Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες.1922

Αρχείο Παίχτηκε από 08/10/2022 έως 30/10/2022
στο Vault Theatre Plus
Διάρκεια: 60' (χωρίς διάλειμμα)
Σύλληψη: Μιχαέλα Αντωνίου & Λίλυ Αλεξιάδου
Σκηνοθέτης: Μιχαέλας Αντωνίου
Σκηνογραφία: Νίκος Κασαπάκης
Κοστούμια: Νίκος Κασαπάκης
Φωτισμοί: Μιχαέλα Αντωνίου
Ερμηνεύουν: με αλφαβητική σειρά: Μυρτώ Παγκάλου, Μαρία Πουλιέζου, Αγγελική Στρατάκη
Παίζουν μουσική: Κιθάρα – λαούτο – μαντολίνο: Δημήτρης Κλεισαρχάκης

Περιγραφή

Η παράσταση Συναξάρια, μαρτυρίες, μάρτυρες. 1922 παρακολουθεί την ιστορία τριών γυναικών, που βρέθηκαν στη δίνη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Είναι εμπνευσμένη από εμβληματικά λογοτεχνικά μυθιστορήματα, όπως Το νούμερο 31328 του Ηλία Βενέζη και το Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο δεύτερο: Βαλκανικοί – ’22 του Θανάση Βαλτινού, μαρτυρίες προσφύγων παρμένες από τη Μαύρη βίβλο. 1922 του Γιάννη Καψή και στίχους ποιητών και είναι μια πρωτότυπη σκηνική γραφή της Μιχαέλας Αντωνίου και της Λίλυς Αλεξιάδου. Μια σύγχρονη ανάδυση της ιστορικής μνήμης, που ξεκινά από τα γεγονότα που οδήγησαν στην Καταστροφή του ’22 και συνομιλεί με το σήμερα, καταδεικνύοντας τη διαχρονική τραγωδία της ανθρώπινης μοίρας μέσα στη φρίκη του πολέμου.

Περισσότερα

Το κείμενο ακολουθεί τη ζωή πριν την Καταστροφή, αλλά και την περιπέτεια και την αγριότητα, που υπέστη ο άμαχος πληθυσμός κατά τη διάρκεια του διωγμού. Οι μαρτυρίες όσων επέζησαν του σκληρού ξεριζωμού από τις χαμένες πατρίδες μπλέκονται σε μια σκηνική σύνθεση, που συνοδεύεται από παραδοσιακή μουσική και τραγούδια.

Η παράσταση παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2022 με μεγάλη επιτυχία στο θέατρο «Άννας Συνοδινού», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «στη σκιά των βράχων» των δήμου Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής. Ανεβαίνει για 11 παραστάσεις στη σκηνή του Θεάτρου Vault, από το Σάββατο 8 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 18:00 έως και 30 Οκτωβρίου.

Βοηθός σκηνοθέτιδας: Βάσια Σκιαδά
Φωτογραφίες: Τζοάννα Βρακά
Ακούγονται οι φωνές: Αντώνης Αντωνίου, Νίκος Βλασάκης, Γιώργος Σύρμας, Μπάμπης Χατζηδάκης

*ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ

Φωτογραφίες