Η θεωρία των παιγνίων

Αρχείο Παίχτηκε από 12/02/2016 έως
στο Άλμα
Κείμενο: Βασισμένο στο έργο του Ιβάν Κλίμα (IVAN KLIMA “GAMES”)
Διασκευή: Μαρία Μαλλούχου
Σκηνοθέτης: Μαρία Μαλλούχου
Χορογραφία: Δάφνη Μαρκάκη
Ερμηνεύουν: (ΚΟΜΠΕΡ): Μαρία Μαλλούχου, (ΉΡΙΝΝΑ): Μάμιλυ Μπαλακλή, (ΣΟΒΑ): Χρήστος Ασλανίδης, (ΠΕΤΡΑ): Αναστασία Κατσιναβάκη, (ΝΤΕΜΛ): Χρήστος Πίτσας, (ΕΥΑ): Κέλυ Γιακουμάκη, (ΦΙΛΙΠ): Χρύσανθος Παύλου

Περιγραφή

Η ηθοποιός και βραβευμένη σεναριογράφος Μαρία Μαλλούχου, μεταφράζει και διασκευάζει το θεατρικό έργο ‘GAMES’ του Tσέχου συγγραφέα Ίβαν Κλίμα,για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μαζί της, έξι ταλαντούχοι ηθοποιοί και εξαιρετικοί συνεργάτες.
Στο έργο «Games», που γράφτηκε το 1975 και πρωτοπαρουσιάστηκε το 1980 στο Touchstone Theater, στο Βανκούβερ του Καναδά, ο Ivan Klima (γνήσιο τέκνο της «Άνοιξης της Πράγας»), καταδεικνύει τα κακώς κείμενα της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του. Με αφορμή το παιχνίδι, εντοπίζει τις σαρκοφαγικές σχέσεις εξουσίας που αναπτύσσονται μεταξύ των ατόμων μιας μικρής ομάδας φίλων και την ηθική με την οποία περιβάλλονται και νομιμοποιούνται. Ξεκινώντας από συγκρούσεις, ηθικές και φιλοσοφικές, καταβυθίζεται στον υπαρξιακό στοχασμό πάνω στην ελευθερία και στο θάνατο.

Περισσότερα

Η «Θεωρία των Παιγνίων»

Στη διασκευή της Μαρίας Μαλλούχου παρακολουθούμε την ιστορία μιας παρέας έξι ατόμων, που συμμετέχει σ’ ένα reality show, στα πλαίσια του σύγχρονου καπιταλιστικού περιβάλλοντος. Με την καθοδήγηση ενός παρουσιαστή, οι γνωστοί μεταξύ τους εν λόγω παίκτες διεκδικούν ένα χρηματικό έπαθλο μέσα από μία σειρά παιχνιδιών – προκλήσεων. Σε κάθε παιχνίδι οι παίκτες βαθμολογούνται. Αυτός που θα συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο σύνολο, κερδίζει τα χρήματα. Είναι η πρώτη φορά που ένα reality show στηρίζει τους κανόνες του πάνω σε μια θεωρία, την «θεωρία των Παιγνίων». Πρόκειται για μια κυρίως οικονομική θεωρία, που ερεύνησε και θεμελίωσε αρχικά ο John von Neumann και Oskar Morgenstern. Αργότερα, βρήκε ανταπόκριση σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Η χρήση της θεωρίας βοηθά στην ανάδειξη των σχέσεων που αναπτύσσουν οι παίκτες, ενώ οι καταστάσεις που δημιουργούνται είναι εξωφρενικές και ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Δίνοντας έμφαση στην κωμική πλευρά των διαφόρων καταστάσεων, η Μαρία Μαλλούχου σκηνοθετεί μία παράσταση πάνω στις υπαρξιακές συγκρούσεις που στο βάθος τους δεν είναι κωμικές ούτε δραματικές. Είναι απλά ανθρώπινες.

Η χρησιμοποίηση ενός κειμένου, που φαινομενικά αναφέρεται σε διαφορετικές συνθήκες, και οι αντανακλάσεις της κριτικής που ασκεί ο Κλίμα στη «σοσιαλιστική» πολιτική εξουσία του τόπου του, δημιουργούν ενδιαφέρουσες αντιστοιχίες ως προς το νόμιμο και το ηθικό. Ο στόχος και ο λόγος συνάμα που έγινε η διασκευή αυτή και επελέγη το συγκεκριμένο έργο (πέρα από την καθαρά λογοτεχνική και καλλιτεχνική του αξία), είναι να ερευνηθεί το κατά πόσο τελικά αυτό (το νόμιμο και ηθικό), εξυπηρετεί την εκάστοτε κοινωνία και τις δομές της ή μάλλον τη διατήρηση αυτών των δομών, ασχέτως πολιτικού ή οικονομικού συστήματος – πλαισίου.

Άλλωστε, από μόνο του το «Παίγνιο» και η «Θεωρία» του (η Θεωρία των Παιγνίων) είναι ένας συνδυασμός, που προτείνει την ευφυέστατη ισορροπία «Νας» (του Τζον Νας). Η ισορροπία Νας, αφενός εντοπίζει ένα πρόβλημα και αφετέρου συμβάλλει στην ορθή λήψη αποφάσεων σε καταστάσεις με στρατηγικές αλληλεξάρτησης.

Συντελεστές:
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Μαρία Μαλλούχου
Σκηνικά: Αποστόλης Μακρυγιάννης
Κοστούμια: Ελπίδα Νικολάου
Δραματουργική επιμέλεια: Μαρια Μαλλούχου, Αναστασία Κατσιναβάκη
Πρωτότυπη Μουσική: Γιάννης Μαλλούχος
Κίνηση: Δάφνη Μαρκάκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Παναγιώτης Μανούσης, Μαρία Μαλλούχου
Παραγωγή: Μαρία Μαλλούχου, Γιώργος Μυλωνάς
Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξανδρος Φιλιππόπουλος
Φωτογραφίες: Θωμάς Αρσένης
Art Design: Έλλη Κατσιναβάκη, Άννα Ιωαννίδη.

  Μαρία ΜαλλούχουΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΑΡΙΑ ΜΑΛΛΟΥΧΟΥ

Η Μαρία Μαλλούχου σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Roehampton Institute London, στο University of Surrey (Bachelor) και στο Royal Holloway University of London (MASTER) στην Αγγλία.
Αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Εθνικού θεάτρου το 2003.
Έχει πάρει μέρος στις παραστάσεις: Δωδέκατη Νύχτα του Σαίξπηρ (σκην. Ν. Χουρμουζιάδης, Πειραματική Σκηνή Θεσ/νίκης), Ο κύκλωπας του Ευριπίδη (σκην. Ά. Μιτσούλη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Λάρισας), Γυναίκες της Γης της Μαρούλας Κλιάφα (σκην. Δ. Μπίτου, Πειραματική Σκηνή Εθνικού Θεάτρου), Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Σαίξπηρ (σκην. Π. Μιχαηλίδης, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος), Εξομολογήσεις Γυναικών του Νίκου Μανούδη (σκην. Γ. Καραχισαρίδη, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης), Βάκχες του Ευριπίδη (σκην. Λ. Λοϊζίδης, περιοδεία Αμερική), Ρ. Ατάιντε Δεσποινίς Μαργαρίτα σκην. Κ. Χατζή (ΚΝΟΤ GALLERY και 104 Κέντρο Λόγου Και Τέχνης), Ο Γλάρος του Α. Τσέχωφ σκην. Γ. Μόρτζος, Λυσιστράτη του Αριστοφάνη σκην. Θ. Καρακατσάνης. Σαν Βροχή (μονόπρακτο Μίλα μου σαν τη Βροχή) του Τ. Γουίλιαμς σκην. Α. Κοτσώρης και Π. Πανταζή (θέατρο Βαφείο), Η Κυρά της Θάλασσας του Ε. Ίψεν σκην. Γ.Βούρου, Η Ζεραλντίν και το ξωτικόψαρο, Ο ήρωας με τα φτερωτά σανδάλια και το Μαγικό μολύβι σκην. Ε. Πετροπούλου - Λιανού (Βρυσάκι - Όστρια).
Η Άνοδος και πτώση του Αρτούρο Ούι σκην. Ν. Χαραλάμπους στο Κ.Θ.Β.Ε,
βοηθός σκην. στο έργο Μουσικές Εξαίσιες σκην. Σ. Σπυράτου Κ.Θ.Β.Ε, Ηλέκτρα του Ευριπίδη, Θέατρο Badminton. Συμμετείχε στο Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΦΟΡΑ στο Κ.Θ.Β.Ε.

Δίδαξε θεατρικό παιχνίδι στα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου με παράσταση στο θέατρο Κνωσσός (διασκευή και σκηνοθεσία του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα από την ίδια). Παράλληλα, κάνει σεμινάρια παραμυθιού και αφήγησης παραμυθιού για ενήλικες. Έχει κάνει μεταφράσεις και έχει γράψει θεατρικά έργα.

Συμμετείχε στην ταινία μικρού μήκους Σκόνη σκην. Λ. Δούκα (πρώτο βραβείο στο Moondance Festival της Νέας Υόρκης)  και  Bloody Breakfast σκην.  Π.Τσανδάρη.

Έλαβε το πρώτο βραβείο διασκευασμένου σεναρίου για ταινία μεγάλου μήκους από την ΈΝΩΣΗ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ το 2015. maria mallouchou foto 2