productions. Αποφοίτησε από τη σχολή London Contemporary Dance School και κατόπιν επιλέχτηκε από την ομάδα Tilted Productions. Πηγή της έμπνευσής του αποτελούν τα θέματα ταυτότητας, μονιμότητας, χρόνου, ο κινηματογράφος και η μίξη των διαφορετικών τεχνών.

Περισσότερες πληροφορίες:
http://irovas.wix.com/kythnos-dance?fb_ref=Default
https://www.facebook.com/anders.duckworth?fref=ts
https://www.facebook.com/Bryn.fassyclaart?fref=
https://www.facebook.com/RoundaboutCollective?fref=ts
http://www.humanahproductions.com/