Το στοίχημα

Αρχείο Παίχτηκε από 28/11/2016 έως 28/02/2017
στο Radar
Διάρκεια: 105‘ (με διάλειμμα)
Συγγραφέας: Χρύσα Αποστολάτου  
Σκηνοθέτης: Χρύσα Αποστολάτου  
Ερμηνεύουν: Σπύρος Ξένος, Σταύρος Παργινός, Ανδρέας Μάριανος, Άννα Λούνα-Λούβαρη, Δημήτρης Κακαβούλας, Νίκος Αναστασόπουλος, Μαρία Μαυροματάκη, Σύνθια Μπαγιώκου, Κατερίνα ζαχαροπούλου

Περιγραφή

Πρόκειται για μία ιδιότυπη συνομιλία ενός συγγραφέα υπό ψυχιατρική παρακολούθηση με τους ήρωες-πρότυπά του. Ένα μυστηριακό παιχνίδι ανάμεσα στο φαντασιακό και το πραγματικό, που στήνεται με μία τράπουλα ταρό, για να αναστατώσει τους ήρωες και να τους οδηγήσει σ’ ένα μετέωρο στοίχημα.

Περισσότερα

Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου ΕΙΚΑΣΜΑ παρουσιάζει στο θέατρο Ραντάρ το θεατρικό έργο της Χρύσας Αποστολάτου «ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ» κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 28 Νοεμβρίου.

Ένας διάσημος συγγραφέας φαντασιώνεται μία συνάντηση με τους αγαπημένους του ήρωες-πρότυπα: τον Δον Κιχώτη, τη Μήδεια, το δίδυμο Ρωμαίος – Ιουλιέτα και τον Δόκτορα Φάουστ. Σε μυστηριακή ατμόσφαιρα, οι ήρωες ξεκινούν μαζί του μια ζωηρή συζήτηση για ανθρώπινα και μεταφυσικά θέματα, με αφορμή τις κάρτες ταρό. Οι αντιθέσεις, οι εντάσεις, που δημιουργούνται ανάμεσα στους προσκεκλημένους, οδηγούν τον Συγγραφέα σε μια μεγάλη πρόκληση. Να κατασκευάσει έναν καινούργιο μύθο, εμπλέκοντας όλους αυτούς τους χαρακτήρες σε μια νέα ιστορία, σε ένα δεύτερο πιθανό σενάριο ζωής. Η σκέψη του ζωντανεύει κινηματογραφικά σε ένα παιχνίδι με το χρόνο –παρόν ή πιθανό μέλλον–, με τη βοήθεια ενός μουσικού (τσελίστα), που τον χρησιμοποιεί σαν εργαλείο έμπνευσης.

Ζώντας τη συνηθισμένη ανασφάλεια κάθε φιλόδοξου δημιουργού, αμφισβητεί διαρκώς τα γραφτά του, αναζητώντας ενθάρρυνση από το φίλο του μουσικό, αλλά και τους ήρωές του. Η τελευταία σκηνή θα φέρει πλήρη ανατροπή, αποκαλύπτοντας την πραγματική συνθήκη. Ο Συγγραφέας θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ίδιο του το πάθος και θα αναγκαστεί να θέσει τώρα εκείνος με τη σειρά του ένα «Στοίχημα».

Κείμενο – Σκηνοθεσία – Μουσική: ΧΡΥΣΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΤΟΥ
Σκηνικά – Κοστούμια – Βίντεο: ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Kίνηση: ΗΛΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Βοηθός σκηνοθέτη : ΣΕΛΗΝΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Παραγωγή: ΕΙΚΑΣΜΑ – Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου

Παίζουν οι ηθοποιοί με τη σειρά που εμφανίζονται:
Συγγραφέας: ΣΠΥΡΟΣ ΞΕΝΟΣ
Μουσικός: ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΓΙΝΟΣ
Δον Κιχώτης – Κάρολος: ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΡΙΑΝΟΣ
Ιουλιέτα – Ιουλία: ΑΝΝΑ ΛΟΥΝΑ ΛΟΥΒΑΡΗ
Ρωμαίος – Ρόμπερτ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΚΑΒΟΥΛΑΣ
Φάουστ – Φρανκ: ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Μήδεια – Μαριάν – Ψυχίατρος: ΜΑΡΙΑ ΜΑΥΡΟΜΑΤΑΚΗ
Χαρτορίχτρα: ΣΥΝΘΙΑ ΜΠΑΓΙΩΚΟΥ

Η ΟΜΑΔΑ ΕΙΚΑΣΜΑ

Η Εταιρεία Μουσικού Θεάτρου ΕΙΚΑΣΜΑ δημιουργήθηκε το 1989 από δύο καλλιτέχνες που είχαν μακρόχρονη συνεργασία αλλά και βαθιά φιλία μεταξύ τους: τη Χρύσα Αποστολάτου, μουσικό – σκηνοθέτρια, και τον Κωστή Παπαδόπουλο, εικαστικό – σκηνογράφο. Οι δημιουργίες τους έχουν πάντα μια ασυνήθιστη δομή και αξιοποιούν τις καλλιτεχνικές τους αναζητήσεις, υπογράφοντας έτσι ένα προσωπικό και ιδιότυπο ύφος. Οι παραγωγές τους είναι ιδιόρρυθμες. Οι τέχνες –η μουσική, τα εικαστικά, το σενάριο– έρχονται να συμπληρώσουν και να υποστηρίξουν η μία την άλλη, δημιουργώντας αυτό που ονομάζουμε «σύγχρονο μουσικό θέατρο».

Το ΕΙΚΑΣΜΑ ήταν από τις πρώτες θεατρικές ομάδες που παρουσίασαν πολυθεάματα site specific, όπως η σύγχρονη όπερα «Ο ΛΟΓΟΣ» σ’ ένα τούνελ (μουσικοθεατρική σύνθεση βασισμένη στις αντηχήσεις του τούνελ) ή το κινούμενο θεατρικό «ΤΑΞΙΔΙ» στην Ασκητική του Καζαντζάκη (περιπατητικό θέαμα κατά μήκος ενός πάρκου). Σύγχρονο μουσικό θέατρο, όπως o «Βασιλιάς ΚΟΝΤΡΑΜΠΑΡΜΠΑΣ», και η εξερεύνηση με οδηγό τον Μάρκο Πόλο στις Αόρατες Πόλεις του Καλβίνο ([email protected]). Πειραματικό θέατρο, όπως η μαύρη κωμωδία «ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΦΚΑ».

Η ομάδα επανέρχεται, ύστερα από 25 χρόνια πορείας, με μια καινούργια θεατρική περιπέτεια. Αυτή τη φορά το ΕΙΚΑΣΜΑ εισβάλλει στον κόσμο της λογοτεχνίας, για να αναβιώσει διαχρονικούς ήρωες που συγκλόνισαν και συνεχίζουν να συγκλονίζουν την ανθρωπότητα.

3 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τελείως αδιάφορο και εξαιρετικά κουραστικό!
  Κείμενο γεμάτο τσιτάτα,άσκοπες επαναλήψεις,
  χιλιοειπωμένες-βαρύγδουπες φράσεις καθημερινού τηλεοπτικού σίριαλ. Αδύναμες ερμηνείες.
  Στα θετικά της παράστασης η πολύ καλή μουσική!!
  Ευχαριστώ για την πρόσκληση!

 2. Πολύ ενδιαφέρουσα παράσταση ,σενάριο πρωτότυπο που ξεδιπλώνεται στο δεύτερο μέρος με ανατροπές , ωραία σκηνικά και μουσική . Το προτείνω σε όλους .Ευχαριστούμε πολύ την ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ και το ΘΕΑΤΡΟ Radar για την πρόσκληση.

 3. Πολύ καλή παράσταση γεμάτη από νοήματα και ψυχική τροφή.Άγγιξε το κοινό που παρακολουθούσε θερμά.Οι ηθοποιοί όλοι εξαιρετικοί με ιδιαίτερο ταλέντο ερμηνείας και έκφρασης.Η ζωή είναι ένα παιχνίδι που δεν κερδίζεται...ή μήπως όχι;;Αξίζει να πάτε να το δείτε!Ευχαριστούμε πολύ την ΘΕΑΤΡΟΜΑΝΙΑ και το ΘΕΑΤΡΟ Radar για την πρόσκληση.