Το αίνιγμα της ύπαρξης

Αρχείο Παίχτηκε από 07/11/2015 έως 08/11/2015
στο
Διάρκεια: 45'
Ερμηνεύουν: Ελεονώρα Ηλία,  Μαρία Βλάχου, Άννα Παπανικολάου, ο ηθοποιός Βασίλης Γουργούλης και η σοπράνο Αναστασία Ζώη

Περιγραφή

Σε συνέχεια των παραστάσεων που πραγματοποιήθηκαν στα Γιάννενα, η ομάδα χορού A priori, με βασικό πυρήνα την Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, ταξιδεύει στην Αθήνα και παρουσιάζει σε επανάληψη για δύο μόνο φορές στο Βυρσοδεψείο, την πρώτη της παραγωγή με τίτλο Το αίνιγμα της ύπαρξης.

Περισσότερα

Δύο χορογράφοι, η Έλενα Ανδρεάδη και η Ελεονώρα Ηλία, προερχόμενες από δύο διαφορετικές γενιές, αλλά δραστηριοποιούμενες και οι δύο στο πεδίο του σύγχρονου χορού, επιχειρούν από κοινού μια χορογραφική συνάντηση μέσα από ένα δίπτυχο έργο, διερευνώντας το αίνιγμα της ύπαρξης.

Η Έλενα Ανδρεάδη, εμπνεόμενη από το παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, «Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας» και η Ελεονώρα Ηλία από το κλασσικό θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ, «Ο γλάρος», συνυφαίνουν επί σκηνής το υλικό τους, τις αναφορές τους, τη χορογραφική τους γλώσσα φτιάχνοντας μια παράσταση για το ταξίδι του ανθρώπου μέσα στη ζωή, για την εναλλαγή από το φως στο σκοτάδι, για την ευτυχία που διαδέχεται τη δυστυχία.

Ένας ανοιχτός και δημιουργικός διάλογος ανάμεσα στους δύο συγγραφείς και το έργο τους, στις δύο χορογράφους και τις γενιές τους, ανάμεσα σε προαιώνια ανθρώπινα ερωτήματα και διλήμματα, ανάμεσα στη φαντασία και την πραγματικότητα.

Η παράσταση θα παρουσιαστεί για δύο μόνο φορές στο Βυρσοδεψείο (Ορφέως 174, Βοτανικός) το Σάββατο 31 Οκτωβρίου και την Κυριακή 1 Νοεμβρίου στις 21.00. Η σύλληψη και η χορογραφία ανήκουν στην Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, ενώ στη σκηνή μαζί τους θα βρεθούν η Μαρία Βλάχου, η Άννα Παπανικολάου, ο ηθοποιός Βασίλης Γουργούλης και η σοπράνο Αναστασία Ζώη. Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στα Γιάννενα σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ενώ πρόκειται να επαναληφθεί στην Πάτρα σε συνεργασία με το χώρο πολιτισμού Επίκεντρο.

Για την ομάδα χορού A priori:
Με τη διακριτική αμφισημία που σηματοδοτεί αφ’ ενός το αυταπόδεικτο και αφ’ ετέρου το ξεκίνημα, το σημείο εκκίνησης, η ομάδα A priori, σχηματίστηκε μόλις το 2014 έχοντας ως έδρα της την πόλη των Ιωαννίνων. Η ομάδα εκκινεί το ταξίδι της με βασικό πυρήνα της την Έλενα Ανδρεάδη και την Ελεονώρα Ηλία, και με σημείο εστίασης το σύγχρονο χορό και το διάλογό του με τις παραστατικές τέχνες ευρύτερα. Μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει την παράσταση χορού Το αίνιγμα της ύπαρξης και την περφόρμανς «Μια νύχτα στον κόσμο», η οποία είναι βασισμένη στην ομώνυμη ταινία του Jim Jarmusch.

Για την Ελεονώρα Ηλία:
Η Ελεονώρα Ηλία γεννήθηκε το 1983 στα Ιωάννινα. Aπόφοιτος της επαγγελματικής σχολής χορού "Δ. Γρηγοριαδου" και της Νομικής Σχολής. Ως χορεύτρια έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το Φεστιβάλ Αθηνών (Carmen, 2007), με τη Deutsche Tanzcompanie Neustrelitz στο Μεκλενβούργο της Γερμανίας (Jahreszeitung, 2009), με την ομάδα Les Gentils Pois(s)ons στην Αμβέρσα του Βελγίου (Μenlightened, 2011-12), με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (Ημερολόγιο ενός τρελού, 2015) καθώς και με ανεξάρτητους χορογράφους (Μaya M. Carrol, Marrion Buchmann, Anne Dolores Marcelis) σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα σύγχρονου και κλασικού χορού στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες και σεμινάρια με τους: Αγγελική Στελλάτου, Jeremy Nelson, Retina Dance co., RootlessRoot κ.α. Ως δασκάλα χορού συνεργάζεται με τη σχολή χορού του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών τα τελευταία 3 χρόνια.

Διαβάστε εδώ την παρουσίαση του Γιάννη Τσαντίκου για την παράσταση στην εφημ. «Ηπειρωτικός Αγών» 23/1/2015: http://www.agon.gr/news/120/ARTICLE/28569/2015-01-23.html

Σύλληψη - Χορογραφία: Έλενα Ανδρεάδη, Ελονώρα Ηλία
Μουσική Επιμέλεια: Γιάννης Κωνσταντής, Γιώργος Γεωργόπουλος
Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέττης
Teaser Videos: Μαρία Κατσούρα
Trailer: Μενέλαος Συκοβέλης
Δημιουργικό - Αφίσα: Βίκυ Γρηγορίου
Φωτογραφίες promo: Bασιλική Σιαταρά
Φωτογραφίες παράστασης: Μπάμπης Οικονόμου
Παραγωγή: A priori dance co. / Σε συνεργασία με το χώρο πολιτισμού «Επίκεντρο»

 

A priori dance co.
http://www.aprioridance.com/
https://www.facebook.com/aprioridanceco