Το Αυγό

Αρχείο Παίχτηκε από 20/05/2016 έως 31/05/2016
στο Βαφείο - Λάκης Καραλής
Συγγραφέας: Φελισιέν Μαρσώ
Σκηνοθέτης: Εύχαρις Παπαϊωάννου
Ερμηνεύουν: (με σειρά εμφάνισης) Γιάννης Παπαδόπουλος, Γιάννης Ψυρίδης, Γιώργος Καραμανής, Παύλος Μεγαλακάκης, Γιώργος Ηλίας, Τζένη Παπαδοπούλου, Τζούλια Κοντοαγγέλου, Μαργαρίτα Λήτου,Μαρίλια Θάνου, Χρυσούλα Θάνου, Αλέξανδρος Μπαγιάτης, Τάσος Παράσης, Λαμπρινή Μήλα

Περιγραφή

Το έργο γράφτηκε το 1956 και γνώρισε μεγάλη επιτυχία στη Γαλλία όπου θεωρείται πια κλασσικό. Στην Ελλάδα ο αξεπέραστος Δημήτρης Χορν δημιούργησε έναν Μαγκί, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, όπου έμεινε στην μνήμη των ανθρώπων που τον απόλαυσαν ως ρόλος ζωής.

Περισσότερα

 Το Αυγό. Κωμωδία; Σάτιρα; Η΄ τραγωδία; 

«Ξύπνησα φρέσκος και ευδιάθετος» αυτή η μικρή φράση που άκουγε καθημερινά από όλους γύρω του, έκανε τον Μαγκί να αναρωτηθεί τι κάνει λάθος στη ζωή και δεν είναι σαν τους άλλους. Δεν ξύπναγε ποτέ φρέσκος και ευδιάθετος, δεν έβρισκε πουθενά την ευτυχία. Ένιωθε μόνος, αποκλεισμένος, διαφορετικός.

Ο κόσμος γι αυτόν ήταν ένα αυγό, κλειστό από παντού. Και αποφασίζει να κάνει στόχο της ζωής του να σπάσει το τσόφλι του αυγού και να εισχωρήσει μέσα. Να ζήσει μαζί με τους άλλους, σαν τους άλλους. Και ο τρόπος να το κάνει αυτό ήταν ένας: Το ψέμα. Ο Φελισιέν Μαρσώ, δημιουργεί έναν ήρωα που στέκεται μόνος απέναντι στον κόσμο. Ένας μετριοπαθής ανθρωπάκος, ένα πρόσωπο τρομερό, που μας προσφέρει την ψυχή του διάφανη χωρίς καμιά σκιά, και μαύρη σαν μια πικρή αλήθεια.

Ο Μαγκί είναι η ενσάρκωση της αλήθειας. Μαριονέτα στην πένα του Μαρσώ, ένα φερέφωνο που αποδομεί κάθε ηθική αξία της ζωής. Σαρκάζει, χλευάζει, περιφρονεί, κατακεραυνώνει την ηθική παρακμή της κοινωνίας.

Ο Μαγκί, ο άνθρωπος της αλήθειας, μεταχειρίζεται το ψέμα με ακρίβεια χειρουργού. Θα σπάσει το αυγό, θα σταθεί απέναντί μας σαν ένας θλιβερός καθρέφτης, με χίλια κομμάτια στα πόδια του από το τσόφλι που έσπασε, νικητής, θριαμβευτής. Όμως το αυγό ήταν σάπιο και ο καθρέφτης που μας τείνει ο συγγραφέας αδυσώπητος.

Σκηνοθεσία: Εύχαρις Παπαϊωάννου
Σκηνικά/Κοστούμια/Πίνακας αφίσας:Ελπίδα Δημόγιαννη
Σχεδιασμός Φωτισμού:Γιώργος Αγιαννίτης
Σχεδιασμός Αφίσας/Προγράμματος: Δημήτρης Κοζακλής
Φωτογραφίες/promo video: Χρήστος Μίαρης

Στο ρόλο του εισαγγελέα ακούγεται η φωνή του Τάσου Ράπτη.