Τα 5 στοιχεία

Διάρκεια: 100' (χωρίς διάλειμμα )
Κείμενο: Tάκης Μπουρμάς 
Σκηνοθέτης: Άννα Μπουρμά
Ερμηνεύουν: Άννα Μπουρμά
Παίζουν μουσική: Κιθάρες, φωνή, αφήγηση: Τάκης Μπουρμάς, Πλήκτρα: Nίκος Καλαντζάκος, Πνευστά: Γιώργος Μακρής

Σχετικά

 

Μια μουσικοθεματική παράσταση με την Άννα Μπουρμά

Festival Megaro Gyzi

Τον δεύτερο χρόνο παρουσίας συμπλήρωσε, η μουσικοθεματική παράσταση '' Τα 5 Στοιχεία''.

Μετά από μια σειρά εξαιρετικά πετυχημένων sold out παραστάσεων σε Αθηναϊκές σκηνές, αλλά και εκτός Αθηνών, «Τα 5 στοιχεία», της Άννας Μπουρμά θα φιλοξενηθούν για πρώτη φορά στη Σαντορίνη στο Μέγαρο Γκύζη, το Σαββάτο 21 Οκτωβρίου.

Τα 5 Στοιχεία σημείωσαν καθολική κριτική αποδοχή και αγαπήθηκαν από το κοινό, που διέκρινε την ιδιαιτερότητα της παράστασης, που κινήθηκε έξω από τα συνηθισμένα.

Η παράσταση είναι βασισμένη στη θεωρία του Ησίοδου, για τα πέντε θεμελιακά στοιχεία (φωτιά, αέρας, νερό, γη και το ξεχασμένο 5ο στοιχείο ο Αιθέρας), που αποτελούν και τους νοηματικούς συνδέσμους των τραγουδιών, που ερμηνεύει η Άννα Μπουρμά, η οποία αναδεικνύεται σε μια performer σπάνιας πληρότητας, μέσα από την εξαιρετικά χορογραφημένη παρουσία της στη σκηνή. Τραγουδάει, χορεύει, παίζει πιάνο και κρουστά και παρασύρει το κοινό σε μια μουσική – εικαστική μυσταγωγία.

Η παρουσία παραδοσιακών οργάνων, όπως νταούλια, τσαμπούνες, ελληνικές γκάιντες, καβάλι αλλά και σύγχρονες τεχνικές όπως computer programming και looping, δίνουν ένα πρωτόγνωρο αποτέλεσμα.

Έτσι ο ακροατής αντιλαμβάνεται από το πρώτο άκουσμα το ταξίδι της παράδοσης στο παρόν και συνδέεται με την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία καθώς και με την σύγχρονη αναζήτηση και γραφή.

Η Άννα Μπουρμά παρουσιάζει, ερμηνεύει και σκηνοθετεί, ενώ τα κείμενα και πολλά από τα τραγούδια υπογράφει ο συνθέτης & στιχουργός Τάκης Μπουρμάς. Ακολουθούν αποσπάσματα από τα κείμενα της παράστασης:

Φωτιά: Το ξέρω πως η φωτιά μόνο με φωτιά φουντώνει και όχι με αναβολές.
Αέρας: Όπου φυσάει ο άνεμος πάμε κι εμείς. Είναι σαν να μην υπάρχει τίποτα άλλο στην σκέψη μας, πέρα από την διατεταγμένη αποστολή.
Νερό: Στο νερό βρήκα έναν συμπολεμιστή στην μάχη να μετατρέψω τον βάλτο μου σε καθαρή τρεχούμενη διαφάνεια.
Γη: Όταν ο έρωτας κυριεύει τους ανθρώπους, αποθεώνεται η αρμονία των αισθήσεων, ανθίζουν τα ρόδα στην αυλή μου, παίρνει σάρκα και οστά η αθανασία, χαμογελάει η Γή ολάκερη, επιβεβαιώνεται ο μόνος γνωστός παράδεισος.
To πέμπτο στοιχείο: Τα ερωτήματα θα παραμείνουν ερωτήματα και μάλλον έτσι θα μείνουν στο Πάντα.

Κείμενα, ενορχήστρωση: Tάκης Μπουρμάς
Ήχος: Κατερίνα Παναγοπούλου
Φώτα: Στέφανος Ερινιτάκης & Άννα Μπουρμά
Projection mapping: Στέφανος Ερινιτάκης
Computer programming: Νίκος Καλαντζάκος
Φωτογραφίες αφίσας: Γιάννης Μαργετουσάκης
Body painting: Κατερίνα Βλάχου
Παραγωγή: AFM records | Θεοδόσιος Φράγκος