Το μυρολόγι της φώκης

Αρχείο Παίχτηκε από 05/10/2019 έως
στο Μπιπ

2ος χρόνος παραστάσεων
Συγγραφέας: Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης
Σκηνοθέτης: Νίκος Γεωργάκης
Ερμηνεύουν: Στέργιος Γιαννουλάκης, Χρήστος Τσιλογιάννης, Εύη Ηλιάδου, Μαρία Μπρανίδου(Φωνή Γυναίκας)
Χορεύουν: Μέλη του Πολιτιστικού Ομίλου « Δωδώνη»

Περιγραφή

Το εμβληματικό έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζει για 2η συνεχόμενη χρονιά το Θέατρο ΜΠΙΠ, έπειτα από έναν κύκλο επιτυχημένων παραστάσεων.

Περισσότερα

Ο έρωτας στα χιόνια, Ύπο την Βασιλικήν Δρύν

Τα τρία διηγήματα «Ο ‘Eρωτας στα Xιόνια», «Υπο την Βασιλικήν Δρύν» και «Το Μυρολόγι της Φώκης» ανατέμνουν με αυτόν τον μοναδικό τρόπο, που μόνο η ιδιότυπη προσωπικότητά του ήξερε, την ανθρώπινη ψυχή με τους πόθους, τα πάθη, τον έρωτα, την ένδεια, τον αγώνα της ζωής μέσα σ’ένα απόλυτα ταυτισμένο φυσικό περιβάλλον, με δύναμη, θάρρος, εσωτερική δαπάνη, πίστη και συνέπεια.

Οι ήρωες του είναι λουσμένοι με χρυσή ατμόσφαιρα νοσταλγίας κι έτσι έχει στομώσει σ΄αυτούς η τραχύτητα και η σκληράδα της καθημερινής πραγματικότητας. Το έργο του βγαίνει από συνολική σύλληψη ζωής. Η πραγματικότητα των διηγημάτων του λυτρωμένη από το τυχαίο και το επεισοδιακό, υπάρχει πάνω απ΄όλα μέσα του. Παραμένει πάντα ένας κόσμος ολομόναχος και μοναδικός.

Βοηθός Σκηνοθέτη: Στέλλα Παναγιωτοπούλου
Επεξεργασία Ήχου και Εικόνας: Βασίλης Γιαννουλάκης

Φωτογραφίες

Βίντεο

31 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Υπέροχες ερμηνείες. Η έννοια του μέτρου κυριαρχούσε σε ολα (μουσική, κοστούμια, απόδοση διηγήματος). Εξαιρετική απόδοση του πολυαγαπημένου έργου του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Ευχαριστούμε πολύ για την ευκαιρία παρακολούθησης.

 2. Αν και ήμουν επιφυλακτικός για το τι θα δω, λόγω Παπαδιαμάντη και μικρού θεάτρου -άγνωστου σε εμένα-, τελικά ευτυχώς διαψεύστηκα πανηγυρικά. Ο λόγος του Παπαδιαμάντη προσεγγίστηκε με σεβασμό και αποδόθηκε τέλεια. Η παράσταση από όλες τις απόψεις ήταν προσεγμένη μέχρι την τελευταία της λεπτομέρεια (ήχος, μουσική, φωτισμοί, βίντεο). Η σκηνοθεσία και οι ερμηνείες πάρα πολύ καλές και από τους τρις ηθοποιούς ίσως με κάποιες υπερβολές κάποιες στιγμές, που όμως δεν επηρέασαν την τελική αξιολόγηση της παράστασης. Το θέατρο ως σκηνή και υποδομές πάρα πολύ προσεγμένο.

 3. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, κατά τον Καβάφη "Η κορυφή των κορυφών"..................και όταν αυτά τα λόγια τα λέει ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του έθνους μας, εμείς δεν έχουμε παρά να σιωπήσουμε και να υποκλιθούμε στο μεγαλειώδες έργο αυτού του μεγάλου Έλληνα που ακούει στο όνομα Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης!!! Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του, κατά πολλούς είναι ότι είναι δυσνόητος στα έργα του, δηλαδή δεν μπορείς να κατανοήσεις εύκολα το νόημα τους.
  Αυτό λοιπόν, προσπάθησαν και κατάφεραν στεφόμενοι με απολύτη επιτυχία, οι ηθοποιοί της συγκεκριμένης παράστασης, παίζοντας πάνω στην σκηνή με κάθε σεβασμό ως προς το πρόσωπο και το έργο αυτού του τεράστιου λογοτέχνη, τα τρία εμβλητικά διηγήματά του: Ο έρωτας στα χιόνια, υπό την βασιλική δρύν και το μυρολόγι της φώκης ,να τα αποτυπώσουν πάνω στο θεατρικό σανίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να μας μεταφέρουν τα έντονα συναισθήματα της συγκίνησης και της μελαγχολίας από τα οποία χαρακτηρίζονται τα διηγήματά του τεράστιου αυτού Έλληνα! Γι' αυτό το λόγο αξίζουν ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ (με όλα κεφαλαία) και το ακόμη μεγαλύτερο και θερμότερο χειροκρότημά μας!
  Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η συγκεκριμένη παράσταση συνεχίζεται για 2η συνεχόμενη χρονιά και απ' ότι βλέπω ας μου επιτραπεί η έκφραση ''Το πάει και για 3η'',κάτι το οποίο εύχομαι πραγματικά ολόψυχα,γιατί πραγματικά το αξίζουν!!!
  Τέλος θα ήθελα να εκφράσω μέσα από την καρδία μου,τις θερμότερές μου ευχαριστίες στο Θεατρομάνια που μου έδωσε την δυνατότητα να παρακολουθήσω αυτήν την υπέροχη πραγματικά παράσταση.

 4. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση.
  Η παράσταση ήταν πάρα πολύ ωραία,ψαγμένη. Αν θες να δείς κάτι ελαφρύ να περάσει η ώρα δεν το συνιστώ.
  Η σκηνοθεσία λιτή γεγονός που εμένα μου αρέσει πολύ. Θεωρώ ότι αν το ταλέντο του ηθοποιού είναι τέτοιο που ξεχνάς την λιτή σκηνοθεσία, η παράσταση αξίζει.
  Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών εξαιρετικές.
  Η παράσταση ήταν στην καθαρεύουσα γεγονός που παραδόξως μου άρεσε πάρα πολύ.

 5. Υπέροχη παράσταση!!!Την κατατάσσω σε μία από τις καλλίτερες παραστάσεις που έχω δει!Η σκηνοθεσία άρτια... οι ερμηνείες δωρικές και μεστές με σεβασμό και αγάπη στο έργο του μεγάλου αυτού λογοτέχνη. Δεν δύναται να φανταστώ άλλους ηθοποιούς να ενσαρκώνουν τους ήρωες του Παπαδιαμάντη.Τι να πει κανείς για τον γλωσσικό πλούτο της εποχής αυτής.Σε κάνει να αισθάνεσαι γλωσσικά ανάπηρος.Συγχαρητηρια σε όλους τους συντελεστές που έβαλαν το λιθαράκι τους για να βγει αυτή η αριστουργηματική παράσταση. Στην εποχή της πνευματικής σήψης που ζούμε έχουμε ανάγκη από υψηλής ποιότητας θέατρο.Θεωρώ ότι η παράσταση αυτή θα πρέπει να προβάλλεται και σε σχολεία.Σε ευχαριστώ θερμά θεατρομάνια για την πρόσκληση!!!

 6. Ο σκηνοθέτης Νίκος Γεωργάκης και η βοηθός του Στέλλα Παναγιωτοπούλου στήνουν ένα «ντοκιμαντέρ» για τον Παπαδιαμάντη. Αυτοβιογραφικές πληροφορίες, που δίνουν στίγματα της ζωής του συγγραφέα, συντίθενται με τρία δραματοποιημένα διηγήματα: «Ο Έρωτας στα Xιόνια», «Υπό την Βασιλικήν Δρύν» και «Το Μυρολόγι της Φώκης». Η γεμάτη δύναμη και μοναξιά γλώσσα του Παπαδιαμάντη, η υψηλή αισθητική και τα πλήρη νοημάτων αισθήματα καθηλώνουν τον θεατή. Δύσκολο το έργο να αποδώσεις θεατρικά τα διηγήματα αυτά. Οι ηθοποιοί το υλοποιούν, χωρίς καμία υπερβολή και τίποτε το περίσσιο αλλά λιτά, δωρικά. Οι εικόνες του συγγραφέα τονίζονται με απλά στοιχεία και τη βιντεοπροβολή. Στην απόδοση αυτή το «Υπό την Βασιλικήν Δρύν» αποδεικνύεται το πιο δύσκολο να θεατροποιηθεί. Αντίθετα, η προσπάθεια αυτή επιτυγχάνεται απόλυτα στο «Ο Έρωτας στα Xιόνια» και φθάνει στο απόγειο στο «Μυρολόγι της Φώκης». Αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της παράστασης και ιδιαίτερα στους ηθοποιούς Στέργιο Γιαννουλάκη και Χρήστο Τσιλογιάννη για τις υπέροχες ερμηνείες τους.

 7. Η παράσταση είναι πολύ ιδιαίτερη. Είναι μια αναπαράσταση των τριών διηγημάτων του Παπαδιαμάντη από τους ηθοποιούς με μικρή βοήθεια από μια οθόνη. Ο λόγος είναι στην καθαρεύουσα και αυτό λίγο κουράζει και το κάνει δυσνόητο.Απευθύνεται μάλλον σε συγκεκριμένο κοινό και καλό θα 'ταν να κάνει κάποιος μια έρευνα για την παράσταση πριν πάει να την δει.Ίσως εάν, εμπνευσμένοι από τα διηγήματα, σκηνοθετούσανε τρεις ιστορίες για να αποδώσουν τα νοήματα του συγγραφέα να ήταν πιο προσιτό στο ευρύ κοινό. Οι ηθοποιοί παρ' όλα αυτά πολύ καλοί και ο χώρος εάν και μικρός, είναι ζεστός με πρόσχαρος ανθρώπους.

 8. Ευχαριστώ πολύ θεατρομάνια για την πρόσκληση!! Μια υπέροχη παράσταση, άκρως ατμοσφαιρική!! Οι ηθοποιοί εξαιρετικοί μας μετέφεραν με συνέπεια και μυσταγωγία το πνεύμα της εποχής!! Όσο για την γλώσσα στα κείμενα του Παπαδιαμάντη τι να πει κανείς γι αυτόν τον πλούτο!!

 9. Πολύ καλή, ζωντανή παράσταση βασισμένη σε τρία ηθογραφικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη...Οι συντελεστές κατάφεραν να μεταφέρουν νοερά τον θεατή στην αντίστοιχη εποχή προβάλλοντας τα συναισθήματα της μοναξιάς, της παροδικής ευτυχίας και τη σημασία της μοίρας. Διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή ο σκηνοθέτης πέτυχε τη σύντομη αναδρομή στο παρελθόν με αφηγηματική δράση. Ιδίως με το τελευταίο διήγημα ανάμεσα σε δύο μοιρολόγια ο χώρος εισβάλλει στη λογική της ορατής δράσης και παράγει νοήματα με λεκτικούς και μη λεκτικούς τρόπους. Ο μεστός λόγος του συγγραφέα με το γλωσσικό ιδίωμα συντελεί στην ανάλογη ατμόσφαιρα, στο συμβολισμό των νοημάτων ξαφνιάζοντας ευχάριστα το κοινό! Ευχαριστούμε τη Θεατρομάνια για τις προσκλήσεις!

 10. Ατμοσφαιρική , υπέροχη παράσταση!
  Εξαιρετικές ερμηνείες και σκηνοθεσία.
  Τρία θαυμάσια ποιητικά διηγήματα του Παπαδιαμάντη επί σκηνής.
  Θερμότατα συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές.
  Συστήνεται στους λάτρεις της λογοτεχνίας.

 11. Εξαιρετική παράσταση. Η διαχρονική μαγεία του λόγου του Παπαδιαμάντη ζωντανή μπροστά μας, μέσα από τις εξαιρετικές ερμηνείες των τριών ηθοποιών. Μπράβο σε όλους τους συντελεστές. Ένα μεγάλο "ευχαριστώ" στη Θεατρομάνια για την πρόσκληση.

 12. Πολύ ωραία παράσταση, ατμοσφαιρική, λιτή και με τον μεστό λόγο του Παπαδιαμάντη. Ένα μεγάλο μπράβο στον Γεωργάκη και στους ηθοποιούς για το έργο τους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στο site theatromania για την πρόσκληση.

 13. ΥΠΕΡΟΧΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ.ΔΥΣΚΟΛΗ....ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ...ΟΧΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΑΒΙΑΣΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΤΩΝ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ...ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΞΑΙΡΕΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΗΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΝΕ ΟΛΟΜΟΝΑΧΟΣ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟ ΧΙΟΝΙ ΤΟΝ ΑΦΗΓΗΤΗ ΠΟΥ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ Κ ΜΕΤΑ ΣΕ ΠΆΠΠΑ ΕΔΩΣΕ ΡΕΣΙΤΑΛ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΓΡΙΑ ΧΑΡΟΚΑΜΕΝΗ.ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΚΗΝΙΚΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΝΟΕΡΑ...ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΜΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΟΜΟΡΦΗ Κ ΨΥΧΗ ΠΟΥ ΕΒΓΑΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ.ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΛΗΘΙΝΟ ΘΕΑΤΡΟ.ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ.ΜΗΝ ΤΗ ΧΑΣΕΤΕ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΜΟΡΦΟ Κ ΓΕΜΑΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΦΗΣΕ ΜΙΑ ΓΛΥΚΙΑ ΧΡΟΙΑ..!!.. ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗΣ..
  . ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΓΕΜΑΤΟΣ ΝΟΗΜΑΤΑ ...ΜΠΡΑΒΟ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!!ΩΡΑΙΟΣ ΧΩΡΟΣ Κ Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΖΕΣΤΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΟ.ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ