Τρωάδες

Συγγραφέας: του Ευριπίδη
Μετάφραση: Παντελής Μπουκάλας
Σκηνοθέτης: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Σκηνογραφία: Άγγελος Μέντης
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Μουσική σύνθεση: Τάκης Φαραζής
Κίνηση: Αγγελική Στελλάτου
Ερμηνεύουν: Λυδία Κονιόρδου (Εκάβη), Γιάννης Τσορτέκης (Ταλθύβιος), Μαρία Καλλιμάνη (Ανδρομάχη), Μαρία Κίτσου (Κασσάνδρα), Μιχάλης Οικονόμου (Μενέλαος / Ποσειδώνας [Καλοκαίρι 2010]), Αμαλία Τσεκούρα (Ελένη), Ιωάννα Κανελλοπούλου (Αθηνά), Ορέστης Τζιόβας (Ποσειδώνας), Δήμητρα Λαρεντζάκη, Αιμιλία Βάλβη, Ειρήνη Τζανετουλάκου, Ελίτα Κουνάδη και ο μικρός Μιχάλης Καφούσιας (Αστυάνακτας)

Περιγραφή

Μια από τις πιο δημοφιλείς σωζόμενες τραγωδίες ανέβηκε σε κλειστό χώρο, με οδηγό τη σκληρή διαχρονικότητά της. Η παράσταση παίχτηκε πρώτα στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και έπειτα δουλεύτηκε ξανά για ανοιχτούς χώρους και το καλοκαίρι 2010 περιόδευσε σε όλη την Ελλάδα.

Περισσότερα

Τα δεινά του πολέμου και η συμφορά της προσφυγιάς δεν έχουν εγκαταλείψει την ανθρωπότητα από τον καιρό του τρωικού πολέμου μέχρι σήμερα και, δυστυχώς, δεν γνωρίζουν γεωγραφικά σύνορα. Κάθε εξουσία που ασκείται με αλαζονεία είχε, έχει και θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους λαούς.
Ο Ευριπίδης, στα 415 π.Χ., επιλέγει να μιλήσει για όλα αυτά μέσα από τη ματιά των αιχμάλωτων γυναικών της Τροίας, που ετοιμάζονται, σκλάβες πια, να εγκαταλείψουν τον τόπο τους και να ακολουθήσουν τους νικητές Έλληνες σε μια νέα, άγνωστη πατρίδα. Η οξύτητα της καταγγελίας παράλληλα με τη συγκινητική ποιητική ευαισθησία, αναδεικνύουν το έργο σε ένα από τα αριστουργήματα όχι μόνο του αρχαίου δράματος, μα και της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
 
Για τη σκηνοθεσία της παράστασης ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος τιμήθηκε με το Βραβείο "Φώτος Πολίτης" του Θεατρικού Μουσείου.
 
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς
 
Θέατρο του Νέου Κόσμου - Κεντρική Σκηνή, από 13.1.2010 μέχρι 2.5.2010

Φωτογραφίες

Βίντεο