Συναυλία αφιερωµένη στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής Επανάστασης

Αρχείο Παίχτηκε από 30/11/2017 έως 30/11/2017
στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Περιγραφή

Η Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 είναι ένα πολύ σηµαντικό ιστορικό γεγονός που επέδρασε καθοριστικά σε ολόκληρη την ιστορία του 20ού αιώνα και όχι µόνον, ενώ έδωσε πάµπολλες αφορµές για δηµιουργία πολιτιστικών ερεθισµάτων. Μερικά από αυτά θα παρουσιαστούν στη νέα συναυλία της Φιλαρµόνιας.

Περισσότερα

 

ΦΙΛΑΡΜΟΝIA ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ο Αλέκος Ξένος (1912-1995) ήταν ένας σηµαντικός συνθέτης που χρησιµοποίησε στη µουσική του στοιχεία της µουσικής µας παράδοσης, ήταν όµως κοµµατικά ενταγµένος στην Αριστερά και στρατεύτηκε και πολέµησε στο πλευρό της, διώχτηκε, µάλιστα, αργότερα, για τα πιστεύω του. Τα περισσότερα από τα έργα του, και ιδίως εκείνα που γράφτηκαν την περίοδο του Πολέµου, της Κατοχής, της Αντίστασης και του Εµφυλίου (και αργότερα) έχουν σαφή φιλο-κοµµουνιστική κατεύθυνση. Στην περίφηµη «Συµφωνία της Αντίστασης» χρησιµοποιούνται, µάλιστα, και αντάρτικα τραγούδια. Το Συµφωνικό Ποίηµα «Σπάρτακος» απηχεί φυσικά την αντιστασιακή ιδεολογία του Ξένου, γράφτηκε, όµως, αργότερα, το 1963.

Ο Ντµίτρι Ντµίτριεβιτς Σοστακόβιτς (1906-1975) θεωρείται ο κατ’ εξοχήν αντιπροσωπευτικός συνθέτης της Σοβιετικής Ρωσίας. Το τεράστιο µουσικό ταλέντο του, ένα από τα µεγαλύτερα του 20ού αιώνα, δεν ήταν δυνατόν, φυσικά, να υποταχθεί στο αυταρχικό καθεστώς της Σταλινικής και µετασταλινικής περιόδου γι’ αυτό και η σχέση του µε το καθεστώς ήταν γεµάτη από περιόδους συγκρούσεων και απαγορεύσεων, µεταξύ των περιόδων αποδοχής και ένδοξης αναγνώρισης. Η ∆εύτερη Συµφωνία του (από τις 15 συνολικά που συνέθεσε) είναι έργο νεανικό, που δανείζεται στοιχεία από τις πρωτοποριακές τεχνικές της εποχής. Γράφτηκε το 1927 όταν ο Σοστακόβιτς ήταν 22 ετών, και αφιερώθηκε στην δέκατη επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης. Είναι η πρώτη φορά που ο συνθέτης χρησιµοποιεί χορωδία σε µια συµφωνία του. Στο τελευταίο

µέρος της, η Χορωδία ψάλλει έναν ύµνο για τα ιδανικά της Επανάστασης και ένα δοξαστικό στον ηγέτη της, τον Λένιν.

Το Συµφωνικό Ποίηµα «Οκτώβρης», αντίθετα, ανήκει στην τελευταία, ωριµότερη περίοδο του συνθέτη και γράφτηκε στα 1967, πάλι για µια επέτειο της Επανάστασης, την 50ή. Η µουσική της γλώσσα είναι συντηρητικότερη της συµφωνίας, δανειζόµενη στοιχεία από το υστεροροµαντικό ιδίωµα του Μάλερ, αλλά χωρίς να αποµακρύνεται από το επικό ύφος που συχνά συναντούµε στα έργα του Σοστακόβιτς.

Πρόγραµµα
Ντµίτρι Σοστακόβιτς, Συµφωνικό Ποίηµα «Οκτώβρης»
Αλέκος Ξένος, Συµφωνικό Ποίηµα «Σπάρτακος»
Ντµίτρι Σοστακόβιτς, ∆εύτερη Συµφωνία «Στον Οκτώβρη»