Τα ρούχα του βασιλιά

Αρχείο Παίχτηκε από 20/03/2016 έως 24/04/2016
στο
Συγγραφέας: Χ.Κ Άντερσεν
Διασκευή: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθέτης: Ράνια Μιχαηλίδου
Ερμηνεύουν: Γιάννης Ανδρονικίδης, Γιάννα Αλνακά, Εβίτα Σταυρουλάκη, Ντίνα Γιαννακίδου, Μαριάνθη Σαμαρά, Αφροδίτη Γεροφωκά, Άρτεμις Γεωργιάδου, Εύη Φουρίκου, Άλκης Κομματάς, Ράνια Μιχαηλίδου, Αγγελική Βαστάκη.

Περιγραφή

Το σημαντικό και ξεχωριστό στοιχείο της συγκεκριμένης παράστασης είναι πως κατά τη διάρκεια της τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά στη δράση, παριστάνοντας το λαό της Σαρτουρίας. Οι μικροί μας φίλοι θα κληθούν να πάρουν θέση απέναντι στην κοινωνική αδικία, να αντιδράσουν στις παράλογες αποφάσεις του βασιλιά και να προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν την αλήθεια και τη δικαιοσύνη.

Περισσότερα

Σε θεατρική διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου

Η παιδική σκηνή του θεάτρου ΝΤΟΥΕΝΤΕ ετοίμασε με πολλή αγάπη και μεράκι μια πανέμορφη μουσικοθεατρική παράσταση για μικρά παιδιά και...έξυπνους μεγάλους!

Μια όμορφη ιστορία του Χ.Κ Άντερσεν σε πανέξυπνη θεατρική διασκευή του Γιάννη Καλατζόπουλου ζωντανεύουν επί σκηνής οι ηθοποιοί και οι μουσικοί μας!

Μια φορά κι έναν καιρό λοιπόν.. ο φαντασμένος βασιλιάς της μακρινής (ή μήπως κοντινής...;) Σαρτουρίας, αδιαφορώντας πλήρως για το λαό του νοιαζόταν μόνο για την καλοπέραση του.. τί ρούχα θα φορέσει, πόσο ακριβά θα είναι τα υφάσματα τους, πόσο κομψός και όμορφος θα μοιάζει!!! Όποιος τολμούσε να του φέρει αντίρρηση, με μια απλή εντολή του βασιλιά... αποκεφαλιζόταν! Μέσα στην παραζάλη της υπεροψίας του λοιπόν, πέφτει θύμα δυο κουτοπόνηρων, φτωχών απατεώνων και γίνεται ρεζίλι σε όλο τον κόσμο, παρελαύνοντας γυμνός στη μεγάλη παρέλαση..!!

Αντιμετωπίζοντας τα παιδιά με μεγάλο σεβασμό και σαν ενεργά μέλη της κοινωνίας μας, φτιάξαμε μια διαδραστική παράσταση, με έντονους ρυθμούς, γρήγορη εναλλαγή εικόνων, τραγούδια, ζωντανή μουσική, στοιχεία σωματικού θεάτρου, που υπόσχεται ανεπιφύλακτα ένα πανέμορφο και εποικοδομητικό πρωινό σε όσους επιλέξουν να τη δουν.

Μετά το τέλος της παράστασης οι ηθοποιοί παραμένουν στο χώρο και συζητούν με τους μικρούς μας φίλους, τους ξεναγούν στον μαγικό μας κόσμο.. εκείνον του θεάτρου και του παραμυθιού και ακούν τις δικές τους ιδέες , απόψεις και απορίες.

Η πορεία της παράστασης

Η πρώτη επαφή της ομάδας με το συγκεκριμένο κείμενο έγινε τον χειμώνα του 2008, όπου και πρωτοανεβάσαμε την παράσταση σε συνεργασία με τον δήμο Συκεών Θεσσαλονίκης.  Αγαπήσαμε αυτό το έργο πάρα πολύ και φέτος.. ωριμότεροι αλλά με περίσσια διάθεση και κέφι αρχίσαμε να το ξαναδουλεύουμε, προσεγγίζοντας το με μεγαλύτερη έμφαση στη λεπτομέρεια αυτή τη φορά.

Στο ταξίδι μας αυτό είχαμε την τιμή να μας συνοδεύσει με τη διάθεση και τη θετική του ενέργεια ο συγγραφέας του έργου κύριος Γιάννης Καλατζόπουλος. Πλουτίσαμε την ιστορία, της βάλαμε ζωντανή μουσική, προσθέσαμε το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της διαδραστικότητας και βέβαια χτίσαμε τους χαρακτήρες της σε μοτίβα χαρακτήρων του σωματικού θεάτρου και της παραδοσιακής commedia dell'arte.

Όλα τούτα τα στολίδια έφτιαξαν ένα πανέμορφο θεατρικό τοπίο μέσα στο οποίο οι ηθοποιοί ζωντάνεψαν την ιστορία, έκαναν τους ρόλους αληθινούς ανθρώπους και κατάφεραν λειτουργώντας σαν ένα δεμένο σύνολο (όπως το αληθινό θέατρο προστάζει) να χαρίσουν στο κοινό ένα άρτιο αποτέλεσμα!

Η παράσταση ανέβηκε από αρχές Δεκέμβριου έως μέσα Φεβρουαρίου 2012-13 κάθε Κυριακή πρωί στο “Θέατρο Έξω από τα Τείχη” στη Θεσσαλονίκη. Έπειτα από παρότρυνση των θεατών και ορισμένων εκπαιδευτικών που παρακολούθησαν στο διάστημα αυτό την παράσταση αποφασίσαμε να αλλάξουμε τα αρχικά μας σχέδια (σύμφωνα με τα οποία η παράσταση θα τελείωνε τον Φεβρουάριο) και να προσπαθήσουμε να την ζωντανέψουμε μέσα στις ίδιες τις παιδικές κοινωνίες...σχολεία, νηπιαγωγεία ,
παιδικούς σταθμούς, φεστιβάλ ,εκπαιδευτικά και πολιτιστικά κέντρα! Η ανταπόκριση των μικρών , αλλά και των μεγαλύτερων φίλων μας ήταν πολύ θετική , και έτσι “ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ” ζωντανεύουν και το 2014 για 4 μόνο παραστάσεις στον χώρο δράσης ΝΤΟΥΕΝΤΕ.

Το ταξίδι λοιπόν συνεχίζεται…

Συντελεστές
Κείμενο: Γιάννης Καλατζόπουλος
Σκηνοθεσία: Ράνια Μιχαηλίδου
Καλλιτεχνική επιμέλεια – Χοροκίνηση – Σκηνικός χώρος: Ράνια Μιχαηλίδου
Μουσική: Φωτεινή Σιδέρη

Παίζουν Ζωντανά οι μουσικοί: Φωτεινή Σιδέρη, Ορέστης Πρεφτίτσης.

Βιογραφικό ομάδας “ΝΤΟΥΕΝΤΕ”:

Η θεατρική ομάδα ΝΤΟΥΕΝΤΕ πρωτοδημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2006 στο πλαίσιο του θεατρικού εργαστηρίου ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΘΕΑΤΡΟ. Από το 2009 διαχωρίστηκε από το εργαστήρι και λειτουργεί πλέον ως μία αυτόνομη θεατρική ομάδα προώθησης ελεύθερου Θεάτρου και Τεχνών. Είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός με μεγάλη δράση και στον εθελοντισμό.

Έχει ασχοληθεί με το θέατρο για ενήλικες αλλά και για παιδιά. Σε αυτά τα πλαίσια έχει ανεβάσει τις παρακάτω θεατρικές παραστάσεις:

“ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ” 2008, 2012-13
“ΑΡΧΗ δια του ΠΑΤΡΟΣ” 2012-13
“Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ” 2011”
“ΕΛΙΖΑ” 2010
“ΟΝΕΙΡΟ ΜΕΣΟΘΕΡΙΝΗΣ ΝΥΚΤΟΣ” 2010-11-12
“ΟΡΝΙΘΕΣ” 2010
“Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ 2 ΦΥΛΩΝ” 2009
“ΤΑ ΜΑΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΤΑΛΟΥΔΑΣ” 2008-9

Τη θεατρική ομάδα ΝΤΟΥΕΝΤΕ αποτελούν άνθρωποι από διαφορετικούς καλλιτεχνικούς χώρους , με κοινό τους άξονα την αγάπη τους για την Τέχνη και το Θέατρο. Έτσι η ομάδα πειραματίζεται επάνω σε διαφορετικά θεατρικά είδη και μελετά τη σχέση του Θεάτρου με τις υπόλοιπες Τέχνες. Τα μέλη που την απαρτίζουν είναι επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιοί, μουσικοί, παιδαγωγοί, σκηνοθέτες, θεατρολόγοι και εμψυχωτές θεατρικών ομάδων. Κάθε δράση του ΝΤΟΥΕΝΤΕ στηρίζεται στη συνεργασία και τη δουλειά μέσα από την ομάδα. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του ΝΤΟΥΕΝΤΕ έχει από το 2006 έως και σήμερα η σκηνοθέτης και εμψυχώτρια θεατρικών ομάδων Ράνια Μιχαηλίδου.

ΝΤΟΥΕΝΤΕ θέατρο & τέχνη
W: www.ntouentetheatro.gr   
F: https://www.facebook.com/ntouentetheatro   
Τ. 2314 021595