The River

Αρχείο Παίχτηκε από 18/10/2019 έως
στο Από Μηχανής
Διάρκεια: 70’ χωρίς διάλειμμα
Συγγραφέας: Jez Butterworth
Μετάφραση: Ηδύλη Τσαλίκη
Σκηνοθέτης: Χρήστος Θάνος
Σκηνογραφία: Έρση Δρίνη
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Φωτισμοί: Κωνσταντίνος Μπεθάνης
Ερμηνεύουν: Μαρία Ζερβού, Μελίνα Κατσακούλη, Χρήστος Θάνος

Περιγραφή

Το θεατρικό έργο “The River” του Jez Butterworth, που έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε Λονδίνο και Broadway, έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από 18 Οκτωβρίου 2019 στο θέατρο “Από Μηχανής”.

Περισσότερα

Μια αφέγγαρη νύχτα του Αυγούστου, όταν οι θαλασσινές πέστροφες επιστρέφουν στο ποτάμι, ένας άντρας πηγαίνει την καινούργια του αγαπημένη στο απομονωμένο εξοχικό της οικογένειάς του, το οποίο επισκέπτεται για ψάρεμα από τότε που ήταν παιδί. Μα αυτή δεν είναι η μόνη γυναίκα που έχει φέρει εδώ – και σίγουρα ούτε η τελευταία.

Φωτογραφίες: Νίκος Αργυρόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρίστος Παπαμιχαήλ
Βοηθός σκηνογράφου: Κωνσταντίνος Χριστόπουλος
Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού

Σημείωμα σκηνοθέτη

Ο Jez Butterworth είναι ομολογουμένως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους θεατρικούς συγγραφείς. Ακολουθώντας τα μονοπάτια που χάραξαν σπουδαίοι προκάτοχοί του, όπως ο Χάρολντ Πίντερ και ο Έντουαρντ Άλμπυ, έχει καταφέρει να αφήσει το προσωπικό του στίγμα στη σύγχρονη βρετανική δραματουργία.

Το Ποτάμι αποτελεί μία μία αδιάκοπη ερωτική αναζήτηση. Μία ουτοπική αναζήτηση της ιδεατής γυναίκας, όπως αυτή προβάλλεται στην πρώιμη εφηβική σκέψη.

Ένας άντρας και δύο γυναίκες. Ή ίσως ένα άντρας και η μία γυναίκα... ή και όλες... Με τον άντρα να παραμένει διαρκώς απών, ακόμα και στον προσωπικό του χώρο, και τη γυναίκα να είναι σταθερά παρούσα, ακόμα και σε ένα ανοίκειο περιβάλλον.

Ένα άχρονο σύμπλεγμα στιγμών, όπου παρελθόν, παρόν και μέλλον γίνονται ένα για να επιβεβαιώσουν την αναπόφευκτη απώλεια του έρωτα.

Δύο γυναίκες, μία πέστροφα, ένα πορφυρό φουστάνι, ένας νεκρός κοκκινολαίμης, μία φωτογραφία, μία πέτρα... λόγια αγάπης. Όλα αυτά, ή ίσως και τίποτα...

Και ο άντρας πάντα να αφήνεται να παρασυρθεί από το προσωπικό του ποτάμι, σε μία αέναη ροή ανάμεσα σε γυναικείες παρουσίες... σε ένα μονότονα επαναλαμβανόμενο μοτίβο...

Χρήστος Θάνος

Φωτογραφίες

4 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αρχικά να ευχαριστήσω το Θεατρομάνια για την πρόσκληση .
  Εμπιστεύομαι Το Από Μηχανής ,διότι πάντα ανεβάζει προσεγμένες δουλειές . Απογοητεύτηκα πολύ από την παράσταση . Δεν υπήρχαν ερμηνείες,σκηνοθεσία,ρεαλισμός,τίποτα .. ερασιτεχνικό αποτέλεσμα.
  Το μόνο θετικό ήταν η σκηνογραφία και η μουσική ( φυσικά και η σπιτική σαγκρία που φτιάχνει το θέατρο)!!
  Στο τέλος όλοι χειροκροτούσαν βαριεστημένα .
  Απορώ με τι κριτήρια ανέβηκε στο συγκεκριμένο θέατρο μιας και ανεβαίνουν πολύ αξιόλογες παραστάσεις όπως είπα και πιο πριν .

 2. Είναι κρίμα για το Από Μηχανής που μας έχει συνηθίσει σε αξιόλογες παραγωγές να φιλοξενεί έργο τόσο χαμηλού επιπεδου, με ρηχές, ψυχρές, αδούλευτες ερμηνείες, κακή σκηνοθεσία και ατάκες-κλισέ τηλεοπτικού σήριαλ.
  Ψάχνω να βρω κάτι θετικό να πω και δεν βρίσκω.
  Παρ' όλα αυτά, ευχαριστώ πολύ Θεατρομάνια για την πρόσκληση και κυρίως για την ευκαιρία να μαθαίνουμε για το θέατρο, ακόμα και μέσα από τις αστοχίες.

 3. Μια ιστορία για την αέναη αναζήτηση του απόλυτου έρωτα, αλλά και της ματαιότητας του. Αρκετά καλή προσπάθεια. Καλές ερμηνείες, εξαιρετική σκηνοθετική προσέγγιση και μουσική επιμέλεια. Παρόλα αυτά μου άφησε την αίσθηση πως κάτι λείπει.